La constel·lació del Cranc segons Eratòstenes

Aquest text correspon al llibre de Catasterismes, d’Eratòstenes.

“Οὗτος δοκεῖ ἐν τοῖς ἄστροις τεθῆναι δι’ Ἣραν…θυμωθεὶς δ’ ὁ Ἡρακλῆς δοκεῖ τῷ ποδὶ συνθλάσαι αὐτόν, ὅθεν μεγάλης τιμῆς τετύχηκε καταριθμούμενος ἐν τοῖς ιβ ζῳδίοις. Καλοῦνται δέ τινες αὐτῶν ἀστέρες Ὂνοι, οὓς Διόνυσος ἀνήγαγεν εἰς τὰ ἄστρα…῎Εχει δὲ ὁ Καρκίνος ἐπὶ τοῦ ὀστράκου ἀστέρας λαμπροὺς β, οὗτοί εἰσιν οἱ Ὂνοι…ἐπὶ τοῖς δεξιοῖς ποσὶν ἐφ’ ἑκάστῳ α ἀμαυρόν, ἐπὶ δὲ τοῖς ἀριστεροῖς τοῦ πρώτου β ἀμαυροὺς καὶ ἐπὶ τοῦ δευτέρου <β>, καὶ ἐπὶ τοῦ τρίτου <α>, ὁμοίως ἐπ’ ἄκρας τοῦ τετάρτου <α>, ἐπὶ τοῦ στόματος <α> καὶ ἐπὶ τῆς χηλῆς τῆς δεξιᾶς γ, ὁμοίως <οὐ> μεγάλους ἐπὶ τῆς ἀριστερᾶς χηλῆς <β>· οἱ πάντες ιη.”

Text traduït per Jordi Pàmies i Massana:

“Diuen que aquest fou posat per Hera a les estrelles… Sembla que Heràcles, irritat, el va esclafar amb el peu, per la qual cosa obtingué el gran honor d’ésser comptat entre els dotze signes del zodíac. Alguns d’aquests estels s’anomenen els Ases, i foren conduïts per Dionís a les estrelles… El Cranc té dues estrelles brillants sobre la conquilla: aquestes són els Ases… El Cranc té una estrella esmorteïda a cada pota del costat dret; a la pota de davant de la banda de l’esquerra, dues d’esmorteïdes; dues a la segona, i una a la tercera. Igualment una a la punta de la quarta; una a la boca; tres a la pinça dreta, i dues d’iguals, no gaire grosses, a la pinça esquerra. En total divuit.”

cancer.jpg

Representació de la constel·lació de Cranc

 El text literari que hem esmentat anteriorment ens parla sobre la constel·lació del Cranc i de la seva disposició en el cel.

Aquest article s'ha publicat dins de Catasterismes, Constel·lacions, Eratòstenes, General, Grec i etiquetat amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *