Gèmini (Bessons)

Bessons o Gèmini és la tercera constel·lació zodiacal. Els seus estels més brillants són Càstor (α), de segona magnitud, i Pòl·lux (β), de primera. Gemini es troba entre Taure a ponent i la feble constel·lació de Cranc a l’est, entre Cotxer i Linx al nord i entre Unicorn i Ca Menor al sud. El seu nom en llatí és Gemini (Δίδυμοι, en grec).

Constel·lació dels Bessons

Representació de la constel·lació dels Bessons

Mite dels Bessons:

En la mitologia grega, els bessons són Càstor i Pòl·lux que van néixer d’un ou que va posar Leda, la reina d’Esparta, després d’haver copulat amb Zeus convertit en cigne. Càstor, el mortal, era fill del rei Tíndar, mentre que l’immortal Pòlux era fill de Zeus.

Tots dos van participar en diverses gestes: en la cacera del senglar de Cali i en el viatge dels Argonautes, entre d’altres.

Els bessons van tenir una disputa amb els seus cosins Anades i Linceu. Anades (el cosí immortal) va assassinar  Càstor amb una llança, fet que va comportar que Pòl·lux, malgrat les seves ferides, matés Linceu. Zeus va intervenir i els va fulminar amb un raig. Pòl·lux va rebutjar la seva condició d’immortal si no podia compartir-la amb Càstor. Per això, Zeus va realitzar un pacte amb el seu germà Hades, perquè els germans poguessin passar sis mesos a l’Olimp i els altres sis mesos en el regne d’Hades.

Els romans, en canvi, hi veien a Ròmul i Rem, els fundadors de la ciutat de Roma.

Escultura “Càstor i Pòl·lux” d’Antoine Coysevox en el parc de Versalles

Aquest article ha estat publicat en Constel·lacions, General, Mitologia, Zodíac. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

5 respostes a Gèmini (Bessons)

 1. Retroenllaç: Cranc | El cel dels mites

 2. Retroenllaç: Càstor i Pòl·lux, el mite dels bessons | El fil del mite grec

 3. Blanca L. diu:

  Salve!!
  Enhorabona per aquest apunt! Bessons o Gèmini és la tercera constel·lació zodiacal. Es troba entre Taure a ponent i la feble constel·lació de Cranc a l’est, entre Cotxer i Linx al nord i entre Unicorn i Ca Menor al sud. El seu nom en llatí és Gemini (Δίδυμοι, en grec).
  Vale!

 4. Liana Franchesca diu:

  Salve!
  Molt bé la explicació d’aquesta constel·lació i del seu mite. Els bessons són la tercera constel·lació i els anics el dibuixaven com uns bessons, el seu nom en llatí és Gemini (Δίδυμοι, en grec). És interessant que en la mitologia graga els bessonsc que eres Càstor i Pòl·lux van néixer d’un ou que va posar Leda, la reina d’Esparta, després d’haver copulat amb Zeus convertit en cigne.

  Vale!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *