Llangardaix

Llangardaix és una de les 88 constel·lacions modernes. El cos del llangardaix va en direcció nord-sud. L’estrella més brillant és α Lacertae. No figura a la llista de les 48 constel·lacions ptolemaiques, sinó que la va crear Johannes Hevelius al voltant de 1687. No conté estrelles gaire brillants. És força difícil de reconèixer. Es troba a l’hemisferi nord de l’esfera celeste. És com una “petita Cassiopea“, perquè també té forma de W. La constel·lació de Llangardaix limita al nord amb Cefeu, a l’est amb Cigne, al sud amb Pegas i a l’oest amb Andròmeda i Cassiopea. El seu nom ve del llatí Lacerta (Σαύρα, en grec).

Constel·lació del Llangardaix

Representació de la constel·lació del Llangardaix

Mite del Llangardaix

Hi ha dues versions:

La deessa Demèter buscava la seva filla Persèfone, que havia estat raptada per Hades. Quan va passar per la regió de l’Àtica, es va sentir assedegada i va demanar aigua per beure a una dona anomenada Misme. La deessa bevia amb tal avidesa que va provocar el riure d’Ascàlab, un fill de Misme. Enutjada per la befa, va llançar-li la resta de l’aigua i el nen es va convertir en llangardaix clapejat.

Quan Persèfone, filla de Demèter, va ser raptada per Hades, la deessa de l’agricultura la va buscar insistentment pel cel i la terra. Durant deu dies va vagar, sense menjar ni beure, sense obtenir cap notícia. Disfressada va arribar a Eleusis, on el rei Cèleu i la seva dona Metanira la van rebre hospitalàriament i la van convidar a ser la dida del seu fill Demofont. Entre Iambe, filla de Cèleu, i Baubo, la seva dida, van parar una broma a Demèter fent que begués aigua d’ordi per calmar la seva set. Abant, fill també de Cèleu, es va riure de la deessa i aquesta enfadada el va convertir en llangardaix. El rei Cèleu, molest i Demèter per aplacar el seu dolor van proposar fer immortal Demofont. Durant la cerimònia es va trencar l’encanteri i Demofont va morir. Després de la tragèdia els déus van decidir col·locar  Abant, en forma de llangardaix, entre les estrelles.

Estàtua de Demèter (Ceres) en el “Museu del Louvre

Aquest article s'ha publicat dins de Constel·lacions, General, Lèxic, Mitologia i etiquetat amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *