La constel·lació de Taure segons Eratòstenes

Aquest text correspon al llibre de Catasterismes, d’Eratòstenes.

“Οὗτος λέγεται ἐν τοῖς ἄστροις τεθῆναι διὰ τὸ Εὐρώπην ἀγαγεῖν ἐκ Φοινίκης εἰς Κρήτην διὰ τοῦ πελάγους…πρὸς δὲ τῇ ἀποτομῇ τῆς ῥάχεως ἡ Πλειάς ἐστιν ἀστέρας ἔχουσα ἑπτά, διὸ καὶ ἑπτάστερος καλεῖται…῎Εχει δ’ ὁ Ταῦρος ἀστέρας ζ· ὃς δὴ ὑπεναντία ἕρπει καθ’ ἑαυτὸν ἔχων τὴν κεφαλήν, ἐφ’ ἑκατέρων δὲ τῶν κεράτων ἐπὶ τῆς ἐκφύσεως α, ὧν λαμπρότερος ὁ ἐπὶ τῆς ἀριστερᾶς, ἐφ’ ἑκατέρων τῶν ὀφθαλμῶν α, ἐπὶ τοῦ μυκτῆρος α, ἐφ’ ἑκατέρων τῶν ὤμων α· οὗτοι Ὑάδες λέγονται· ἐπὶ δὲ τοῦ ἀριστεροῦ γόνατος τοῦ ἐμπροσθίου α, ἐπὶ τῶν χηλῶν <ἑκατέρων> α, ἐπὶ τοῦ δεξιοῦ γόνατος α, ἐπὶ τοῦ τραχήλου β, ἐπὶ τῆς ῥάχεως γ, τὸν ἔσχατον λαμπρόν, ὑπὸ τὴν κοιλίαν α, ἐπὶ τοῦ στήθους λαμπρὸν α· τοὺς πάντας ιη”

Text traduït per Jordi Pàmies i Massana:

“Es diu que aquest va ser posat a les estrelles pel fet de conduir Europa des de Fenícia a Creta amb fermesa a través del mar… Al tall de l’espinada hi ha la Plèiade, que té set estrelles, per la qual cosa s’anomena també Heptàsera… El Toro té set estrelles. Es mou endavant, amb el cap acotat; té una estrella a l’enfocadura de cada una de les banyes- és més brillant la de l’esquerra; una a cada ull; una al musell; una a cada espatlla: aquestes són les Híades. Un al genoll esquerre de davant; una a cada peüngla; una al genoll dret; dues al coll; tres a l’espinada- la darrera és brillant; una sota el ventre; una de brillant al pit. En total divuit.”


taurus_hev2.jpg

Representació de la constel·lació de Taure

 El text literari que hem esmentat anteriorment ens parla sobre la catasterització del Taure.

Aquest article s'ha publicat dins de Catasterismes, Constel·lacions, Eratòstenes, General, Grec i etiquetat amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *