La constel·lació de la Verge segons Eratòstenes

Aquest text correspon al llibre de Catasterismes, d’Eratòstenes.

…εἶτα στάσεων καὶ πολέμων αὐτοῖς ὄντων [διὰ] τὴν παντελῆ αὐτῶν ἀδικίαν ἀπομισήσασαν εἰς τὸν οὐρανὸν ἀνελθεῖν.

῎Εχει δὲ ἀστέρας ἐπὶ τῆς κεφαλῆς α ἀμαυρόν, <ἐφ’> ἑκατέρῳ ὤμῳ α, <ἐν> πτέρυγι ἑκατέρᾳ β, ὁ δ’ ἐν τῇ δεξιᾷ πτέρυγι <μεταξὺ> τοῦ τε ὤμου καὶ τοῦ ἄκρου τῆς πτέρυγος Προτρυγητὴρ καλεῖται, <ἐπ’> ἀγκῶνος ἑκατέρου α, <ἐπὶ> χειρὸς ἄκρας ἑκατέρας α, ὁ δ’ ἐπὶ τῆς εὐωνύμου λαμπρὸς καλεῖται Στάχυς, ἐπὶ τῆς πέζης τοῦ χιτῶνος <ἀμαυροὺς ς>,  ἀμαυρὸν α, ἐφ’ ἑκατέρου ποδὸς α· οἱ πάντες κ.”

Text traduït per Jordi Pàmies i Massana:

“…Quan esclataren rebel·lions i guerres entre ells, avorrí completament la seva injustícia i se n’anà al cel… Té una estrella al cap, esmoreteïda; una a cada espatlla; dues a cada ala; la de l’ala dreta que està entre l’espatlla i la punta de l’ala s’anomena Protrigèter; una a cada colze; una a l’extrem de cada mà; la que està a l’esquerra és brillant i s’anomena Espiga. Sis d’esmorteïdes al voraviu de la túnica; una a cada peu. En total dinou.”

virgo_hev2.jpg

Representació de la constel·lació de Verge

El text literari que hem esmentat anteriorment ens parla sobre la catasterització de la Verge.

Aquest article s'ha publicat dins de Catasterismes, Constel·lacions, Eratòstenes, General, Grec i etiquetat amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *