Què són les nebuloses?

Les nebuloses són núvols de pols i gas interestel·lar. Es consideren “bressols d’estrelles” perquè a partir dels materials que les constitueixen s’originen estrelles. Poden resultar més o menys visibles des de la Terra en funció de la densitat que tinguin o de la presència en elles d’estrelles en formació. Estan formades fonamentalment per hidrogen, l’element químic més abundant en l’univers, un 10 % d’heli i quantitats molt petites d’altres substàncies. El seu nom ve del llatí Nebula (en grec Νεφέλωμα).

Una nebulosa pot brillar o bé perquè reflecteix la llum d’estrelles properes, com succeeix a la nebulosa de Mèrope a les Plèiades (nebulosa de reflexió), o bé perquè, com que  les estrelles veïnes emeten radiacions, la nebulosa també emet radiacions, com la famosa nebulosa d’Orió (nebuloses d’emissió). Encara que normalment la majoria de les nebuloses emeten llum o radiacions, hi ha algunes nebuloses que s’anomenen fosques. En aquests casos la seva presència es dedueix per una espècie de regió negra que destaca sobre el fons del cel estrellat. Un exemple d’aquestes nebuloses és l’anomenada Borsa de Carbó, situada a la constel·lació de la Creu del Sud.

Classificació de les nebuloses segons la seva llum:

Nebulosa fosca: Una nebulosa fosca és un tipus de núvol interestel·lar tan dens que enfosqueix la llum de les nebuloses d’emissió o de reflexió que hi ha al fons. La falta de la llum és deguda als granets de pols que hi ha a les parts més denses i fredes dels núvols. La forma d’aquests núvols foscos és molt irregular.

Nebulosa fosca

-Nebulosa d’emissió: una nebulosa d’emissió és un núvol que emet radiació estimulada perquè les estrelles veïnes també n’emeten. El color vermell característic de moltes d’aquestes nebuloses és degut a la presència d’hidrogen. Un exemple de nebulosa d’emissió és la famosa nebulosa d’Orió, situada a uns 1.300 anys llum del Sol.

-Nebulosa de reflexió: les nebuloses de reflexió són núvols de pols que simplement reflecteixen la llum d’una o diverses estrelles veïnes. Les nebuloses de reflexió son normalment blaves i sovint es poden trobar conjuntament amb les Nebuloses d’emissió.

Nebulosa de Mèrope

Les nebuloses també es poden classificar segons l’edat de les estrelles associades a aquestes. Es distingeixen dos grups:

– Associades a estrelles evolucionades, com les nebuloses planetàries (anomenades així per la seva semblança amb els planetes) i les nebuloses associades a supernoves (explosió que fa l’estrella de massa superior al Sol un cop s’ha convertir en una gegant roja).

Nebulosa planetària

-Associades a estrelles molt joves o en procés de formació, com els objectes Herbig-Haro.

Objecte Herbig-Haro

Una bombolla verda en el cel

La nebulosa IC1295, situada a uns 3.300 anys llum de la Terra, en la constel·lació de l’Escut de l’hemisferi Sud celeste, va ser fotografiada el deu d’abril amb gran detall per un dels quatre grans telescopis europeus VLT, a Xile, i apareix a la imatge com una cridanera bombolla verda. És l’oxigen ionitzat què brilla amb n aquest color, expliquen els astrònoms de l’Observatori Europeu Austral (ESO). El Sol també es convertirà en una nebulosa planetària quan acabi la seva vida i la seva atmosfera expandida engolirà els planetes que té a prop, inclosa la Terra. La nostra estrella té ja uns 4.600 milions d’anys i li queden uns altres tants. A la imatge de la IC11295, s’aprecia en el centre de la nebulosa el nucli de la vella estrella com un punt blanc blavós, que acabarà convertint-se en una feble nana blanca freda dins de milers de milions d’anys.

Nebulosa IC11295

Aquest article ha estat publicat en General, Nebuloses. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

3 respostes a Què són les nebuloses?

  1. Retroenllaç: Univers | El cel dels mites

  2. Montserrat Garcia diu:

    Bon dia,
    M’agradaria saber si existeix la Nebulosa Delfos i, si es així, on puc trobar informació.
    Moltes gràcies.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *