Benazir Butto ha mort a un atemptat islamista

La ex primera ministra de Pakistan ha mort al segon atemptat que pateix des de l’octubre.

Aquest article no vol ser un panegíric, ni tan sols un homenatge, d’un personatge públic (les dues vegades que va sortir del poder ho va fer sota acusacions de corrupció i no seré jo qui dubti de la corrupció de la classe política), sinó una reflexió sobre l’accés al poder de les dones a l’Islam.

Els elements que voldria que tinguéssiu en compte quan analitzem aquesta qüestió són els següents:

Pakistan és un estat islàmic i això vol dir que la seva existència com a estat diferenciat de la Índia es basa precisament en el fet que la seva població és majoritàriament musulmana i no hindú o budista. “Pakistan” vol dir “terra dels sagrats o dels purs” i això deu voler dir que no estan contaminats per les altres religions.

Benazir Butto era una dona musulmana que havia arribat al poder dues vegades per mitjans democràtics. De fet, quan la van matar, estava fent un acte de propaganda política de cara a les properes eleccions.

Les dones musulmanes no governen habitualment els seus països (i això és un eufemisme, ja ho sé!), de fet, la primera vegada que Benazir Butto va accedir al poder, els seus opositors van argumentar que el fet que una dona els governés era contrari a la tradició, a la llei islàmica i, fins i tot, contrari a les lleis de la naturalesa (pobre naturalesa, sempre en la boca dels que menys la coneixen …).

Per tant, que una dona musulmana hagués arribat al poder polític a un estat predominantment musulmà, i s’hi hagués mantingut amb una certa estabilitat hauria tirat per terra qualsevol argument sobre la il·legitimitat de l’accés al poder per part de les dones (no oblidem que els fets, quan es produeixen, invaliden els arguments més sofisticats) i l’hagués convertit en un fenomen normal. Òbviament, la violència amb la que s’ha impedit aquesta possibilitat (han mort més de 20 persones), ens indica que els arguments ja no se sostenien per si sols: un argument sòlid no necessita cadàvers per a sostenir-se.

És, per tant, lamentable que uns dèbils mentals (només la feblesa actua amb tanta violència) hagin impedit que l’Islam s’apropi a la normalitat. Esperem que aquesta normalitat arribi quan abans millor i no només a l’Islam (conec algun estat aconfessional del Sud d’Europa que mai ha estat governat per una dona elegida democràticament, i no em refereixo a Andorra ni a Portugal). Esperem que al Pakistan la democràcia sigui algun dia més important que la puresa i, mentrestant, alegrem-nos de ser impurs!

Jesús Gómez.

Si vols conèixer la notícia de forma més àmplia, consulta els següents enllaços a la premsa digital:

www.lavanguardia.es/lv24h/20071227/53422094089.html;
www.avui.cat/article/mon_politica/17191/govern/pakistan/mante/la/data/eleccions/tot/la/mort/benazir/bhutto.html; www.elmundo.es/elmundo/2007/12/28/internacional/1198857681.html?a=6741f8cc90784f40583295004154a081&t=1198864264; www.elpais.com/articulo/internacional/Cientos/miles/paquistanies/despiden/Bhutto/ciudad/natal/elpepuint/20071228elpepuint_3/Tes;
www.elperiodico.cat/default.asp?idpublicacio_PK=46&idioma=CAT&idnoticia_PK=470342&idseccio_PK=1007
www.vilaweb.cat/www/elpunt/noticia?p_idcmp=2680769

17 comentaris a “Benazir Butto ha mort a un atemptat islamista

 1. Els islamistes han d’adonar-se que perquè prosperi la societat han de separar la democràcia de la tradició o lleis islàmiques i donar més importància a les PERSONES.

  Les conseqüències d’accions com aquestes son una prova de que estan equivocats. Mort gent perque està mal vist que governi una dóna..?

  Mentre la puresa pesi sobre la democràcia la igualtat de drets no avançarà, no almenys al ritme que hauría d’avançar.

  Sí profe, alegrem-nos, alegrem-nos de ser impurs.

  ->Wey”

 2. Hola Jose (àlies Wey Qing o viceversa). Gràcies pel teu comentari (ets el primer) demostra que hi ha vida mental més enllà del ADSL. Tot i això, pel que he llegit des de que vaig penjar l’article, a hores d’ara, es comença a posar en dubte que l’atemptat sigui obra d’islamistes i que no obeeixi a interessos “interns” de la política paquistaní; això, però, no exculpa els islamistes que dubto que estiguessin gaire contents de ser governats per una dona.

  Que serveixi com a provocació: m’agradaria llegir comentaris de més alumnes (sobretot alumnas) i d’alumnes paquistanís i, en general, d’alumnes musulmans (incloc a les alumnes musulmanes … coneixeu alguna?).

  Jesús Gómez.

 3. Hola Jesús, segur que recordaves que Benazir Butto ja va governar el país fa un temps, i que va ser acusada d’irregularitats en la seva gestió -fonamentalment de caire econòmic-. Evidentment no justifico l’assassinat; han fet un flac favor a la població civil pakistaní. Dit d’una altra manera, no crec que la motivació de la seva mort sigui de caire sexista, més aviat és una qüestió interna del país.

 4. Hola Jesús,
  Jo no sóc alumne teu, però ja que m’has convidat a visitar el bloc deixo el meu comentari. Faré referència al primer element de reflexió que suggereixes. Ja em perdonaràs que no entri a sac a reflexionar sobre l’accés de les dones al poder i me’n vagi per les branques a parlar de la “puresa”. La propera vegada intentaré ser més formal i fer-te cas (je, je…).

  Crec que al darrera de la idea de la puresa s’hi amaga habitualment el fonamentalisme. Això val tant per a l’àmbit religiós com per a qualsevol àmbit de la societat. Tots sabem que el fonamentalisme religiós (el fonamentalisme, en general) ha causat moltes morts i, lamentablement, es veu a venir que n’hi seguiran havent. Segurament aquest cop no ha actuat un grup de fonamentalistes islàmics. No deuen haver accionat ells la bomba ni la pistola (o el que sigui que la va matar). Segurament aquesta vegada han primat altres interesos a l’hora de decidir que cal “suprimir” una persona i al preu que sigui, o potser el que ha passat és que els partidaris de l’actual President s’han “avançat” executant-la abans que ho fessin els fonamentalistes religiosos. No sé si en traurem l’aigua clara d’aquest fet… però això no treu que el fonamentalisme, en totes les confessions religioses i més enllà de les religions (quantes cares té el terrorisme!), sovint valora més la pretesa puresa dels seus “ideals” que no el dret de viure en pau que tenim totes i cadascuna de les persones, pensem el que pensem, creguem el que creguem.

  El meu concepte de Puresa s’aproxima força al que diu la cançó de Jarabe de Palo:
  (aproximadament)”… En lo puro no hay futuro. La pureza está en la mezcla de lo puro, que antes que puro fue mezcla”. Està clar, doncs, que no m’agrada que la “puresa” sigui bandera de res.

  David Donat

  P.D.
  Prometo centrar-me en el tema que proposis la propera vegada
  🙂

 5. Sembla mentida (en realitat no, veient les notícies) que es mati a la gent per política i pel seu pensament. A més que no crec que es sàpiga la veritat de qui l’ha mort ja que tots tiren la pilota a l’altra teulada. Primer, es va dir que Benazir Butto havia estat morta per un tret al cap, després que per l’explosió (que va ser dos minuts més tard) s’havia donat un cop al cap. Ha tingut que anar una comissió de la policia del Regne Unit perquè allà li facin l’autòpsia. Però el millor és que ja havia estat governant, i que tot i ser un país islàmic Pakistà ajuda tant a l’OTAN com als EEUU en qüestions militars (que han de ser una mica més oberts no?). Ara siguem seriosos, l’església porta cinc-cents anys d’avantatge a l’islam, a l’any mil cinc-cents va sorgir el renaixement, tot i que no ho sembli, la religió va perdre importància doncs, apa, que donin el pas. Aquest món ja ha vist massa sang per culpa de la religió (la droga del poble com deia Marx).

 6. (Permiso para escribir en castellano…)

  Lo siento, pero me es mucho mas cómodo aunque igualmente cometa demasiadas faltas de ortografía.
  Pensaba hacer este comentario con un toque de humor, pero este tipo de noticia no se puede permitir el lujo de ser mofada. Creo que dejando de banda los términos “política” y “islamismo” podemos hablar de la muerte de un ser humano. Un ser humando con derecho a seguir viviendo, a seguir respirando. Nadie puede decidir cuándo una persona debe morir o debe seguir viviendo, eso es antinatural. Incluso el criminal mas brutal tiene derecho a la vida.
  Pero en este caso no estamos hablando de la muerte de un criminal (aunque algunos políticos… se parecen bastante), estamos hablando de una mujer de religión islámica que se presentaba a las elecciones de su país. Una mujer que habrá pasado toda su vida discriminada por su religión ya que el islam es una religión machista en todos sus sentidos. Sinceramente creo que ella merecia vivir mucho mas que algunos de nosotros. Somos muchos los que nos burlamos de las religiones agenas y ridiculizamos sus creencias, pero no nos damos cuenta de que la gente llega incluso a matar por sus propios ideales. Eso es algo muy serio que debería captar la atención de ambos hemisferios. No pienso despedirme con una insensatez como “abajo la religión” porqué aunque no queramos creer, la religión está presente desde el momento en que el hombre pone el pie en la tierra… y eso es algo que no se olvidará tan fácilmente.

 7. D’altra banda no ha sigut l’únic cas de violência per unes eleccions. A Nigèria els observadors neutrals dels comicis han passat de festejar la tranquil·litat de les eleccions, a observar amb pena com ha començat una guerra que en el fons és ètnica. A tots aquests països d’Àfrica hi ha una gran rivalitat entre cristians i musulmans però a la vegada (perquè són tribus del seu passat enfrontades des de sempre). A Somàlia porten quinze anys d’inestabilitat ni marines dels EEUU ni OTAN ni forces de pau de l’ONU (Pakistà va estar) i a l’ultima setmana han segrestat una infermera espanyola i una altra argentina per sort ja han sigut alliberades. Aquest tema de ONG m’agradaria tractar-lo i defensar als militars. Tothom critica als militars però són els unics que al mateix temps que ajuden la població amb els seus hospitals (això es per les operació de pau de l’OTAN i l’ONU) donen una mica de seguretat a la zona on estan (menys quan són forces d’ocupació).

 8. La mort de la ex primera ministra de Pakistan Benazir Butto com n’han informat tots els diaris i la televisió ha estat una del les mes d’un assassinat per a les persones islàmiques.
  Això porta a pensar molt. Que si de veritat Pakistan hauria de mereixer el significat del seu nom com un país que es fa dir “terra dels sagrats”.
  Amb aquesta mort injustificable per qualsevol cosa que diguessin no serviria. Però a resoldre el mal que en causat amb tantes morts.
  I per finalitzar, ni les eleccions es pensen parar per aquesta tragèdia?
  Quin tipus de país és aquest?
  Però ara ens parem a fer-nos aquestes preguntes: per què aquestes morts? per què tanta crueltat?
  totes aquestes tenen una resposta que cadascú creu que és.
  Però això sí, per aquest camí no porta a cap lloc…

 9. Ramón: Pel que fa al teu primer comentari, voldria fer unes precisions. Per començar, encara que sembli que només es tracta d’una qüestió lingüística, crec que hem d’anar amb compte a l’hora de triar els adjectius: Pakistan és un estat musulmà però no islamista, una cosa és la religió predominant a aquest estat i una altra és com s’interpreta des de poder polític aquesta religió; des d’aquesta perspectiva hem de dir que el govern Pakistaní està molt lluny de la democràcia, però no es basa en una interpretació fonamentalista de la doctrina musulmana. Hem de tenir present que, malgrat les simplificacions en les que tendim a caure, hi ha musulmans que afirmen que la seva és una religió de pau. De la mateixa manera, no comparteixo la teva visió optimista pel que fa al Renaixement: mai com a aquesta època es va matar a Europa en nom de la religió! I no em refereixo només a la Inquisició, sinó a les matances entre catòlics i protestants que van assolar Europa al llarg del segle XVII … El fenomen al que potser et refereixes és la Il·lustració (ja t’ho explicaré al 3r trimestre), i les condicions per a que es produeixi una il·lustració musulmana són desgraciadament difícils. Pel que fa al teu segon comentari: és cert que no és l’únic cas de violència al món; però penso que és important que es parli de l’accés de la dona al poder.

  Kiko: No has de demanar permís per a escriure en la llengua que millor et sembli, sempre que et puguem entendre … Pel que fa a l’ús de l’humor , penso que es pot seguir una fòrmula relativament senzilla: les persones són sagrades, però les seves idees i opinions no! D’altra banda estic completament d’acord amb tu quan afirmes el dret a la vida, fins i tot per a un criminal (i si algú no està d’acord, que escrigui un article argumentant la seva postura).

  Jamal:: Per motius obvis m’interessaria molt que aprofundissis en la teva pròpia opinió i expliquessis la teva visió del paper que l’Islam adjudica a la dona, i com s’interpreta que aquesta accedeixi al poder. Ara, si pot ser, amb menys faltes d’ortografia …

 10. A Europa poc a poc s’està deixant de discriminar la dona (tot i que encara falta molt). La dona està arribant al poder a països aïllats però cada cop arriben més amunt (qui sap si tindrem una presidenta de la primera potencia del món, tot i que està de cap avall). Hi ha un cas que m’agrada molt i és el d’Alemanya: han passat de tenir un dictador com era Hitler a tenir com a presidenta (canciller) d’una democràcia a una dona Angela Merkel. M’agrada pensar en el patiment que passaria Hitler si ho presenciés. Sé que no deu ser tant important però és una forma de canviar com anat les coses fins ara.

 11. Hola

  Jo penso, que en tots els països sempre haurà algú que competeixi i critiqui les idees d’algú altre, i no obstant això, les religions pel que fan, solament hi són perquè uns determinats individus agafin una determinat poder sobre el país.
  Arribant aquest punt, podem arribar a la conclusió, que fem el que fem, l’església seguirà fent el mateix, i això no farà canviar d’opinió a uns quants personatges de seguir mirant amb mala cara que la dona agafi el poder, ja sigui per no portar la contraria a la religió o pel motiu que sigui.

  L’única solució que veig és esperar a que la cosa segueixi avançant i que les altres membres del sexe femení no es quedin endarrere per l’acció que va passar amb Benazir Butto, tot és qüestió de temps.

  Crec que questa societat encara hi ha un desequilibri força gran amb el tema de la igualtat, no podem fer cap altre cosa que seguit lluitant, però sobretot i mentre estant, seguiré esperant a que corri el temps per una societat millorable, tant de bo no triguem gaire més.

 12. Hola.

  Només vull deixar clara una cosa que no he deixat clar, en el meu últim comentari, i es que el fet d’haver assessinat algú per aconseguir el que un vol ho veig 1 punt exagerat, és que mai hem escoltat parlar sobre el xantatge o la tortura..??!!
  Un altre cas que vull expressar la meva opinió es sobre el segon comentari d’en Ramon quan comença a defensar als militars. Veritablement, em faig creus que estigui d’acord amb ells, que vol acònseguir amb les guerres..??!! Una societat millor..??!! Des de quan un país evoluciona amb múltiples víctimes..??!! És que t’estàs queixant de la mort de la ex ministra, quant en el front el primer que maten és al primer miserable què troben. I això no es el què em crida més l’atenció sobre aquest tema, si no tindré d’escoltar que algú vol anar a l’exèrcit pel futur del país, encara que s’hi jugui la vida. El poder polític no agrairà mai aquells que varen morir en el front, directament, l’exèrcit són els peons del govern que solament els utilitzen per tindre que combatre en nom seu, jo si tinc de lluitar per alguna cosa, ho faig des de els meus principis i les meves idees, no penso deixar la meva vida per algú que em dona ordres que ni tan sols conec.

 13. Si per mi fos no hi hauria guerres.Hi Ha militars que ho són simplement pel poder de les armes (són uns imbecils acabats), d’altres (això és més per part dels immigrants) que ho fan per aconseguir la nacionalitat, d’altres perquè no tenen una altra possibilitat i d’altres que ho fan perquè poden ajudar. Els sanitaris que estan a països en guerra estan en perill pels guerrillers d’aquella zona, és veritat que són a molts llocs on no tenen als militars perquè ajudin, però hi ha llocs que si no els protegeixen no poden fer res. En el nostre exercit molts de que es van destinats moltes vegades es presenten voluntaris perquè creuen en el seu treball. Ells fan de policia (més perillosos) però intenten donar estabilitat.
  Espero haver aclarit a alguna gent la meva opinió.

 14. Hola.

  Però l’exèrcit només està per una cosa, i sigui la causa per la que sigui per la que hi hagis entrat, aniràs al front per un país, per què si no, per què t’hi entrenes a l’exèrcit???!! Molta gent pot tenir els mutius que tingui, però segueixo pensant, que òbviament, com diu en Ramon, ho fan per què creuen en el seu treball, però que és el que t’ensenyen allà??!! A fer l’ús d’armes ara que nestà prohibit utilitzar-les??!! A veure qui mata més indivus..??!! Va sisplau, utilitzem el sentit comú, des de quant l’èsser humà té la necessitat d’assessinar algú per què creu en el seu treball..??!! Això només ho fan perquè els caps ho demanen!! No té més misteri!! Allà no pots decidir per tu mateix, i facis el que facis, en l’exèrcit faràs el que et demanen els teus superiors, estiguis a favor o en contra, això no ho pots evitar.

 15. Hola

  En mi opinión estos que llamais terroristas islamistas, y que matan a gente inocente. estos solo son unos asesinos. Porque la religión del Islam dice que no tenemos que matar ni a una mujer ni a un viejo ni a un niño ni a nadie sin motivo. y lo que le pasó a la Benazir Butto no es justo. Aunque es verdad que el Islam dice que una mujer no tiene que governar. Pero ahora estamos en siglo 21 y no en siglo 10 y lo que creo es que todo estaba planeado de parte del gobierno de Mocharaf.

  Y soy musulman.

 16. Hola Rafik! Gràcies pel comentari. Estic molt content que un musulmà pensi com tu, és la prova que les religions evoluciones gràcies a les persones, encara que hi hagi gent que pensi que les persones han de ser com diuen les seves religions.
  Et recomano que llegeixis alguns llibres de la Fatema Mernissi (a la secció de lectures recomanades tens les referències i sempre et puc deixar els llibres que vulguis; diners no, però llibres els que vulguis!), aquesta dona pensa que no és contradictori amb l’Islam que la dona governi … i també és musulmana.
  Jesús Gómez.

 17. Respecte a aquest article m’ agradaria opinar, perquè em sembla força interessant.
  De masclisme sempre hi ha hagut en el món, i a més el pitjor és que encara existeix, i sobretot en la societat islamista i això esta demostrat en aquest article, privant a una dona que governi, això em sembla molt trist, però més trist em sembla que se li ho hagin prohibit a través de l’ assasinat.
  Se també que Pakistan és un páis menys desenvolupat que Espanya, el que vull dir amb això és que si aquest fet hagués transcorregut a l’ actualitat a Espanya, jo m’ avergonyaria del meu pais i renunciaria a formar part d’ell.

  Per cert molt interessant el comentari.
  Fins una altra!!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *