El mite de Prometeu

Abans que res es pogués considerar existent, el poeta grec Hesíode ens mostra el Caos que és la primera manifestació de l’univers. El Caos és un espai obert i infinit envoltat d’una densa foscor. D’ell nasqueren d’entre altres Gea (Terra), considerada la mare universal, i aquesta unida amb Urà (Cel) que engendrà els tres Ciclops, els tres Hecatonquirs i els dotze Titans.

Prometeu (Προμηθεύς) era un d’aquests dotze Titans i se’l considera creador de l’espècie humana, a la qual hi hauria creat mollejant amb argila. En tot cas, Prometeu és ben bé considerat el benefactor de la humanitat per la seva filantropia, el seu amor per l’home.

Una vegada durant un sacrifici Prometeu havia de repartir en dos un bou. A un costat va posar tota la carn i els òrgans tapats amb la pell de l’animal, i a l’altre va posar tots els ossos embolcallats amb grassa. Aleshores va fer escollir a Zeus la seva part i els mortals es quedarien la restant. Zeus va escollir la part dels ossos i la grassa afavorint així als mortals. En adonar-se de l’engany Zeus va sentir un gran rancor i ràbia per Prometeu i pels humans i va decidir castigar als homes prenent-lis el foc. Enfront d’aquest acte de venjança per part del Déu, Prometeu va decidir robar el foc del carro del Sol i entregar-lo als homes. Zeus en descobrir aquesta doble ofensa, el va castigar durament encadenant-lo al Caucas amb cadenes de bronze. Allà cada dia l’envià una àguila que li devorava feroçment el fetge cada dia, mentre que a la nit se li regenerava per patir la tortura novament.

Però la venjança no s’acabà aquí, per venjar-se de la humanitat, Zeus amb ajuda d’Hefest va crear Pandora, la primera dona. Totes les divinitats li atorgaren presents i qualitats. Hefest l’havia mollejat a imatge de les deesses mortals i Zeus la destinava per al castic de la raça humana. Per tan,  Pandora va ser el regal que els deus van donar a l’home per la seva desgràcia.

“Prometeu donant el foc a la humanitat” de Heinrich Füger (1817)

 

Alma Bergel

Batxillerat Humanístic

Aquest article s'ha publicat dins de Amor filantròpic, General i etiquetat amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

13 respostes a El mite de Prometeu

 1. Retroenllaç: La flama Olímpica: Història | Citius, Altius, Fortius

 2. Retroenllaç: El fet de menjar carn | Menjar i beure a l'Antiga Grècia

 3. Retroenllaç: Dona i art | El Fil de les Clàssiques

 4. Abigail.dina diu:

  Molt bon apunt sobre El mite de Prometeu,la verita és que aquest mite va tenir molt de valor pe er els grecs,ja que d’aqui van sorgir diverses coses.

 5. Abril Ramos diu:

  Xaipete!

  Aquest és un molt bon apunt de Prometeu. Prometeu, va ser un dels titans més populars de la mitologia grega; s’ho considerava amic dels mortals i era honrat especialment per robar el foc dels déus en la tija d’una canyaferla (planta) per després lliurar als homes perquè el facin servir a piacere. Per tal acció, Prometeu, va ser castigat pel déu de déus Zeus.

 6. Ariadna Zarcos diu:

  Bon apunt! Aquest és un dels mites que explica la teoria del tot, a la cultura grega. El veig un mite bastant interessant, encara que crear a Pandora com a “càstig”…

 7. Retroenllaç: Narrativa Multimèdia | Pearltrees

 8. Retroenllaç: Referents de Prometeu | Aracne fila i fila

 9. Retroenllaç: Alien, el vuitè passatger | La cinta de Νίκη

 10. Retroenllaç: Jo, Robot | La cinta de Νίκη

 11. https://elpais.com/cultura/2019/03/01/babelia/1551455674_077229.html?id_externo_rsoc=TW_CC
  Prometeo contra el cambio climático
  A medio camino entre la religión y la literatura, los mitos sintetizan el espíritu de cada época. Hoy, ideales modernos como la ecología o la revolución han tomado el relevo a los héroes y santos de la Antigüedad

 12. Ulls d'òliba diu:

 13. plamor diu:

  Xaipete!

  Aquest és un molt bon apunt de Prometeu. Prometeu, va ser un dels titans més populars de la mitologia grega; s’ho considerava amic dels mortals i era honrat especialment per robar el foc dels déus en la tija d’una canyaferla (planta) per després lliurar als homes perquè el facin servir a piacere. Per tal acció, Prometeu, va ser castigat pel déu de déus Zeus.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *