La constel·lació de l’Óssa Major segons Eratòstenes

Aquest text correspon al llibre de Catasterismes, d’Eratòstenes.

“…ὁ Ζεὺς διὰ τὴν συγγένειαν αὐτὴν ἐξείλετο καὶ ἐν τοῖς ἄστροις αὐτὴν ἔθηκεν· Ἂρκτον δὲ αὐτὴν ὠνόμασε διὰ τὸ συμβεβηκὸς αὐτῇ σύμπτωμα. ῎Εχει δὲ ἀστέρας ἐπὶ τῆς κεφαλῆς ζ ἀμαυρούς, ἐφ’ ἑκατέρων ὠτίων β, <ἐπ’> ὠμοπλατῶν λαμπρὸν α, ἐπὶ τοῦ στήθους <α, ἐπὶ τοῦ ἔμπροσθεν ποδὸς> β, ἐπὶ τῆς ῥάχεως λαμπρὸν α, <ἐπὶ τῆς κοιλίας λαμπρὸν α>, ἐπὶ σκέλεσιν ὀπισθίοις β, ἐπ’ ἄκρῳ τῷ ποδὶ β, ἐπὶ τῆς κέρκου γ· τοὺς πάντας κδ.”

Text traduït per Jordi Pàmies i Massana:

“…Zeus els va arrabassar, per raó del seu parentiu, i la posà entre les estrelles. I la va anomenar l’Óssa per aquest incident que patí. Té set estrelles al cap, esmorteïdes; dues a cada orella; una de brillant a l’omòplat; una al pit; dues a les potes del davant; una de brillant a l’espinada; <una de brillant al ventre;> dues a les potes del darrere; dues a la punta de lla pota, i tres a la cua. En total vint-i-quatre. “

ursamajor_hev2.jpg

Representació de L’Óssa Major

El text literari que hem esmentat anteriorment ens parla sobre la constel·lació de l’Óssa Major i de la seva disposició en el cel.

Aquest article s'ha publicat dins de Catasterismes, Constel·lacions, Eratòstenes, General, Grec i etiquetat amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *