El Riu segons Eratòstenes

Aquest text correspon al llibre de Catasterismes, d’Eratòstenes.

“…μόνος γὰρ οὗτος ἀπὸ μεσημβρίας τὰς ἀρχὰς ἔχει. πολλοῖς δὲ ἄστροις διακεκόσμηται. ὑπόκειται δὲ αὐτῷ καὶ ὁ καλούμενος ἀστὴρ Κάνωβος, ὃς ἐγγίζει τῶν πηδαλίων τῆς Ἀργοῦς· τούτου δὲ οὐδὲν ἄστρον κατώτερον φαίνεται, διὸ καὶ Περίγειος καλεῖται. Ἔχει δὲ ἀστέρας [ἐπὶ τῆς κεφαλῆς α,] ἐπὶ τῇ πρώτῃ καμπῇ γ, ἐπὶ τῇ δευτέρᾳ γ, ἐπὶ τῆς τρίτης ἕως τῶν ἐσχάτων ζ, ἅ φασιν εἶναι τὰ στόματα τοῦ Νείλου· τοὺς πάντας ιγ.”

Text traduït per Jordi Pàmies i Massana:

“…Està ornat amb moltes estrelles. Al seu dessota hi ha l’estrella anomenada Canobos, a la vora de les pales d’Argo. No es veu cap estrella per sota d’aquesta, i per això s’anomena Perigeu. Té tres estrelles al primer meandre; tres al segon; set al tercer, fins al final, que són les boques del Nil, segons diuen. En total tretze.”

tucana_hev2.jpg

Representació de la constel·lació del Riu

El text literari que hem esmentat anteriorment ens parla sobre la constel·lació del Riu i de la seva disposició en el cel.

Aquest article s'ha publicat dins de Catasterismes, Eratòstenes, General, Grec i etiquetat amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *