El llamp

Un llamp és un intercanvi de càrrega elèctrica, amb una durada total al voltant de mig segon, que es produeix entre els núvols i la Terra, quan hi ha una tempesta. La paraula ve del llatí Fulgur (en grec ἀστραπή).

Gift d’un llamp

Com s’originen?

La convecció atmosfèrica genera núvols de fort desenvolupament vertical, els cumulonimbus, que s’electrifiquen a mesura que van creixent. Quan el camp elèctric és prou intens, s’origina una descàrrega elèctrica que actua com a pont entre diferents regions de càrrega, dins del núvol.

La descàrrega produeix un escalfament i expansió sobtats de l’aire al seu voltant, que es tradueix en un so característic: el tro. D’altra banda, la resplendor que produeix el llamp s’anomena llampec.

Quan el llamp impacte amb la superfície genera unes quantes descàrregues elèctriques que no es poden veure a simple vista perquè duren uns mil·lisegons. Alguna d’aquestes descàrregues secundàries pot prendre un camí diferent de la primera, impactant en un punt diferent.

Els llamps poden ser de polaritat negativa o positiva. Els positius només representen entre el 10 i el 20% del total, però es consideren més perillosos. S’acostumen a originar a la part alta del núvol de tempesta, tenen un recorregut més llarg i poden impactar en zones més allunyades del nucli de precipitació, agafant-nos més desprevinguts. Es diferencien dels negatius per no presentar l’estructura ramificada, sinó un únic canal.

Esquema de la formació de llamps

Tipus de llamps

– Llamp núvol a terra:  és el més conegut i el segon tipus més comú. De tots els tipus de raigs, aquest representa la major amenaça, ja que impacta contra la terra. El llamp núvol a terra és una descàrrega entre un núvol cumulonimbus i la terra. Comença amb un traç inicial que es mou des del núvol cap avall.

Llamp núvol a terra

– Llamp perla: és un tipus de llamp  núvol a terra que sembla trencar en una cadena de seccions curtes, brillants, que duren més que una descàrrega habitual. És relativament rar.

Llamp perla

– Llamp Staccato: és un llamp de núvol a terra, amb un traç de curta durada que apareix com un únic flash molt brillant i sovint té ramificacions considerables.

Llampstaccato

Llamp staccato

– Llamp bifurcat: és un tipus de núvol a terra que mostra ramificacions a causa de que una de les descàrgues elèctriques pren un camí diferent de les altres.

Llamp bifurcat

– Llamp terra a núvol: el llamp terra a núvol és una descàrrega entre la terra i un núvol, que és iniciat per un traç inicial ascendent, és molt més rar que el raig núvol a terra. Aquest tipus de llamp es forma quan ions carregats negativament, s’eleven des del terra i es troben amb ions carregats positivament en un núvol cumulonimbus. Llavors el llamp torna a terra com traç.

Llamp terra a núvol

– Llamp núvol a núvol: aquest tipus de llamps poden produir-se entre les zones de núvol que no estiguin en contacte amb el terra. Quan ocorre entre dos núvols separats, és anomenat llamp inter-núvol i quan es produeix entre zones de diferent potencial elèctric, dins d’un sol núvol, s’anomena llamp intra-núvol. El raig Intra-núvol és el tipus que ocorre amb més freqüència.

Llamp núvol a núvol

– Llamp globular: és un llamp en forma de globus de foc d’uns 20 cm de diàmetre, que es desplaça lentament com si flotés en l’aire i desapareix amb un gran soroll quan ensopega amb algun obstacle. És un fenomen natural relacionat amb les tempestes elèctriques.

Llamp globular

Mitologia dels llamps:

Després de fer-se adult, Zeus va fer prendre una poció màgica a Cronos, el seu pare, que a l’instant va vomitar els seus fills en ordre invers del que se’ls havia empassat. Llavors Zeus va lliberar els seus germans de Cronos, als Hecatònquirs i els Cíclops, de la seva mazmorra en el Tàrtar. Com a mostra del seu agraïment, els Cíclops li van donar el tro, el llamp i el llampec, que havien estat amagats per Gea, a Zeus.

Zeus va esdevenir el més poderós dels déus de l’Olimp i per això el seu atribut fonamental era el llamp, mitjançant el qual es manifestava cada vegada que volia mostrar la seva força i voluntat.


Aquest article s'ha publicat dins de General, Lèxic, Mitologia i etiquetat amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

5 respostes a El llamp

 1. Lluís diu:

  Perquè els animals morts per llamps no sel’s menjan els carronyers?
  Perquè la llenya dels arbres afectats per llamps no crema tant com la llenya d’un altre arbre, encara que siguin de la mateixa espècie?
  Perquè un llamp ascendent (terra- núvol) no provoca cap incendi forestal?

  • balart-irina1120 diu:

   Perquè els animals morts per llamps no sel’s menjan els carronyers? Es extrany perquè un animal que ha sigut impactat per un llamp no té una càrrega elèctrica que pogui afectar a altres animals. Creiem que és perquè deuen tenir por dels llamps per això no s’hi acosten.

   Perquè la llenya dels arbres afectats per llamps no crema tant com la llenya d’un altre arbre, encara que siguin de la mateixa espècie? Suposo que deu ser perquè el socarrima, en canvi un arbre tallat normal està en bon estat per això deu cremar més.

   Perquè un llamp ascendent (terra- núvol) no provoca cap incendi forestal? Suposo que és pequè no impacta a la Terra sinó als núvols.

 2. sanchez.cano diu:

  Xaipe!!

  Encara que ja ho vaig estudiar a primària i l’Eso, m0ha gardat conèixer quina part de la mitologia tenia a veure amb els llamps i veure com un cop més, tot està relacionat amb la mitologia.

  M’agrada molt aquest treball de recerca, sempre ho he dit!

 3. Maryama diu:

  Bonum diem!

  Com en l’apunt dels núvols la mitologia sempre té previvencia en el nostre dia dia, mai m’habia imaginat que fins hi tot en els llamps.
  Un apunt interessant, perquè he aprés moltes coses dels llamps que no sabia com quants tipus hi ha, com és formen…

  Salve!

 4. Mònica diu:

  Moltíssimes gràcies per la informació. M’ha servit de gran ajuda.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *