La constel·lació d’Auriga segons Eratòstenes

Aquest text correspon al llibre de Catasterismes, d’Eratòstenes.

“…τὰ ὀστᾶ δὲ τῆς αἰγὸς καλύψαντος ἄλλῃ δορᾷ καὶ ἔμψυχον αὐτὴν καὶ ἀθάνατον κατασκευάσαντος, αὐτὴν μέν φασιν ἄστρον οὐράνιον [κατασκευάσαι] *** …῎Εχει δ’ ἀστέρας ἐπὶ τῆς κεφαλῆς α, καὶ ἐφ’ ἑκατέρων τῶν ὤμων α, ὧν τὸν μὲν ἐπὶ τοῦ ἀριστεροῦ λαμπρόν, ὃς καλεῖται Αἴξ, ἐφ’ ἑκατέρου ἀγκῶνος α, <ἐπὶ δεξιᾶς χειρὸς α, ἐπ’> ἀριστερᾶς χειρὸς β, οἳ δὴ καλοῦνται Ἒριφοι· τοὺς πάντας η.”

Text traduït per Jordi Pàmies i Massana:

“…Va cobrir els osssos de la cabra amb una altra pell i la dotà de vida i d’inmortalitat. Diuen que aquesta(…) una estrella al cel ***… Té una estrella al cap i una a cada espatlla, de les quals la de l’esquerra és brillant i s’anomena la Cabra; una a cada colze; <una a la mà dreta;> dues a la mà esquerra, que s’anomenen les Cabrelles. En total divuit.”

Auriga_Hevelius.gif

Representació de la constel·lació d’Auriga

El text literari que hem esmentat anteriorment ens parla sobre la constel·lació d’Auriga i de la seva disposició en el cel.

Aquest article s'ha publicat dins de Catasterismes, Constel·lacions, Eratòstenes, General, Grec i etiquetat amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *