Je suis Charlie. Autor: Jesús Gómez.

crayon

Tots hem llegit, sentit o vist les notícies sobre l'atemptat islamista contra membres del setmanari satíric francès Charlie Hebdo.

M'he indignat: Quin Déu pot posar la vida d'uns éssers humans com a preu per uns dibuixos? Quina deficiència intel·lectual pot conduir un raonament fins a la conclusió que el paradís es pot bastir sobre els cadàvers dels humoristes i en nom d'un Déu sense sentit de l'humor? He patit: Ara tota la colla de feixistes emmascarats disfressaran el seu racisme i justificaran la seva xenofòbia com a defensa dels valors democràtics.

He vist les reaccions, he discutit sobre el tema i m'he demanat a mi mateix que he de fer.

Els que em patiu a classe ja sabeu el peu que calço: agnòstic, anticlerical, apòstata i sovint blasfem; tinc penjada al meu departament una de les caricatures sobre Mahoma que han causat l'atemptat; tinc un bloc que vaig batejar com a homenatge a Voltaire, filòsof il·lustrat que creia que la humanitat arribaria a la seva majoria d'edat si es desfeia de la influència de la religió i, a sobre, transmetia aquest missatge mitjançant la sàtira, utilitzant el sentit de l'humor com a arma contra l'obscurantisme, la intolerància i el dogmatisme propis de la religió, de qualsevol religió... i he vist que alguna cosa havia de fer.

M'he demanat si el que havia de fer era publicar al bloc les caricatures que han provocat l'atemptat, però he rebutjat la idea: m'ha fet por (ho confesso), però també he jutjat que seria una acció inútil. Crec que l'Islam superarà la seva fase d'obscurantisme quan sigui crític amb si mateix, i una de les millors eines que pot utilitzar és l'humor. Els musulmans han d'aprendre a riure de si mateixos, però han de ser ells, no els que no som musulmans, els que ho han de fer; riure d'un altre sovint comporta humiliació, però riure d'un mateix és un signe de maduresa.

Per tant, com que no sé què fer, però tinc clar que he fer alguna cosa, he pensat que el millor és cedir la paraula als que saben més que jo. A continuació reprodueixo el manifest que destacats intel·lectuals van signar l'any 2006, quan es van publicar les primeres caricatures sobre Mahoma i es van produir les primeres amenaces i atemptats. Demano disculpes pels possibles i molt probables errors en la traducció de l'original en francès. Com sempre: no estic completament d'acord amb tot el que diu el manifest, però llegiu, reflexioneu i, si voleu, en parlem...

Una crida a la llibertat. Units fem front al nou totalitarisme.

Desprès d'haver vençut al feixisme, al nazisme, a l'estalinisme, el món s'enfronta a una nova amenaça totalitària mundial: l'islamisme.

Nosaltres, escriptors, periodistes i intel·lectuals convoquem a la resistència al totalitarisme religiós i a la promoció de la llibertat, la igualtat d'oportunitats i els valors seculars per a tothom.

Fets recents, esdevinguts després de la publicació de dibuixos de Mahoma a diferents publicacions europees, han mostrat la necessitat de lliurar una lluita pels valors universals, que no es lliurarà amb les armes, sinó al camp de les idees. No es tracta d'una lluita entre cultures o una oposició entre Orient i Occident, sinó d'un combat mundial que ubica als demòcrates contra els teòcrates.

Com tots els totalitarismes, l'islamisme s'alimenta de pors i frustracions. Els predicadors de l'odi aposten per aquests sentiments per formar els seus batallons destinats a imposar un món liberticida i desigual. Però no res, ni tan sols la desesperació, justifica l'elecció de l'obscurantisme, el totalitarisme i l'odi. L'islamisme és una ideologia reaccionària que assassina la igualtat, la llibertat i el secularisme allà on és present. El seu èxit només ens portarà a un món de dominació: la dominació de la dona per part de l'home i la dominació de tots per part dels islamistes. Per contrarestar-ho hem de garantir els drets universals als oprimits i els discriminats.

Rebutgem el “relativisme cultural”, que consisteix a acceptar que els homes i dones de cultura musulmana han de ser privats del dret a la igualtat, la llibertat i els valors seculars en nom del respecte per les cultures i les civilitzacions, Rebutgem renunciar al nostre esperit crític per por a ser acusat d'islamofòbia, un desafortunat concepte que confon la crítica a Islam com a religió amb l'estigmatització dels seus creients.

Defensem la llibertat d'expressió, per tal que l'esperit crític pugui exercitar-se a tots els continents, contra tots els abusos i contra tots els dogmes,

Apel·lem als demòcrates i als esperits lliures de tots els països per tal que el nostre segle sigui un segle il·lustrat, no obscurantista.

Ayaan Hirsi Ali, diputada holandesa que va escriure amb Theo Van Gogh el documental Submissió” pel qual va ser assassinat.

Chahla Chafiq, escriptora iraniana exiliada a França.
Caroline Fourest, assagista.
Bernard-Henri Lévy, filòsof francès.
Irshad Manji, periodista canadenca autora de "Els meus dilemes amb l'Islam".
Mehdi Mozaffari, professor iranexiliata Dinamarca.
Maryam Namazie, escriptora y productora de televisió.
Taslima Nasreen, doctora nascuda a Bangladesh perseguida por apostasia.
Salman Rushdie, novelista condemnat a mort por Jomeini per la novel·la "Els versicles satànics".
Antoine Sfeir, cristià libanès, periodista i politòlec.
Philippe Val, director de "Charlie Hebdo".
Ibn Warraq, autor de "Per què no sóc musulmà".

 

2 comentaris a “Je suis Charlie. Autor: Jesús Gómez.

 1. Yo ante todo, condeno todo tipo de violencia.
  Creo que ha costado mucho construir un estado de derecho, y de libertad, como para que se llegue a estos extremos.
  Estoy totalmente de acuerdo contigo Jesús, en que reírse de uno mismo es signo de madurez…, y que este tipo de atentados es un punto a favor para que reine más aún la Islamofobia. Pero también creo que no podemos decir que todos los musulmanes somos como esta gentuza (que NO SON MUSULMANES), creo que habrá millones de musulmanes que se han sentido ofendidos con las caricaturas de Mahoma y no han salido a matar a nadie. Que ignorantes que dicen ser musulmanes.. dicen ser.. porque no lo son. Salga a las calles a sembrar el terror y a matar sin ton ni son, eso no quiero decir que todo musulmán que nos encontremos por las calles, sea como ellos o comparta esas ideas extremistas.
  Yo me hago una pregunta: Como se puede creer que todos los musulmanes son terroristas? Cuando cada día el telediario abre diciendo que miles de musulmanes al igual que no musulmanes mueren a causa del terror que han sembrado los extremistas en Oriente Medio…
  Creo que todos deberíamos unirnos y luchar, no nos debe de importar razas, ni religiones, estamos en la obligación de luchar contra toda esta bazofia.
  Y finalizo diciendo que al arte con arte se responde!
  Y como musulmana que soy NADIE matará en mi nombre!

 2. No podem jugar a ser Déus, cap religió hauría de tenir aquesta ambició. La natura és com és i la pròpia lògica dicta el camí del ser humà i, aquest, no pot ser censurat d’una manera amb tanta barbàrie per una simple manifestació artística.

  No obstant, tampoc s’ha de censurar el coneixement i informació d’altres punts del món. El genocidi de Charlie Hebdo va ser greu, però el Yihad segueix amb la seva idea de neutralitzar qualsevol pensament diferent al seu: 147 morts a una universitat de Kenia (“curiosament” poca gent sap d’aquest fet, fenòmen peculiar? No ho crec.). Aquest acte ens mostra una falta de moral i de carència d’èsser humà total en els participants a aquesta masacre.
  147 joves assesinats per un Dèu? Cap divinitat d’aquesta mena dictaria algo així. El problema no és l’existència d’un Déu, sino l’existència dels propis homes que amb la sabiduría que creuen que poseeixen poden decidir fer aquest tipus d’actes.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *