TANCAMENT D’AQUEST BLOC- OCTUBRE 2023
més informació al Nodes SE-CRP Ribera d’Ebre, enllaç categoria “biblioteca escolar”
continuarem compartint i fent xarxa de biblioteques escolars.
_____________________________________________________________________________________________________
Seminari de Biblioteques Escolars Ribera d’Ebre 2022-23
(3 sessions presencials i 3 virtuals)- Temes prioritzats
Inici – presencial 26 octubre 2022, a la Biblioteca Comarcal de Móra d’Ebre: Maletes Emocions del CRP / Laboratori EL REBOST DEL CAU
Novembre- Concursos i propostes lectores / Anàlisi i estratègies per un centre lector
Gener-Intercanvi de bones pràctiques, segells BESCAT i recomanacions lectores.
Febrer- La biblioteca escolar com a eina de desenvolupament del nou currículum (presentació Programa Biblioteques Escolars)
Març-Espais lectors al centre i guies lectores.
Maig- presencial -Fira del LLibre Ebrenc a Móra d’Ebre, recomanacions lectores i sessió sobre el còmic amb Jordi Alfonso a la Biblioteca Comarcal.
Seminari de Biblioteques Escolars Ribera d’Ebre 2021-22
( virtual )
1a) 27 d’octubre: Presentació /Mes de la biblioteca / Recomanacions lectores
2a) 24 de novembre: Recomanacions Butlletí de Nadal / Contes musicats / Biblioteca inclusiva
3a) 26 de gener: Contes coeducatius. / Novetats i guies de lectura a l’Epergam.
4a) 23 de febrer: Contes ebrencs i bones pràctiques BESCAT.
5a) 23 de març: Poesia / apps
6a) 27 de maig: Fira del Llibre Ebrenc- Biblioteca Comarcal Artur Cot de Móra d’Ebre. Laboratori Lector de Marta Roig.
Seminari de Biblioteques Escolars 2020-21- virtual
- 1a) 28 octubre: Presentació per part de la directora de la Biblioteca Comarcal de Móra d’Eines Virtuals per a la lectura digital com E-BIBLIO. Segona part d’intercanvi de recomanacions i orientacions per aquest curs.
- 2a) 25 de novembre: Visibilitzar la coeducació a la biblioteca escolar i a les propostes lectores del centre. Xerrada del tècnic Bernat Puig del Consell Comarcal per parlar dels estereotips en els contes i les narracions per infants i adolescents. Recursos digitals de contes coeducatius.
- 3a) gener: Eines per a la Biblioteca Virtual a les escoles .Compartim al drive novetats de LIJ ebrenca. Any Triadú.
- 4a) 24 febrer : Biblioteca virtual amb la mentora digital de la Ribera i la ZER Benissanet-Miravet.
- 5a) 24 de març : Mes de març, mes de la poesia. Recomanacions per al Butlletí de Sant Jordi.
La ZER Benissanet-Miravet comparteix la seva Biblioteca Virtual.
- 6a) 28 d’abril: Intercanvi i recull final. (Compartim la presentació a la Trobada de seminaris i grups de treball de biblioteques escolars del dia 27 d’abril que hem realitzat amb les companyes Lourdes Solé i Diana Serres de l’Escola Antoni Nat de Benissanet). Propostes per al proper curs.
- Xerrada virtual de la Fira del Llibre Ebrenc el 28 de maig.
Articles del Seminari de Biblioteques Escolars de la Ribera a la web del SE-CRP, enllaç aquí.
A la pàgina principal d’aquest bloc també hi ha els temes principals compartits al seminari.
___________________________________________________________________________________________________
Seminari de Biblioteques Escolars 2019-20
- Inici: 23 d’octubre a la Biblioteca Comarcal de Móra d’Ebre per la coordinació inicial, comentar temàtiques del seminari d’aquest curs i novetats del Programa Biblioteques Escolars. Calendari Bibliocabàs. Presentació de les exposició PESSIGOLLES, dedicada a les emocions per part de la BC. Recollim diferents articles al bloc.
- Segona sessió 27 de novembre al CRP: Recomanem lectures coeducatives i novetats de la Maleta Coeducativa del CC. Xerrada de Bernat Puig , tècnic del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre sobre la diversitat de gènere, sota el tema “PROPOSTA DE CRITERIS PER A UN PRIMER ANÀLISI DEL FONS DE LA BIBLIOTECA ESCOLAR AMB ULLERES COEDUCATIVES”.
Proposem recomanacions per al Butlletí de Nadal 2019, enllaç.
- Tercera sessió 13 de gener a l’escola Ferreries de Tortosa: Laboratoris de Lectura amb Natàlia Martínez de l’equip de Marta Roig.
- Quarta sessió 26 de febrer a la llibreria EL NÚVOL de Móra la Nova amb presentació de contes ebrencs i per a l’acompanyament emocional.
Visita a la biblioteca escolar de l’Institut-Escola 3 d’Abril de Móra la Nova.
- Cinquena sessió virtual per al Butlletí de Biblioteca del Seminari del mes d’abril. Degut a la pandèmia intercanviem recomanacions lectores i propostes per a les famílies. Tanquem la formació amb intercanvi entre les diferents coordinadores virtualment en confinament per la pandèmia COVID19, confinades des de casa.
- Xerrades virtuals FIRA DEL LLIBRE EBRENC I LITERÀRUM virtual, finals de maig 2020: -Conferència de Paula Jarrin el dia 28 amb espais atractius per a fomentar la lectura. -Divendres 29 conferència de Joan Carles Navarro sobre no estereotipar els lectors digitals. -Dissabte 30 taula de debat amb els il·lustradors ebrencs Ignasi Blanch i Roser Gay.
(No es pot realitzar la trobada final presencial del seminari a la Fira del Llibre Ebrenc, com en les darreres edicions, per motiu del confinament per COVID.)
________________________________________________
Seminari de Biblioteques Escolars 2018-19
- Sessió a la Biblioteca Comarcal de Móra d’Ebre (21 de novembre). Primera part d’intercanvi d’inquietuds i experiències, seguida d’una recomanació de llibres, propostes lectores exposades per Elena Grau des de la BC, amb una selecció dedicada principalment a la integració de les discapacitats físiques.
Resum Guió Primera Sessió Seminari Biblioteques Escolars Ribera d‘Ebre..Segona sessió, dimecres dia 23 de gener al CRP, s’exposa la selecció de contes per a la integració, les novetats de contes ebrencs i les novetats de la maleta de contes coeducatius. Fent una roda amb aportacions de literatura infantil i juvenil que cadascú presenta.
Compatim el llibre PODRIES, poema de Joana Raspall il·lustrat per Ignasi Blanch, en motiu del dia mundial de la pau.
Es continua amb un debat sobre l’ús de la biblioteca escolar per al treball per projectes i quin paper hauria de tenir la biblioteca en els nous entorns (noves metodologies per ambients o espais als centres docents).
Recordatori de la ruta de l’exposició ABC-SMS.
.Tercera sessió, dia 27 de febrer, a la biblioteca de l’escola St. Miquel d’Ascó.
-Visita dels diferents racons de la biblioteca del centre i exposició per part de la coordinadora Trini Ferrús del funcionament i les activitats destacades. Centrant-nos en la dinamització lectora, en la formació d’usuaris i en la cerca d’informació.
-Presentació de l’obra de l’escriptora Laura Mur, mestra de l’escola, amb els diferents contes que té publicats per a les nostres biblioteques escolars.
-En la segona part de la sessió, en l’espai d’intercanvi i recomanacions lectores, es tracta principalment els àlbums il·lustrats i les darreres obres de LIJ dels il·lustradors ebrencs Ferran Orta i Ignasi Blanch.
-Es dedica un moment a les Directrius IFLA de Biblioteques Escolars presentades pel Departament d’Educació, destacant el punt 10 de la biblioteca digital-virtual i el punt 11. (Fent el repartiment dels llibres)
.Quarta sessió, dia 13 de març, a la biblioteca de l’escola St. Agustí de Riba-roja d’Ebre.
-Presentació de l’obra de la il·lustradora ebrenca Roser Gay i del seu conte LA BRUNA I LA PRUNA.
-Intercanvi sobre el treball dels àlbums il·lustrats.
-Recomanacions per al bibliocabàs.
-Recomanacions per a celebrar el dia mundial de la poesia.
.Cinquena sessió, dia 23 de maig, a la Fira del llibre ebrenc a Móra d’Ebre.
-Recull de tasques finals i d’articles als diferents blocs o espais web de les biblioteques participants.
__________________________________________________________
Seminari de Biblioteques Escolars 2017-18
- Primera sessió del seminari de biblioteques al CRP, el dimecres 18 d’octubre, amb el següent guió i amb la participació de totes les escoles:
- Segona sessió, dimecres dia 15 de novembre a l’escola de Vinebre (ZER Ribera d’Ebre Nord) amb dues parts :
-Visita autora riberenca al centre: Pilar Suñé, artista d’Ascó (escriptora i il·lustradora de contes ebrencs) per explicar el conte “Què fa la Cèlia“, acompanyat del músic Joan Biarnés per les cançons. (Consulta article publicat en aquest blog de l’activitat amb els alumnes de l’escola de Vinebre)
-Intercanvi d’experiències i recomanacions del Seminari de Biblioteques:
.Butlletí de novetats per Nadal amb recomanacions.
.Propostes didàctiques i lectores per al llibre ebrenc El gripau Estanislau i altres poemes, resumides en aquest document:
“Gripau Estanislau i altres poemes”-SemBERE1718
.Presentació del nou Projecte de Biblioteca de la ZER Ribera d’Ebre Nord, elaborat el curs passat i presentat a la darrera jornada de biblioteques de les Terres de l’Ebre.
segons nova proposa pel Programa Puntedu.
Enllaç al nou espai web de la ZER.
- Tercera sessió a la Biblioteca Comarcal de Móra d’Ebre, el dimecres 24 de gener. Amb una primera part d’intercanvi d’experiències i recomanacions lectores. Seguida de la presentació de la proposta de visita d’autors a les aules. Per acabar amb la tria de contes coeducatius de la Biblioteca Comarcal. Consulteu el llistat en aquest article.
- Quarta sessió del Seminari de Biblioteques al Col·legi Sta. Teresa de Móra d’Ebre, el dimecres 21 de febrer tractant els següents aspectes: .Dubtes sobre l’Epergam: guies de lectura, préstecs, comentaris,… .Presentació de l’espai físic de la biblioteca del centre i de la nova web. .Aplicatiu per a la diagnosi de la biblioteca .Maleta de contes ebrencs del CRP .Intercanvi d’experiències del bibliocabàs-cartells per l’arribada del cabàs .Els secrets dels contacontes amb Luisa María Marcos i La Niña Bonita.
- Cinquena sessió a l’Escola Roc Llop i Convalia de Miravet, el dia 14 de març amb els següents temes: .Recomanacions per al bibliocabàs i per al butlletí proper. .Recursos en xarxa i eines de cerca des de la biblioteca escolar. .Presentació de la biblioteca del centre i intercanvi d’experiències. .Elicontacontes i els contes coeducatius.
Material elaborat curs 2017-18: Dos Butlletins de la Biblioteca per a la comunitat educativa (Nadal i St. Jordi). Títols de llibres recomanats. Comentaris sobre les noves maletes de contes coeducatius i la maleta de contes ebrencs. Noves propostes lectores del bibliocabàs. Nova fitxa PLEC de cerca documental des de la biblioteca escolar i nova fitxa PLEC d’escenificació d’un conte.
Es recullen propostes per al proper curs.
Agraïm des d’aquí a totes les escoles que ens han acollit aquest curs i a totes les persones que col·laboren dia a dia a fer possible la biblioteca de cada centre.
_____________________________________________________________________________________________
Seminari de Biblioteques Escolars 2016-17
Última sessió realitzada el dimecres 15 de març a la biblioteca de l’Escola Lluís Viñas de Móra d’Ebre, amb una cloenda molt participativa i amb més propostes per al curs vinent:
5 sessions de coordinació i d’intercanvi d’experiències, com activitat formativa dins el PFZ de la Ribera d’Ebre, iniciada l’any 2011, coordinada per l’assessora del SE-CRP Joana Vernet amb la participació de totes les biblioteques escolars de primària de la zona.
Inici del seminari aquest curs: Dimecres 26 d’octubre a Flix, a l’Espai Natural de Sebes-Entorn d’Aprenentatge.
Dates previstes: 23 de novembre , 18 de gener, 15 de febrer i 15 de març.
Objectius prioritaris: -Continuar amb el treball iniciat sobre els contes ebrencs, les publicacions riberenques, els àlbums il·lustrats i els recursos en xarxa per a l'actualització de les biblioteques escolars de la Ribera. -Compartir pautes de cerca i activitats de competència informacional des de la biblioteca escolar. -Millorar els serveis, les propostes lectores compartides i les recomanacions de llibres per al gust de la lectura des de la biblioteca escolar o la biblioteca d'aula.
1a sessió del Seminari de Biblioteques Escolars 2016-17, Flix, 26 d’octubre de 2016, Espai Natural de Sebes
TEMA CENTRAL: ELS MOIXONS I LA FAUNA A L’ENTORN DE L’EBRE. Propostes lectores i de cerca d’informació des de les Biblioteques Escolars de la Ribera.
Programa de la sessió:
Primera part al MAS DEL DIRECTOR, Centre d’Informació de l’Entorn Natural de Sebes:
- Recursos i activitats de l’Entorn d’Aprenentatge de Sebes. Presentació de la publicació “Moixons de la reserva natural de Sebes”, guia d’ocells.
- La cerca d’informació i els recursos literaris sobre els ocells. Propostes lectores i de competència informacional per al treball de projectes.
2.1.- EINES PER A LA CERCA D’INFORMACIÓ DES DE LA BIBLIOTECA ESCOLAR:
Pautes de cerca, dins el treball competencial de l’alumnat:
.Què cerco i per a què? /
.Com i on ho cerco? /
.Què he trobat del que cercava i què em serveix?
2.2.- LECTURES I RECURSOS PER AL TREBALL D’UN PROJECTE: Els ocells
Segona part:
- Visita exposició i Audiovisual sobre la navegació fluvial a l’Ebre, al MAS DE LA PITOIA, Centre d’Interpretació del Camí de Sirga, al mig de l’Entorn Natural de Sebes.
- Ruta literària i passera del bosc de ribera amb cant musical d’ocells.
2a sessió del Seminari de Biblioteques Escolars 2016-17, Biblioteca Comarcal, Móra d’Ebre, 23 de novembre de 2016
TEMA CENTRAL:
LES RECOMANACIONS LECTORES DELS ALUMNES. Propostes lectores des de les Biblioteques Escolars de la Ribera. Reculls al blog de cada biblioteca.
(Intercanvi d’experiències entre les escoles participants)
Noves propostes per al:
- Diari de ruta del CABÀS VIATGER (Un dossier model per a cada centre). Com millorar el recull de comentaris dels alumnes i la proposta lectora.
Model de fitxa del llibre destacat del bibliocabàs “CHOCOLATA”: Chocolata Bibliocabas Ribera
segons : plantilla-fitxes-llibres-bibliocabàs
- Plaer lector i gust per llegir : La lectura lliure compartint recomanacions entre els alumnes . Les estones de parlar dels llibres entre els xiquets i fer comentaris de les seves lectures a partir de les tres preguntes bàsiques de Chambers per a la tertúlia literària: Què t’ha agradat? , Què t’ha sobtat? , Què has descobert?
- BUTLLETÍ DE LA BIBLIOTECA ESCOLAR. Novetats Nadal 2016, proposta i enllaços.
SEGONA PART:
- EXPOSICIÓ “A pencar” de la Biblioteca Comarcal
- Presentació de novetats de literatura infantil i juvenil de la Biblioteca per part de l’Elena.
3a sessió del Seminari de Biblioteques Escolars 2016-17, Rasquera, 18 de gener de 2017
TEMA CENTRAL:
- NOUS CONTES EBRENCS: COL·LECCIÓ DEL GRUP LA DERIVA
- RACONS DE BIBLIOTECA . APORTACIONS AL TREBALL PER PROJECTES DES DE LA BIBLIOTECA ESCOLAR
Primera part de la sessió:
-PRESENTACIÓ DELS CONTES EBRENCS DEL GRUP LA DERIVA amb una de les seves autores, la Neus Pons. Proposta lectora des de la biblioteca escolar i projecte curricular per als diferents cicles segons temàtiques a treballar: la banda de música, els aliments d’una agrobotiga ebrenca, el bandoler Panxampla o els personatges fantàstics de por. Amb una visió local-territorial però també global per a tractar grans temes com són les emocions, la dieta mediterrània, la història-geografia catalana (paisatge i vida en una època històrica), els instruments i la banda de música, entre d’altres.
Segona part de la sessió:
-RACONS DE LA BIBLIOTECA ESCOLAR: La Paquita Badia, coordinadora de la biblioteca escolar de Rasquera ens mostra tots els racons de la biblioteca. Un espai petit, però molt acollidor i vivenciat. Destaquem el racó dels àlbums il·lustrats i els emocions, el racó de poesia (expositor i maleteta de poemes dels xiquets de l’escola), el racó dels llibres recomanats pels ajudants de biblioteca, per la mascota de la biblioteca (llibres de bruixes) o la mascota compartida a la ZER (la bibliotuga amb llibres de tortugues), el racó ebrenc i el racó del projecte temàtic dedicat als ocells.
1)Racó de poesia amb els poemes portats pels xiquets i xiquetes des de casa.
Fitxa del PLEC “RACÓ POESIA”
2)Racó Recomanem dels alumnes ajudants de biblioteca.
FITXA PLEC “RECOMANEM”
4a sessió del Seminari de Biblioteques Escolars 2016-17, Móra la Nova, 15 de febrer de 2017
TEMA CENTRAL:
1. LA BIBLIOTECA D’AULA I LA BIBLIOTECA ESCOLAR EN UN INSTITUT-ESCOLA: Resum-power del Document de Biblioteca d’Aula del Programa Puntedu:
“LA BIBLIOTECA D’AULA, UNA OPORTUNITAT PER A LA LECTURA I EL CONEIXEMENT”
2. LA BIBLIOTECA 2.0, recursos per a la biblioteca digital:
Mostra de blocs que s’inicien i dels recursos de la pàgina del Programa Puntedu: https://sites.google.com/a/xtec.cat/biblioteca-escolar-2-0/
3. INTERCANVI D’EXPERIÈNCIES:
Mireu, clicant aquí, l’article resum de la presentació d’espais i activitats de la biblioteca escolar i de la biblioteca d’aula de l’Institut-Escola 3 d’Abril de Móra la Nova a càrrec de Lucrècia Bladé i Teresa Aleu, coordinadores de la biblioteca del centre. Destaquem EL LLIBRE DE RECOMANACIONS com activitat estrella al centre.
I aquí a l’enllaç a l’article de la sessió del seminari de biblioteques escolars al seu bloc: http://blocs.xtec.cat/eibiblioteca/
—-Material elaborat per a compartir i aplicar a cada biblioteca escolar:
1)FITXA PLEC “RACÓ EBRENC” amb graella d’escriptors, obres i enllaços de LIJ Riberenca. Cada biblioteca disposa d’una vintena d’etiquetes adhesives facilitades per la Fira del Llibre Ebrenc junt al document model d’etiquetes elaborat per la Paquita Badia de l’escola de Rasquera.
2)FITXA PLEC “RACÓ PROJECTE” amb estratègies i pautes metodològiques per a la cerca i tractament de la informació.
—Propostes lectores recollides. Llibres especials, recomanats i compartits en aquesta sessió:
–*Pastís per a enemics*, ed. Joventut, exposat per Imma Melendez de l’escola Lluís Viñas.
–*Les pomes del senyor Peabody* de l’exposició “Per sucar-hi pa”.
–*Una mare per a Owen*, ed. Serres/RBA. Lapbook de l’àlbum il·lustrat del cabàs viatger treballat a l’escola de Riba-roja per Olga Casals. Recull al seu bloc :
http://blocs.xtec.cat/elxot/albums-il%c2%b7lustrats/una-mare-per-a-lowen/
–Full entregat-Resum sessió amb enllaços als documents i experiències presentades:
5a sessió del Seminari de Biblioteques Escolars 2016-17, Biblioteca Escola Lluís Viñas de Móra d’Ebre, 15 de març de 2017
TEMA CENTRAL:
- EL PROJECTE DE BIBLIOTECA DE CENTRE, pinzellades de la Videoconferència- Conversa Pedagògica Departament d’Ensenyament: “La biblioteca, un projecte de centre” a: http://xtec.gencat.cat/ca/formacio/converses-pedagogiques/
- ELS RACONS I SERVEIS DE LA BIBLIOTECA ESCOLAR DINS EL CURRíCULUM COMPETENCIAL, com espais dinàmics de suport al currículum competencial: Racó de Poesia-Dia Mundial de la Poesia-Regalem poemes.
- Intercanvi d’experiències i recomanacions. Butlletí de Biblioteca març-abril. Llibres cabàs viatger. Lapbooks de llibres de l’autor Pere Martí Bertran a la ZER Ribera d’Ebre Nord. Llibres de literatura infantil d’autors ebrencs.
- Jornades de Biblioteca Escolar
- Propostes Litterarum i Fira del LLibre ebrenc
- CLOENDA I RECULL DE LES TASQUES DEL SEMINARI DE BIBLIOTEQUES
————————————————————————————————————–
PUBLICACIONS i reculls DEL SEMINARI DE BIBLIOTEQUES:
.Blog de Biblioteques Escolars de la Ribera: Articles i enllaços als blogs de cada biblioteca o de centre.
.Butlletí de Biblioteca Escolar: Recomanació de lectures, propostes i recursos per a les famílies des de cada biblioteca escolar.
.Diari de ruta del Cabàs Viatger: Recull de comentaris i propostes lectores dels llibres viatgers del BIBLIOCABÀS de cada centre.
.Fitxes d’activitats des de la Biblioteca Escolar : Fitxa model PLEC i Fitxa model Bona Pràctica
.Guies de lectura, recomanacions de contes ebrencs/riberencs.
.Fitxa de lectura d’un llibre del cabàs, d’un àlbum il·lustrat o d’un conte ebrenc: Dades bibliogràfiques i proposta lectora amb enllaços.
—————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————-
Seminari de Biblioteques Escolars 2015-16
5 sessions de coordinació i d’intercanvi d’experiències. Formació PFZ de la Ribera d’Ebre.
Inici del seminari: Dimecres 21 d’octubre 2015 a l’escola de Benissanet.
Dates previstes: 18 de novembre, 20 de gener, 17 de febrer i 9 de març.
Continguts específics d’aquest curs:
-Aprofitament dels contes riberencs. Obres de Literatura Infantil i Juvenil publicades per autors de la Ribera i els contacontes.
-Actualització de serveis i recursos de la biblioteca escolar. Compartim experiències.
-Les nostres recomanacions de LIJ i la lectura dels àlbums il·lustrats.
______________
1a. SESSIÓ DEL SEMINARI BERE 15-16, 21 d’octubre de 2015:
Iniciem la descoberta d’autors riberencs a moltes escoles i biblioteques escolars. Intercanviem les experiències realitzades, ampliem les obres de literatura infantil riberenques a les nostres biblioteques escolars, recollim les activitats amb autors i les lectures realitzades a cada escola, i a l’espai: LIJ Riberenca
-Primera Part: Escola Antoni Nat de Benissanet, Contes de Remei Franch, LIJ riberenca
-Segona Part: Centre Cultural Artur Bladé i Desumvila – Ruta Literària Bladé
A més:
-Celebrem el Mes de la Biblioteca i l’any de les Biblioteques compartint les lectures de llibres de llibres i de biblioteques.
-Continua la proposta del CABÀS VIATGER, amb el 5è bibliocabàs en ruta i les recomanacions per cicles.
-Continuem elaborant fitxes del Pla Biblioteca-Pla de Lectura:
.Fitxa del PLEC: Visita de l’autor/a de LIJ riberenca
amb les recomanacions del dossier XTEC: Avui ens visita…o com dinamitzar la visita d’un autor a l’aula
-Compartirem el Butlletí de la Biblioteca Escolar, un butlletí publicat al mes de desembre i l’altre a l’abril o final de trimestre.
-Compartirem el treball dels àlbums il·lustrats, continuació del curs passat, fitxa PLEC El treball de l’àlbum il·lustrat i Fitxa Anàlisi LLibre-Àlbum.
2a. SESSIÓ DEL SEMINARI BERE 15-16, 18 de novembre de 2015:
-Primera part: Biblioteca Comarcal de Móra d’Ebre. LIJ ebrenca. Exposició LIJ “T’estimo o no”.
.Recomanacions per al Butlletí de Biblioteca Escolar Nadal 2015.
-Segona part: Escola Pàmies de Ginestar “Contacontes Vivim del cuentu. Xerrada-taller: El conte com a eina educativa”
3a. SESSIÓ DEL SEMINARI BERE 15-16, 20 de gener de 2016:
-Biblioteca Escola El Verger de Garcia: LIJ riberenca
-Diari de ruta del bibliocabàs. Propostes de millora.
4a. SESSIÓ DEL SEMINARI BERE 15-16, 17 de febrer de 2016
-CRP: Maletes LIJ
-Llibreria Bassa: Propostes del Gremi de Llibreters de Catalunya i les recomanacions editorials de LIJ, amb Sergi Bassa, també a la xarxa: http://www.bassa1903.com/
-Intercanvi d’experiències, recomanacions i recull de temes plantejats des del Programa Puntedu i les Biblioteques Escolars.
-Recomanacions per al blog de biblioteca escolar des del Directori de blogs i webs de biblioteca escolar del Departament d’Ensenyament. Nou logo distintiu.
5a. SESSIÓ DEL SEMINARI BERE 15-16, 9 de març de 2016:
-Biblioteca Escola Lluís Viñas de Móra d’Ebre, inaugurada el curs passat.
-Recomanacions editorials LIJ Biblioteques Escolars, des de Casa Anita Llibres.
Guia recull dels llibres presentats:
Guia de lectura LIJ Casa Anita Llibres, Seminari Biblioteques Ribera, març2016
-Recull final i novetats per al Butlletí de la Biblioteca març-abril:
http://blocs.xtec.cat/bibliotequesescolarsriberadebre/recomanem/
Cloenda Seminari.

Assessorament LIJ Casa Anita. Seminari Biblioteques Escolars Ribera d’Ebre, març 2016. Biblioteca Escola Lluís Viñas de Móra d’Ebre

Biblioteca Escola de Garcia, Seminari Biblioteques Escolars de la Ribera amb Sílvia Veà i el seu conte La Pansa Esperança, gener 2016
————————————————————————————————————-
Seminari de Biblioteques Escolars 2014-15
CINQUENA I DARRERA SESSIÓ DEL SEMINARI, 25 de març de 2015, al CRP:
-Posada en comú del treball realitzat durant el seminari sobre:
.Bibliocabàs i noves recomanacions lectores
.Butlletí de la biblioteca per a les famílies, (Desembre/Abril)
.Experiències rellevants de les biblioteques de la Ribera:
-Espais per compartir lectures i el blog de la biblioteca escolar de Tivissa
-Racons de biblioteca i ajudants a la biblioteca escolar d’Ascó
-Recull de les experiències segons model de fitxa del PLEC i al Blog de cada centre, a més de l’apartat de Bones Pràctiques i Experiències de referència compartides i recollides des del seminari.
-Valoracions de la dinàmica i del treball en xarxa, amb propostes de millora per al seminari per al proper curs.
-Calendaris de ruta de les maletes LIJ, bibliocabassos, exposicions i recursos itinerants.
QUARTA SESSIÓ DEL SEMINARI, 25 de febrer de 2015:
Arxiu Comarcal de la Ribera d’Ebre
Primera part:
-Visita a l’Arxiu Comarcal i presentació dels recursos pedagògics de part de Gerard Mercadé, director de l’arxiu riberenc.
Segona part:
-Les recomanacions lectores del nou cabàs viatger i l’espai del Bibliocabàs al blog.
–Resum, reportatge i aportacions de la participació a la Trobada de Seminaris de Biblioteques Escolars a Saifores del Penedès, organitzada per la Fundació Marta Mata.
TERCERA SESSSIÓ, 28 de gener de 2015:
Biblioteca escolar ESCOLA SANT MIQUEL D’ASCÓ:
Primera part, exposada per la responsable de la biblioteca, Trini Ferrús:
-Organització, coordinació i dinamització de la biblioteca escolar
-Pla de biblioteca i activitats per àmbits del PLEC
-Eines de difusió: blog, revista, díptic-guia de la biblioteca, butlletins, …
-Exemples d’activitats de la biblioteca de l’escola Sant Miquel d’Ascó:
.EL BAGUL DEL CONTACONTES DE LA BERTA, ple de tresors i elements de contes populars.
.EL RACÓ D’EXPOSICIONS TEMÀTIQUES, (en aquest moment destinat al projecte col·laboratiu “Thao” de salut infantil) , on cada mes d’octubre, Mes de la biblioteca, es fa un recull dels llibres que treballen els hàbits a la biblioteca, el darrer sobre la lectura de Ratpenats a la biblioteca.
Segona part de la sessió:
Intercanvi d’experiències sobre els àlbums il·lustrats proposats i recull de propostes lectores.
SEGONA SESSIÓ, 19 novembre 2014, a la Biblioteca Comarcal:
Segona Part: Intercanvi d’informacions, propostes i experiències:
-Àlbums il·lustrats recomanats per al Butlletí de Nadal.
-Guió i Fitxa del PLEC sobre el treball dels àlbums il·lustrats.
-Directori de bones pràctiques: Experiències Puntedu
-Nou Butlletí BDR: Banc de Recuros de la Lectura
-Qüestionari-autoavaluació sobre la Comunitat Professional i la Xarxa de Biblioteques.
_ _ _
PRIMERA SESSIÓ, octubre 2014, Biblioteca escolar de Tivissa:
TEMES TRACTATS:
-BLOG DE BIBLIOTECA
-ESPAIS PER COMPARTIR LECTURES ENTRE ELS ALUMNES
-ÀLBUMS IL·LUSTRATS
-DOCUMENTS: .Fitxa PLEC “Compartim lectures” //. Fitxes per comparar il·lustradors-il·lustradores, // .Article Àlbums il·lustrats, // . Ítems d’avaluació sobre la visibilitat de la biblioteca al centre.
-“Lectures d’estiu” del grup classe
-“Llibreta de lectures” personal que cada alumne de cicle superior realitza a casa
-“Detectius a la biblio” per a conèixer la CDU i utilitzar l’Epergam amb les seves recomanacions i novetats.
-Concurs “El personatge misteriós” amb el joc de pistes.
-“Fem Recomanacions” d’un llibre prestat i llegit a casa, escollit lliurement, tant pot ser de recerca-coneixements com d’imaginació. Comentaris orals en grup, recomanant aquesta lectura, pensant a qui li agradaria i argumentant els criteris davant els companys.
–Exposicions-Racons-Murals i cartelleres:
–Biblioyoutube
-Cartell “Per què m’agrada la biblio?” dins el Mes Internacional de la Biblioteca
-Coneixem l’ISBN i el codi de barres,
-Racó de la Biblioteca Comarcal
-Cabàs viatger
-Llibres d’artista,
-Missatges lectors amb papiroflèxia,
-Novetats a la biblio,
-Tema del mes, autors, il·lustradors/es,…
-Commemoracions
-Recomanem col·leccions, revistes,…
i ens explica les pàgines del blog de la biblio amb aquestes activitats recollides.
Blog de la Biblioteca de l’Escola Marcel·lí Domingo de Tivissa:
http://blocs.xtec.cat/bibliotecaescolartivissa/
Un blog ben estructurat, on es recullen les activitats per cicles, les recomanacions lectores dels alumnes amb els comentaris dels alumnes des de casa. Un apartat general de biblioteca amb els inicis com a centre puntedu, un apartat de “biblioteca virtual” amb enciclopèdies i diccionaris digitals i amb enllaç al catàleg Epergam en xarxa. Els projectes d’escola amb participació de la biblioteca escolar i l’espai per a les famílies amb bones recomanacions i el butlletí digital que també es fa arribar a casa en format paper.
—–>En aquesta sessió del seminari també hem pogut comparar blogs, fent un tastet dels blogs de biblioteques escolars del Departament d’Ensenyament, recomanats dins el directori del puntedu, presentats per Joana Vernet:
http://blocs.xtec.cat/bibliotequesescolars/
—–>Un tema nou a tractar al seminari durant el curs seran els àlbums il·lustrats i tenim dos documents de referència que anirem seguint:
-Els àlbums i els llibres il·lustrats: una descoberta, diverses veus
-Com crear un ambient lector a l’escola? (Apartat “Llegim imatges: l’àlbum)
Vam portar ÀLBUMS IL·LUSTRATS i els vam comparar. Cada participant del seminari de biblioteques s’emporta els suggeriments que més li interessen segons les necessitats del seu centre.
Enllaços:
—–>Un document de referència per a l’avaluació de les biblioteques escolars, que podem consultar des de la pàgina del Puntedu, i del que hem fet una reflexió sobre LA VISIBILITAT DE LA NOSTRA BIBLIOTECA, (ítem C), seguint les preguntes guia per a conèixer els punts forts i febles en relació a la difusió, comunicació i senyalització de cada biblioteca escolar és:
-Les biblioteques escolars, entre interrogants?
____________________
__________________________________________
EL BUTLLETÍ DE LA BIBLIOTECA ESCOLAR
Una eina de difusió de la biblioteca escolar és el butlletí que periòdicament, es fa arribar a les famílies i a la comunitat educativa per a recomanar lectures, recursos en línia, llibres i propostes amb bon consells lectors.
Des del Seminari de Biblioteques Escolars de la Ribera d’Ebre, des del curs passat, elaborem, amb les aportacions dels participants i dels centres, un model de butlletí amb una edició al primer trimestre i una segona edició a final del segon o tercer trimestre. Després cada escola el personalitza i en fa la difusió que en creu oportuna mitjançant el bloc, el correu electrònic o en paper, a la revista, a la cartellera o junt a les notes trimestrals.
-El segon per Sant Jordi o final de curs: Butlletí de la Biblioteca (abril 2014):
Cada Biblioteca Escolar se l’adapta i el completa amb les seves recomanacions. Aquí podeu veure alguns exemples als seus blocs:
-Biblioteca Escola Lluís Viñas de Móra d’Ebre
-Biblioteca Escola Sant Agustí de Riba-roja d’Ebre
-Biblioteca Escola Sant Miquel d’Ascó
…
-El primer Butlletí per Nadal. Aquí trobareu alguns exemples del butlletí del desembre 2013:
BUTLLETÍ BIBLIOTECA ESCOLA TIVISSA
BUTLLETÍ DE LA BIBLIOTECA ESCOLAR D’ASCÓ
BUTLLETÍ DE LA BIBLIOTECA ESCOLAR DE BENISSANET
BUTLLETÍ DE LA BIBLIOTECA ESCOLAR DE SANT AGUSTÍ DE RIBA-ROJA D’EBRE
Jornada Final del Seminari de Biblioteques, juny 2013
VISITA A UNA BIBLIOTECA DE REFERÈNCIA:
En Jaume Centelles ens obri la porta de la seva biblioteca, ens ajuda compartint la seva llarga experiència i ens mostra els moments vivenciats en que el llibre i la lectura es fa present a l’escola com a moment de plaer. Ja a l’entrada trobem frases engrescadores, racons que apropen llibres i un ambient lector vivenciat.
El model de biblioteca escolar que ens ofereix en Jaume Centelles és un referent a seguir. La seva dinamització, engrescadora i creativa, ens fa descobrir moltes possibilitats per l’animació lectora a l’escola. Ens permet explorar nous camins perquè l’alumne arribi al gust per llegir i continuï en aquest camí, compartint bones lectures al llarg de l’educació primària.
Moltes propostes que ben segur seguirem:
El seu llibre La biblioteca, el cor de l’escola. Premi Rosa Sensat de Pedagogia 2004 ens dóna molt bons exemples.
Mireu també:
_______________________________________________________________________________
Seminari de Biblioteques Escolars 2012-13
El curs 2012-2013 iniciem el Seminari de Biblioteques Escolars, el dia 7 de novembre a la biblioteca de l’escola Lluís Viñas de Móra d’Ebre. És una activitat de formació reconeguda, igual que el curs passat, dins el Pla de Formació de Zona, de 20 hores, amb el codi: 8080041808
Realitzarem 6 sessions de trobada itinerants per diferents biblioteques, seguint amb els objectius del seminari iniciat l’any anterior i amb noves propostes d’animació lectora pels diferents centres docents de la Ribera d’Ebre.
BUTLLETÍ “RECOMANEM” DE LES BIBLIOTEQUES ESCOLARS DE LA RIBERA D’EBRE:
NADAL 2012:
Biblioteca Escola Marcel·lí Domingo de Tivissa:
http://blocs.xtec.cat/bibliotecaescolartivissa/recomanacions/curs-2012-13/butlleti-3-desembre-2012/
Totes les escoles tenen el seu Butlletí de Biblioteca Escolar a partir del model base del Seminari, per a fer-ne difusió a les famílies i a la comunitat educativa.
PROPOSTA D’ANIMACIÓ LECTORA “LO CABÀS VIATGER”, un bibliocabàs que viatja per les escoles de la Ribera d’Ebre i fomenta l’intercanvi de llibres, de lectures i d’opinions literàries.
(Mireu la pàgina del bloc on recollim aquesta activitat)
_______________________________________________________________
Inici Seminari de Biblioteques Escolars, curs 2011-12
El curs 2011-2012 s’ inicia el Seminari de Biblioteques Escolars de la Ribera d’Ebre amb l’objectiu de tenir un espai de coordinació de les biblioteques dels centres docents i afavorir l’intercanvi d’experiències entre les biblioteques escolars.
Sota la coordinació de Joana Vernet, assessora en Biblioteca Escolar del SE-CRP de la Ribera d’Ebre s’estan realitzant les següents tasques:
-Dinamització dels Blocs de les Biblioteques Escolars.
-Presentació d’eines d’animació lectora i formació d’usuaris de la biblioteca.
-Creació de Guies de lectura i presentació de llibres de LIJ i de referència per a les escoles
-Bons consells lectors per a les famílies
-Publicació del nou Butlletí de Biblioteca Escolar
-Visita a Biblioteques Escolars Puntedu de referència
-Proposta i recull d’activitats del Pla de Lectura de Centre (PLEC)
-Difusió de les directrius del Programa Puntedu i de l’Impuls de la Lectura
-Xarxa amb les Biblioteques Públiques de l’entorn
-Intercanvi d’experiències entre tots els centres docents de la Ribera d’Ebre amb Biblioteca Escolar.
__________________
-Presentació del Bloc de la Biblioteca Escolar com a espai dinamitzador i de relació amb l’entorn:
¤ Olga Casals, dinamitzadora del bloc de la biblioteca de l’escola Sant Agustí de Riba-roja d’Ebre
¤ Eva Martínez, dinamitzadora del bloc de la biblioteca de l’escola Marcel·lí Domingo de Tivissa
¤ Joana Vernet, assessora del CRP de la Ribera d’Ebre: Presentació del Directori de Blocs i Webs de les Biblioteques Escolars del Departament d’Ensenyament, amb biblioteques de referència.
-Dinamització de la mascota de la biblioteca per a l’animació lectora i la formació d’usuaris:
¤ Trini Ferrús, coordinadora de la biblioteca de l’escola Sant Miquel d’ Ascó: La Berta, la mascota de la biblioteca anima a llegir, presenta llibres i guarda un bagul especial. Però el Miquelet presideix la biblioteca.
¤ Olga Casals, coordinadora de la biblioteca escolar de Riba-roja: Conte del xot per a presentar la biblioteca de l’escola amb recull de fotos i vídeo al bloc.
-Intercanviem i recomanem llibres:
¤ Guia de lectura sobre llibres que parlen de la biblioteca
¤ Guia de lectura sobre llibres de LIJ d’autors de la Ribera d’Ebre
¤ Lectures i autors treballats al centre durant el curs
-Difusió de Bons Consells Lectors des de la biblioteca i l’escola a les famílies:
¤ Reunions de pares
¤ Xerrades a les famílies
¤ Fulletó informatiu
¤Article a la revista escolar
¤ Enllaços o articles al bloc de la biblioteca de l’escola
-Creació del Butlletí de la Biblioteca Escolar:
¤ Difusió del catàleg Epergam
¤ Recomanció de novetats editorials i llibres de la biblioteca de l’escola
¤ Lectures per a les famílies
¤ Enllaços a recursos de lectures interactives.
(Edició del Butlletí de la Biblioteca Escolar per Nadal i per Sant Jordi)
-Visita a biblioteques escolars properes:
¤ Conèixer l’organització i dinamització de Biblioteques Puntedu de la comarca:
Biblioteca escolar de Riba-roja
¤ Conèixer la Biblioteca de l’escola Mare de Déu del Remei d’Alcover amb la coordinadora Mònica Badia, com a biblioteca de referència premiada.
¤ Proposta de visita d’altres biblioteques escolars puntedu de les Terres de l’Ebre: Biblioteca de l’escola de Ferreries de Tortosa i la de l’Institut Critòfol Despuig de Tortosa
-Recull d’estratègies model per a les activitats del PLEC:
– Proposta d’activitats relacionades amb la lectura als diferents nivells d’educació infantil i primària per iniciar als centres aquest curs escolar.
– Activitats segons model PLEC referents a la competència informacional (aprendre a través de la lectura, recerca i tractament de la informació), gust per la lectura (hàbit lector) i competència lectora (millorar en el procés lector i la diversitat de lectures):
¤Parelles lectores (apadrinament lector, padrins de lectura)
¤Recomanem els alumnes llibres de casa (intercanvi de llibres amb recomanacions)
¤ La cerca d’informació per a l’elaboració d’un treball (estratègies de la competència informacional)
-Intercanvi d’informacions, experiències i recursos:
Entorn la biblioteca escolar puntedu, l’impuls de la lectura, la competència informacional i la xarxa de biblioteques.
-Xarxa amb les Biblioteques Públiques:
¤ Coordinació amb la Biblioteca Comarcal de Móra d’Ebre i la Biblioteca Pública Artur Bladé i Desumvila de Flix amb ús de serveis i visita d’exposicions (Abracadabra, Paraules de Riu)
Agraïments a la coordinadora Joana Vernet per la seva tasca formativa, a les col·laboradores d’altres biblioteques escolars i públiques que ens han obert les seves biblioteques per aprendre i a totes les mestres de les altres escoles que han participat en el seminari perquè entre totes hem fet possible aquest intercanvi d’experiències que ens han enriquit molt com a mestres bibliotecàries !!!
Eva Martínez, coordinadora de la biblioteca escolar de Tivissa.
Pingback: Biblioteques Escolars de la Ribera d’Ebre » Llegir és créixer…i molt més si tenim una biblioteca amiga
Pingback: Proposta d’animació lectora amb un cabàs viatger | Biblioteca Escola Sant Miquel d'Ascó
Pingback: Blog de la Biblioteca de l’Escola Marcel·lí Domingo de Tivissa | Biblioteques Escolars de la Ribera d’Ebre
Pingback: Una biblioteca escolar sòlida | Biblioteques Escolars de la Ribera d’Ebre
Pingback: Trobada de seminaris i grups de treball de biblioteca escolar a Saifores | BIBLIOTEQUES ESCOLARS DEL GARRAF
Pingback: Visita a l’Arxiu Comarcal | Biblioteques Escolars de la Ribera d'Ebre
Pingback: Bon inici de curs | Biblioteques Escolars de la Ribera d'Ebre
Pingback: Biblioteques Escolars de la Ribera d’Ebre | Banc de Recursos de Lectura