Nebulosa Mèrope

La nebulosa Mèrope és una nebulosa de reflexió, és a dir, que no brilla per llum pròpia sinó que reflexa la llum d’estrelles veïnes, del cúmul de les Plèiades, a la constel·lació de Taure. Va ser descoberta el 19 de octubre de 1859 per l’astrònom Wilhelm Tempel. Aquesta nebulosa està il·luminada per l’estrella Mèrope. El color blau d’aquesta nebulosa és degut a que la pols de carboni dispersa amb major facilitat la zona blava que la zona vermella. Un fet curiós d’aquesta nebulosa, és que el cúmul d’estrelles en el que es troba (les Plèiades) no van formar la nebulosa, simplement en un moment del temps es van trobar aquesta nebulosa amb el cúmul d’estrelles.

Nebulosa Mèrope

Mite de Mèrope:

Mérope era la setena de les Plèiades, les filles del tità Atles i de l’oceànide Plèione. En una ocasió en què Plèione i les seves filles viatjaven per Beòcia van ser assetjades pel caçador Orió, que no va deixar de perseguir-les durant set anys. Finalment Zeus es va compadir de les noies i els va facilitar la pujada al firmament, on des de llavors continuen la seva fugida seguides de prop per la constel·lació d’Orió. Encara que eren set germanes, només sis es poden veure en el cel.

Una de les tradicions atribuïa aquesta circumstància al fet que totes les germanes estaven casades amb immortals a excepció de Mèrope, que era l’esposa de Sísif i que brillava amb menys intensitat per ser l’única que havia contret matrimoni amb un mortal. A més, Mérope havia estat còmplice en la treta que va usar el seu marit per lliurar-se de la mort, en no enterrar-lo perquè així ell pogués reclamar tornar a la superfície per solucionar la seva deguda sepultura. Sísif i Mèrope van tenir cinc fills entre els quals estava Glauc (el pare de Bel·lerofont). Una altra tradició explica que la plèiade que falta era Electra, que quan Troia va ser saquejada, entristida, va cobrir el seu rostre amb les seves mans.

Les Plèiades, de Elihu Vedder

 

Aquest article ha estat publicat en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *