La Musa Urània i l’astronomia

Urània (en grec, Οὐρανία, que vol dir “celestial”) és la menor de les nou muses gregues. Inspira l’astrologia i les poesies basades en el cel: per això sempre vesteix de blau. També se la considera inpsiradora de les matemàtiques i altres ciències, per això al seu voltant es veuen instruments de mesura com el compàs. Algunes tradicions sostenen que no és filla de Zeus, sinó d’Urà, fet que explicaria que no patrocinés un art sinó el coneixement. Se la representa vestida de blau, color de la cúpula celeste. A la seva vora hi té un globus terraqüi en el qual mesura posicions amb un compàs que porta en una de les seves mans. Té una corona o diadema formada per un grup d’estrelles. Als seus peus, hi sol haver alguns instruments de matemàtiques, raó per la qual alguns la consideren musa de les matemàtiques.  Es creu que en una mà portava un radius, un instrument de geometria.

Urània, Musa de l’astronomia al Museu del Vaticà

Influència

Urània és un nom comú per observatoris astronòmics tals com Urania de Berlín, Viena, Zuric i Amberes. També dóna nom a l’observatori astronòmic històric de Tycho Brahe l’Uraniborg. Ha inspirat el nom de nombroses agrupacions astronómicas amateur.  Vil·la Urània la casa que l’astrònom català  Comas i Solà tenia al carrer Saragossa núm. 29, de Barcelona, llindant amb la Via Augusta, i on hi va construir el seu observatori particular. A la seva mort la va llegar a l’Ajuntament de Barcelona amb la finalitat que en fes uns equipaments municipals per a la divulgació de l’astronomia i ciències afins. No s’arribà a complir mai el seu llegat i avui en dia, convertida en escola primària, es pot localitzar fàcilment gràcies a la placa commemorativa que la identifica.

Vil·la Urània

Pervivència d’Urània en l’art

Pintures:

Urània, al Vaticà, per Rafael

La Musa Urània i Cal·liope, de Simon Vouet

 

Al·legoria de l’astronomia, de Francesco Cozza

Urània i Erató, de Sebastiano Conca

Apol·lo i les dos Muses, de Pompeo Batoni

Retrat al·legòric de Urània, de Luis Tocqué

Apol·lo i les Muses, de Charles Meynier

Cal·liope, Urània i Terpsícora, de Pierre Mignard

 

Urània, a la Catedral d’Estrasburg

 

Urània i Melpòmene, de Louis de Boullogne

Urània i els cometes, a l’hotel Molant, Rennes

La Musa Urània, de Johann Heinrich Tischbein


Escultures:

Urània, a Córfu

Urània, al Palau de Versalles

Estàtua d’Urània, al Museu Arqueològic de Madrid

Urània, al Museu del Vaticà

Estàtua d’Urània, Milà

Estàtua d’Urània, Berlín

Musa de l’astronomia, Àustria


Estàtua d’Urània, Alemanya

Estàtua d’Urània, en un parc de Berlín

Urània, al Palau Erzherzog, Àustria

 

Urània, al Palau Belvedere

Urània, a Rennes

 

Musa Urània, al Museu Nacional de Roma

Urània, a la Universitat de Varsòvia

 

Aquest article s'ha publicat dins de General, Mitologia i etiquetat amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *