El mite d’Eros i Psique

Segons la mitologia grega Psique era una jove, mortal i preciosa, filla menor del rei d’Anatòlia. Era tan bella que no tothom era digne d’obtenir la mà d’aquesta noia i els habitants del poble van deixar de costat a la dea Afrodita per admirar-la.

 La divinitat, gelosa i rabiada va enviar al seu fill Eros (també conegut com a Cupido), déu de l’amor, perquè amb una fletxa vella i enrovinada s’enamorés del ser més lleig que existís. Per sort o per desgràcia, Eros es va ferir a si mateix i automàticament va quedar bojament enamorat de la princesa d’Anatòlia.

Per altra banda el rei va consultar l’Oracle de Delfos perquè veia que la seva filla no es comprometia amb ningú i aquest li va ordenar a portar la Psique a un turó amb roques on allà  l’alliberaria un ser temut pel mateix Zeus. Així va ser,  Psique sola i adormida entre rocs va ser traslladada per una magnífica i dolça brisa que la va portar a un camp. En despertar, es va adonar que estava en un palau on gaudia de bons aliments, vestits i joies, però havia d’esperar a què arribés la nit per saber qui era l’home que li donava tantes atencions. A mitjanit, la filla del rei d’Anatòlia dormia plàcidament al llit i l’enamorat va aconseguir que ella l’estimés sent amable i atent, ell la tractaria com una reina però a canvi mai podria veure el seu rostre.

 No tot van ser flors i violes, ja que les germanes de Psique envejoses de la seva vida feliç, li van fer despertar un munt d’intrigues sobre l’anonimat del seu marit. Les familiars li van dir que a la nit tingués a mà un ganivet i un llum per matar-lo, ja que segurament seria un ésser un monstruós, la causa de voler conservar el seu rostre cobert. Psique, convençuda, va esperar a què l’espòs s’adormís i amb el llum va descobrir la intrigant cara. Era Eros, l’home més bell que havia conegut. El déu de l’amor, enganyat, se’n va anar decebut i va deixar a la muller sola i enamorada. Com bé diu el refrany: La curiositat va matar el gat.

El penediment de Psique la va dur al temple d’Afrodita, mare d’Eros, a demanar-li ajuda. La gran dea li va posar tres proves que va superar perfectament però la quarta prova va tocar el punt dèbil de Psique, la curiositat. Afrodita li va encarregar que anés al regne dels morts a veure a la dea Persèfone per poder obtenir l’essència de la immortalitat. Persèfone li va donar l’essència en una petita capsa d’or amb la condició que no podia ser oberta. La bella filla del rei d’Anatòlia va caure en la temptació, va obrir la caixa daurada i es va adormir profundament.

Finalment, Eros o bé Cupido,  amb una fletxa de les seves va despertar a Psique perquè li va demostrar valentia i un amor incondicional amb les proves realitzades. A més, Eros va demanar al gran déu Zeus el desig de viure junts per sempre més a l’Olimp.

“El rapte de psique” de William Bouguereau (1895).

Aquest article s'ha publicat dins de General i etiquetat amb , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

11 respostes a El mite d’Eros i Psique

 1. Nicol Narvaez diu:

  Xaipe!

  Bon treball Sergio, et felicito!
  M’agradat molt el mite de d’Eros i Psique.

 2. Ana Mª Falcón Durán diu:

  Xaipete!

  Moltes felicitats per l’article, està molt ben explicat. Recordava aquesta història, ja que la vam veure a classe l’any passat, però no la recordava gaire i gràcies a aquest apunt he refrescat la meva memòria jaja 🙂

 3. Marta Gallardo diu:

  Xaipe!

  Jo també recordo, com diu l’Ana, d’haver vist un video l’any passat d’aquest mite a classe. No el vam poder escoltar aquest any però aquí està molt ben explicat.

 4. Marina Cañas diu:

  Xaipete!
  Jo no tenia ni idea d’aquest mite, et felicito Sergio per la teva feina ja que està molt ben feta i he pogut saber més coses sobre aquest tema!
  Enhorabona!:)

 5. Retroenllaç: Els homes són de Mart i les dones de Venus | Cartellera de teatre clàssic

 6. Leming diu:

  Xaipeteeeeeeeeeeeeeeeeeee!

  Com va lo de les fletxes?

  Enviar 🙂

 7. Retroenllaç: L’amor a la cartellera teatral de Barcelona | Cartellera de teatre clàssic a Barcelona

 8. Retroenllaç: La terminologia de l’amor d’arrel llatina | L'univers clàssic dels nostres mots

 9. Retroenllaç: Referents del déu Eros | Aracne fila i fila

 10. Retroenllaç: Psique i Cupido a Thought of You? | El fil del mite grec

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *