Visita al CosmoCaixa

Avui dijous trenta de Març, hem anat al Museu de la Ciència de Barcelona. Per començar hem anat directes al planetari on posaven un documental anomenat “Hi ha algú aquí?”. El documental tractava sobre els planetes extrasolars i la possible vida que hi pot haver. Explicaven que perquè en un planeta hi hagi vida per començar ha d’estar dins de l’anomenada zona habitable, en què el planeta està a prop de l’astre, però no massa ja que si no seria massa calent i seria tot foc. A més una altra de les condicions perquè hi pugui haver vida és que hauria de tenir una massa compresa dins de certs límits, és a dir, si el planeta fos molt petit i poc dens com la Lluna la seva gravetat no seria capaç de retenir una atmosfera, per contra si el planeta fos massa gran i massiu com Júpiter, l’atmosfera seria tan espessa que en les seves profunditats hi hauria pressions esclafadores i una foscor total. També parlaven de Gliese 581 g, un nou planeta extrasolar que s’ha trobat que complia aquestes condicions i que a més era un planeta molt similar a la Terra tot i que era més gran i massiu que el nostre planeta. Després han parlat breument de cada un dels planetes: la seva grandària, les seves característiques, etc.

També han parlat sobre les sondes Voyager 1 i 2, que van ser llançades el 1977 i van dur a terme la seva missió, explorant els planetes extrasolars i els seus satèl·lits. Una altra de les coses de les que han explicat i que ens ha sorprès força és que si hi hagués alguna civilització extraterrestre al nostre veïnatge galàctic és possible que hagués notat la nostra presència perquè sense pretendre-ho hem estat transmetent senyals des de fa bastant temps, per exemple des que es va inventar la ràdio emetem ones que recorren la Terra i que s’endinsen en l’espai a la velocitat de la llum, aquestes ones han format al voltant del nostre planeta una bombolla que ja arriba als cent anys llum de distància, és l’anomenada radiosfera.

En acabar hem passat per unes aules que tenien lletres gregues: alfa, beta, gamma, sigma, delta, pi i lambda i n’hem fotografiat el nom. Després hem anat a la sala de la materia on hem trobat diferents objectes relacionats amb l’univers, les lleis de Newton, el determinisme i el caos o la rotació de la Terra. Aquest espai s’anomena el racó de la materia inert. A continuació hem vist el racó de la materia viva, on hi havien peixos, hi altres animals i també diferents objectes relacionats amb la genètica. Seguidament hem passat pel racó de la matèria intel·ligent, on hi havia exposats tot tipus de fòssils i alguns objectes relacionats amb la percepció i les neurones. A més hem vist el racó de la matèria civilitzada, on hi havia exposats tot tipus d’objectes relacionats amb l’home durant la prehistòria. Per acabar no ens hem oblidat de visitar el bosc inundat, ple d’animals de l’Amazones. Abans de sortir hem fotografiat algunes de les coses relacionades amb el cosmos de la botiga del Cosmocaixa i ens hem comprat una una esfera celest que representa les constel·lacions. En conclusió, aquesta visita al Cosmocaixa ha estat molt didàctica i entretinguda, esperem tornar-hi un altre dia!

jjjj

Aquí deixem les fotos de l’excursió:

Aquest article ha estat publicat en General, Visites. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una resposta a Visita al CosmoCaixa

  1. Retroenllaç: Visites | El cel dels mites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *