MAUS a l’Institut-Escola Tres d’Abril de Móra la Nova, octubre 2012
La guia didàctica ajuda a planificar les activitats amb els alumnes i els temes que tracta el llibre i l’exposició, segons ens ha comentat Àngels Pérez, coordinadora de l’activitat al centre.
La valoració del centre que ha gaudit durant dues setmanes de l’exposició i els lots de llibres que l’acompanyen, ha estat positiva. Principalment perquè s’ha pogut realitzar un treball literari sobre l’obra i l’autor amb els alumnes de primer i segon d’ESO, que són els quatre grups de secundària que té el centre. També amb els de segon es van analitzar alguns elements del còmic com les tècniques, les vinyetes, els dibuixos, les onomatopeies, globus, color, manera d’il·lustrar,… conjuntament amb l’àrea de visual i plàstica.
S’ha realitzat un treball previ, durant i després de l’exposició:
Abans de visitar l’exposició es va treballar a l’aula, sobretot el tema, els personatges i els protagonistes, acompanyat d’un power.
Durant l’exposició tenien un guió, extret de la guia didàctica.
Després de l’exposició amb els alumnes de segon d’ESO van treballar, amb grups cooperatius, unes qüestions a resoldre. Posteriorment es van comentar a classe en gran grup.
La novel·la gràfica de MAUS ha estat de bastant interés pels alumnes de segon d’ESO i molts han demanat en préstec un exemplar per poder-la llegir a casa.
La col·laboració de la Xarxa de Biblioteques Públiques, el Programa Puntedu i els SE-CRPs de les Terres de l’Ebre ha estat primordial per a portar a terme aquesta activitat, que continua la seva ruta pels centres de secundària de la Terra Alta i el Montsià.
Cal agraïr el suport de la Biblioteca Comarcal de Móra d’Ebre i de Joana Vernet, assessora del SE-CRP de la Ribera d’Ebre.
MAUS al col·legi Santa Teresa de Móra d’Ebre, setembre 2012:
Per a conèixer millor l’obra, el centre també disposa de 16 exemplars del llibre MAUS, cedits mitjançant el préstec interbibliotecari per la Biblioteca Comarcal de Móra d’Ebre, que acompanyen a tot el material de l’exposició itinerant pels centres de secundària de les Terres de l’Ebre des del mes d’abril del curs passat, amb el suport del Servei Educatiu-CRP de la Ribera d’Ebre.
El professor de socials amb els alumnes d’ESO treballa l’argument històric, la història real d’un supervivent dels camps de concentració nazis. Uns fets històrics d’una gravetat, irracionalitat i crueltat que queden reflectits en les vinyetes en blanc i negre del còmic, i que l’autor recull de boca del seu pare, junt a una relació familiar fruit de la postguerra.
Destacant la importància del passat per comprendre el present.
El llibre enganxa com a tebeo als adolescents però també pel tractament d’un dels esdeveniments capitals de la història de la humanitat, a l’Europa de finals dels anys trenta i quaranta.
Amb els plafons de l’exposició es copsen molt bé els detalls més significatius de l’obra, dibuixos que conmouen per la seva expressivitat:
Alumnes d’ESO al Col·legi Santa Teresa.
Díptic Maus. Clicant aquí.
RECULL DEL COMENTARI SOBRE L’EXPOSICIÓ MAUS:
“INTERESSANT, DIFERENT.
EL GENOCIDI TRACTAT AMB PERSONATGES ALTERNATIUS, PERÒ QUE NO LI TREUEN NI UN PUNT DE REALISME I HISTORICITAT.
TOTS, EDUCADORS I ALUMNES, JUNTS EN UN CLAM: MAI MÉS CAP AUSCHWTIZ.”