Entrevista a Marc Prohom, el guia de l’Observatori Fabra

Quan en Marc Prohom, el guia de l’Observatori Fabra de Barcelona, ha acabat de mostrar-nos tot l’Observatori, li hem demanat de fer-li una entrevista i ell encantat hi ha accedit. Aquí deixem l’entrevista per escrit:

Quines activitats es fan a l’Observatori?

Doncs mira, a l’Observatori funcionen petites seccions; s’estudien tres branques de la ciència: l’astronomia, la meteorologia i la sismologia. Es fan observacions en aquests casos i també es fa la part didàctica, de visites pedagògiques, es fan cursos sobre la meteorologia i l’astronomia, és a dir una mica de tot.

I vénen nois en pràctiques?

Sí, vénen per exemple gent de física que estudien astronomia i fan pràctiques d’astronomia, i també s’han fet cursos de meteorologia i d’astronomia.

Coneixes alguns espectacles que es facin sobre l’astronomia?

Espectacles sobre astronomia…en quin sentit espectacles?

Espectacles al teatre, o alguna cosa que es faci sobre l’astronomia?

No conec això. Home els.. com es diuen aquells els joglars? No, els.. Hi ha un grup de teatre que fa moltes coses, que va fer els Jocs Olímpics, la inaguració.

La Fura dels Baus?

No, la Fura dels Baus no, els que van fer la clausura, us en recordeu vosaltres?

Els comediants

Els comediants! Els comediants han fet alguna cosa així al·legòrica, de fet, en la cerimònia de clausura dels Jocs Olímpics de Barcelona van fer alguna cosa. Si busqueu potser… Però, així més espectacle en sí, no ho sé.

I aquí sempre hi va la mateixa gent? Són sempre els mateixos socis o van canviant?

Si, si de gent que hi treballi per exemple, on som més gent és a meteorologia. Perquè la meteorologia has de fer observacions en unes hores concretes. Aleshores som cinc persones que ens anem tornant per fer les observacions de matí, tarda i nit. I en quant a sismologia són dues persones més o tres, i d’astronomia, doncs hi ha el director, que és astrònom i també altres, no sé, mínim són tres persones, que fan observacions però no és tan lligat a un horari, sinó que en funció del que es vulgui observar.

Osigui, venen més de meteorologia? D’astronomia no venen tant?

Si venen, però potser no venen tan sovint, perquè estan.. és depèn del que es vulgui observar.

I a les visites venen adolescents?

Si, per exemple hi ha visites d’escoles entre setmana i d’instituts, i també en alguna visita de diumenge també han vingut en grups.

Quan expliques els planetes i tot això a les visites, has explicat alguna vegada alguna cosa que tingui relació amb la mitologia? O amb els ètims llatins i grecs?

Si, mira, potser amb tema de planetes potser no tant, però si que hi ha molts instruments que tenen relació amb la mitologia. Per exemple hi ha un heliògraf, que ve d’Hèlios, que era el déu del Sol, o anemòmetre, que ve d’anemos, que és el deu del vent, o sigui que hi ha molts instruments que han incorporat aquest origen mitològic, de déus grecs que eren del vent, del Sol..

I la galàxia Andròmeda té alguna relació amb l’origen mitològic, o és perquè està situat aprop de la constel·lació Andròmeda?

Ostres no t’ho se dir això. És que com que jo no sóc astrònom, això si que no ho sé. Haureu de venir a la nit per preguntar-li a algú.

Creu que la gent sap prou sobre l’astronomia? O es tindria que ensenyar més a les escoles?

Si jo crec que més. Passa que moltes vegades és un.. molts conceptes no s’entenen sobre astronomia, perquè són molt abstractes, en canvi de meteorologia, vulguis o no tothom i entén, això del temps, dels núvols..però l’astronomia si que és una cosa més abstracte, i potser si que convindria. A més si saps astronomia pots fer moltes coses, per exemple d’orientació d’un espai sense referents llavors l’astronomia si que et pot ajudar. Jo crec que si, que es pot ampliar-se els coneixements.

Quan mira al cel veu les constel·lacions fàcilment?

Jo estic començant-ho a fer. Com que jo no sóc de formació astrònom, sóc més de la banda de meteorologia, doncs em quedo més avall, em quedo mirant els núvols i no miro més amunt. Però si que em començo a aficionar. De fet, en els últims anys aquí s’estan fent cursos d’astronomia i cada cop n’hi ha més de gent aficionada a l’astronomia.

Per què creu que els planetes, els estels i els satèl·lits, tenen noms mitològics?

Jo crec que potser quan no es coneixia el que era la Lluna, o el que eren els estels, com funcionaven, eren punts de llum allà, doncs intentaven donar una explicació. O sigui una mica.. quan no coneixes una cosa doncs te la inventes. Doncs ells inventaven que aquell punt de llum que era un astre que cada dia sortia, era un déu, perquè sempre venia. I els infortunis que podien venir, com una mala collita o una guerra, doncs es relacionaven en que potser els déus s’havien enfadat i els astres doncs aquí tenien un paper a jugar. Em sembla que també en la mitologia, el que eren “les bruixes” o “bruixots” de l’època, estudiaven les estrelles, intentaven veure que podien relacionar amb el que estava passant a la humanitat.

I pels navegants també, no?

Si els navegants també. Pels navegants l’astronomia és bàsica. Ara ja no tan perquè ja tenim altres sistemes, però abans per determinar la posició únicament es necessitava una brúixola i mirar les estrelles. No hi havia una altre manera, o sigui que l’astronomia era importantíssima.

I per acabar que és el que més li agrada de l’Univers?

La immensitat que és, que no te l’acabes. I que això fa que hagis contínuament de qüestionar-te moltes coses. És un immens camp de coneixement, que no te l’acabes.

Vale, gràcies.

De res.

Aquí deixem el vídeo de l’entrevista:

 

Aquest article s'ha publicat dins de Entrevistes, General, Part pràctica, Visites i etiquetat amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una resposta a Entrevista a Marc Prohom, el guia de l’Observatori Fabra

  1. Retroenllaç: Entrevistes | El cel dels mites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *