Lira

És una constel·lació fàcilment identificable, gràcies a la seva estrella més brillant anomenada Vega, que forma una de les cantonades del Triangle d’estiu, un asterisme, és a dir, un conjunt d’estrelles que a diferència de les constel·lacions no són reconegudes oficialment.  És visible durant els mesos d’estiu. Es troba situada al voltant de Cigne i d’Àguila. El seu nom ve del llatí Lyra (en grec, Λύρα). Les Lírides estan aprop d’aquesta constel·lació.

Constel·lació de Lira

Representació de la constel·lació de Lira

Mite de Lira:

La lira era un instrument que tocava una música que fins i tot els animals es detenien a escoltar. Apol·lo va regalar aquest instrument al seu fill Orfeu. La promesa d’Orfeu, Eurídice va morir enverinada per la picada d’una serp. Llavors, Orfeu va baixar a l’infern i va tocar la seva lira cosa que va emocionar tant  Hades, déu dels inferns, que va permetre que se’n portés al món dels mortals la seva estimada amb la condició que no mirés enrere fins que no haguessin sortit fora de l’infern. Malgrat tot, en l’últim moment, Orfeu no va poder evitar la temptació i es va girar per veure el rostre de la seva estimada. Eurídice es va haver de quedar al món dels morts per sempre i Orfeu no la va tornar a veure més. Zeus va decidir convertir la lira d’Orfeu en constel·lació.

Orfeu i Eurídice, de Federico Cervelli

Un sistema solar en miniatura (Wilaweb diumenge, 24 de febrer de 2013 | 23:28h)

Un nou sistema planetari ha estat descobert en la constel·lació de la Lira. La missió Kepler s’ha encarregat d’observar aquests planetes i els astrònoms s’han sorprès per les dimensions diminutes del nou sistema de cossos planetaris. En un principi aquest   sistema, anomenat Kepler-37 posseeix tres planetes ben menuts tot i que un dels  planetes és  un estel semblant al Sol.

El més petit dels planetes, Kepler-37b, és una mica més gran que la Lluna. Kepler-37c,   el segon planeta, és bastant més menut que Venus. Mentre que Kepler-37d, el tercer planeta, és el doble de gran que la Terra.

Aquest article s'ha publicat dins de Constel·lacions, General, Lèxic, Mitologia i etiquetat amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

3 respostes a Lira

  1. Retroenllaç: Catasterisme | El cel dels mites

  2. Retroenllaç: Els planetes i la mitologia | El cel dels mites

  3. Retroenllaç: Meteors | El cel dels mites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *