La constel·lació del Centaure segons Eratòstenes

Aquest text correspon al llibre de Catasterismes, d’Eratòstenes.

…ὁ Ζεὺς διὰ τὴν εὐσέβειαν καὶ τὸ σύμπτωμα ἐν τοῖς ἄστροις ἔθηκεν αὐτόν…Ἒχει δὲ ἀστέρας ὑπεράνω τῆς κεφαλῆς ἀμαυροὺς γ, ἐφ’ ἑκατέρων τῶν ὤμων λαμπρὸν α, <ἐπ’> ἀριστεροῦ ἀγκῶνος α, <ἐπ’> ἄκρας χειρὸς α, ἐπὶ μέσου τοῦ ἱππείου στήθους α, ἐφ’ ἑκατέρων τῶν ἐμπροσθίων ὁπλῶν α, <ἐπὶ> ῥάχεως δ, <ἐπὶ> κοιλίας β λαμπρούς, <ἐπὶ> κέρκου γ, ἐπὶ τοῦ ἱππείου ἰσχίου α λαμπρόν, ἐφ’ ἑκατέρων τῶν ὀπισθίων γονάτων α, ἐφ’ ἑκατέρας ὁπλῆς α· τοὺς πάντας κδ…ἔχει δὲ ἀστέρας τὸ Θηρίον ἐπὶ τῆς κέρκου β, ἐπ’ ἄκρου τοῦ ὀπισθίου ποδὸς λαμπρὸν α, <μεταξὺ ἀμφοτέρων τῶν ποδῶν α, ἐπὶ τῆς ῥάχεως λαμπρὸν α>, ἐπὶ τοῦ ἐμπροσθίου ποδὸς α λαμπρόν, καὶ ὑπ’ αὐτὸν α, ἐπὶ τῆς κεφαλῆς γ· τοὺς πάντας ι.”

Text traduït per Jordi Pàmies i Massana:

“…Per la seva pietat, a causa d’aquesta desgràcia, Zeus el va posar a les estrelles. A les sevs mans es troba la constel·lació de la Bèstia, prop de l’Altar… Té tres estrelles esmorteïdes al dessobre del cap; una de brillant a cada espatlla; una al colze esquerre; una a la punta de la mà; una al mig del pit cavallí; una als dos cascs de davant; quatre al dors; dues de brillants al ventre; tres a la cua; una de brillant a l’anca de cavall; una a cada genoll de darrere; una a cada peülla del darrere. En total vint-i-quatre…La Bèstia té dues estrelles a la cua; una de brillant a la punta de la pota de darrere; <a l’espinada una estrella brillant;> una de brillant a la pota de davant, i una al seu dessota; tres al cap. En toal nou.”

centaurus_hev2.jpgRepresentació de la constel·lació del Centaure

 El text literari que hem esmentat anteriorment ens parla sobre la constel·lació del Centaure i de la seva disposició en el cel.

Aquest article s'ha publicat dins de Catasterismes, Constel·lacions, Eratòstenes, General, Grec i etiquetat amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *