Circumpolars

Un estel circumpolar és un estel que, vist des d’una latitud de la Terra, mai es posa, és a dir, mai desapareix sota l’horitzó per la seva proximitat a un dels pols celestes. Per aquest motiu són sempre visibles. El nombre d’objectes circumpolars visibles augmenta amb la latitud. Les constel·lacions circumpolars són: l’Óssa Major, l’Óssa Menor, CassiopeaCefeu, Perseu, Dragó, Girafa i Linx. Les estrelles no circumpolars com el Sol descriuen mig cercle, és tallant l’horitzó en dos punts: l’ortus i el crepuscle. Les estrelles circumpolars es troben en el cercle polar àrtic, que antigament els grecs denominaven “cercle dels ossos”(en grec Αρκτικός) per les constel·lacions d’Óssa Major i Óssa Menor. El mot ve del llatí circumpolaris que vol dir al voltant de l’estrella Polar.

A que és degut? Degut a que l’estrella està en una latitud propera a la zona polar de tal manera que l’observador sempre la veu a la mateixa posició. Com que la Terra gira diàriament sobre el seu eix, les estrelles semblen girar en trajectòries circulars al voltant d’un dels pols celestes; el pol nord celeste per als observadors en l’hemisferi nord o el pol sud celeste per als observadors en l’hemisferi sud. Les estrelles allunyades d’un pol celeste semblen girar en grans cercles, les estrelles situades molt prop d’un pol celeste, semblen girar en cercles petits . Depenent de la latitud de l’observador a la Terra, les estrelles circumpolars  estan prou a prop del pol celeste com per permanèixer contínuament sobre l’horitzó, mentre que altres estrelles s’enfonsen en l’horitzó durant una part del seu recorregut circular.

Estrelles circumpolars

 

 

Aquest article ha estat publicat en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *