La constel·lació de Cefeu segons Eratòstenes

Aquest text correspon al llibre de Catasterismes, d’Eratòstenes.

“Οὗτος ἐν τάξει τέτακται τέταρτος· ὁ δ’ ἀρκτικὸς κύκλος αὐτὸν ἀπολαμβάνει ἀπὸ ποδῶν ἕως στήθους· τὸ δὲ λοιπὸν εἰς τὸ ἀνὰ μέσον πίπτει αὐτοῦ τοῦ τε ἀρκτικοῦ καὶ θερινοῦ τροπικοῦ…δι’ ἣν καὶ αὐτὸς ἐν τοῖς ἄστροις ἐτέθη Ἀθηνᾶς γνώμῃ. Ἔχει δ’ ἀστέρας ἐπὶ τῆς κεφαλῆς λαμπροὺς β, ἐφ’ ἑκατέρων ὤμων α, καὶ <ἐπὶ> χειρῶν ἑκατέρων α, <ἐπ’> ἀγκώνων ἑκατέρων α <ἀμαυρόν, ἐπὶ> ζώνης γ λοξοὺς <ἐπὶ> κοιλίας μέσης λαμπρούς, <ἐπὶ> δεξιᾶς λαγόνος α, <ἐπ’ ἀριστεροῦ> γόνατος β, <ὑπὲρ πόδας δ, ἐπὶ> ποδὸς ἄκρου α· <τοὺς πάντας ιθ>.”

Text traduït per Jordi Pàmies i Massana:

Aquest està col·locat en el quart lloc de l’ordenació. El Cercle Àrtic l’abraça dels peus fins al pit. De la resta, la meitat cau sobre el mateix Cercle Àrtic i l’altre sobre el Tròpic d’Estiu… A causa d’Andròmeda també ell fou posat a les estrelles, a instàncies d’Atena. Té dues estrelles brillants al cap; una a cada espatlla; una a cada mà; una <d’esmorteïda> a cada colze; tres d’esbiaxades a la cintura-brillants al mig del ventre; una al flanc dret; dues al genoll esquerre; <quatre a sobre dels peus;> una a la punta del peu. <En total dinou.>”

Cepheus_Hevelius_2.gif

Representació de la constel·lació de Cefeu

El text literari que hem esmentat anteriorment ens parla sobre la constel·lació de Cefeu i de la seva disposició en el cel.

Aquest article s'ha publicat dins de Catasterismes, Constel·lacions, Eratòstenes, General, Grec i etiquetat amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *