Prosèrpina feta asteroide!

Prosèrpina és l’asteroide número 26 . Va ser descobert des de Düsseldorf el 5 de maig de 1853 per l’astrònom Karl Theodor Robert Luther.

L’asteroide Prosèrpina

Mite de Prosèrpina:

En la mitologia romana, Proserpina era una deessa, filla de Júpiter i de Ceres, que es va haver de casar amb Plutó i es va convertir en deessa dels inferns. Quan Prosèrpina era jove s’anomenava Core que significa «donzella». Plutó, déu del món subterrani, estava enamorat d’ella i un dia que Core va sortir a recollir flors, Plutó la va raptar per convertir-la en la seva esposa. Quan Ceres es va adonar que la seva filla havia desaparegut, es va posar a buscar-la arreu del món durant nou dies i nou nits, però no la va trobar. Al final va demanar ajuda a Júpiter , que li va explicar el que havia passat i que Coré ja no era una donzella sinó l’esposa de Plutó i s’anomenava Prosèrpina. Això va fer enrabiar  Ceres i com que era la deessa de la fertilitat de la terra va prohibir que les plantes creixessin i aviat tot el món va ser un desert.

Al final, Júpiter va ordenar a Plutó que retornés a Prosèrpina a la seva mare, però això ja no era possible perquè, mentre Prosèrpina havia estat als Inferns, havia menjat sis grans d’una magrana i tot aquell que provava l’aliment dels morts ja no podia abandonar aquell món. Però com que  només havia menjat sis grans, es va acordar que podria passar 6 mesos de l’any al món dels vius i l’altra meitat de l’any al món dels morts. Prosèrpina tenia el poder de fer passar els vius al regne dels morts només tallant-se un cabell (el fil del destí). Se sol representar com una noia jove amb un ram de narcisos a la mà (les flors que collia quan la van raptar) o asseguda en un tron de fusta (com a reina dels Inferns) o també al costat de Plutó, dalt d’un carro tirat per quatre cavalls negres.

Persèfone, de Dante Gabriel Rossetti

Aquest article s'ha publicat dins de Asteroides, General, Mitologia i etiquetat amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *