Medicina i sexualitat

El sexe és una funció humana molt complexa. La salut en l’esfera sexual en l’home depèn del correcte funcionament del sistema cardiovascular, el sistema nerviós perifèric, l’aparell genito-urinari i l’entorn hormonal, tot això regulat pel sistema nerviós central.

A les malalties de transmissió sexual també se li poden dir malalties venèries venereas que prové de Venus, deessa grega de l’amor.

 

Estris utilitzats en medicina antigament.

Estris utilitzats en medicina antigament.

Hipòcrates fou el primer en descriure amb el nom de gonorrea la enfermetat de transimisió sexual, amb les seves característiques.

Les malalties de transimissió sexual més comuns a l’antiga Roma són les següents:

– Gonorrea, del grec γονόρροια , és una malaltia sexual que afecta als genitals. Aquesta és causada per un bacteri que pot afectar tan els genitals masculins com els femenins, causant disúria, disparèunia i leucorrea

– La sífilis, del llatí syphilis “sífilis” és una malaltia infecciosa que està causada per un bacteri anomenat espiroquet. Normalment es transmet vía sexual però de vegades també es transmet per vía congenita, de mare a fetus o per infecció de contacte. Afecta el genitals femenins i masculins, al recte o a la boca segons la manera en que s’ha trasmes. Aquesta malaltia pot causar anorexia, meningitis o mal de cap.

– Virus del papil·loma humà(VPH) és l’expressió genèrica per més de cent tipus de virus que afecten a la pell i a les mucoses d’humans i d’animals. Aquests poden produir verrugues cutanies o gènitals i alguns tipus de càncer.Tant grecs com romans descriuen les verruges genitals (virus papilma humà) com una enfermetat de transmisió sexual; no vas ser fins el segle XX que aixó es va desmentir ja que es va confirmar que es transmetia per vía sexual només quan el virus estava situat a la zona genital.

Per desgràcia la malloria d’enfermetats de l’època romana acabaven en la mort per la poca capacitat mèdica que hi havia en aquell temps.

Segons els escrits que ens ha deixat l’escriptor Plini el Vell,en el seu llibre “Historia Natural”, podem pensar que ja exisitia la fimosi, com diu en la següent cita:

Sólo el hombre le causa dolor el primer coito, como presagio de la vida, desde su comienzo, conlleva dolor

Plini el Vell, llibre X, apartat 171

Plini també ens va deixar constància del moment del part:

“Los excrementos de ratón, diluidos en agua de lluvia, restablecen las mamas de las mujeres, hinchadas después del parto

Plini el Vell, llibre XXX, apartat 124

Dona romana alletant al seu fill.

Dona romana alletant al seu fill.

Antigament podem diferenciar el que són les malalties sexuals amb l’ús del preservatiu que era molt poc usual però hi era, el problema va ser que aquest s’utilitzava solament per aquells que volien evitar tenir fills. No sabem exactament quan va sorgir, però els antecedents coincideixen en afirmar que van ser els romans que el van utilitzar per primer cop els preservatius, encara que existeixen manuscrits del rei Minos (1200 a.C) que per evitar embarassos i enfermetats utilitzaven pulmons de peix com a preservatiu.

Mentres confraternitzaven amb les dones, tant de Roma com dels llocs per on anaven conquistant i per evitar les malalties que causava aquesta van començar a utilitzar budells de xai com garantia sanitària per a les seves relacions sexuals.

Els preservatius forrats de vellut, seda o teles nobles eran objectes de privilegi que només feien servir les classes altes.

ACTUALITAT

Amb el pas del temps la medicina envers la sexualitat podríem dir que ha avançat i de igual manera podem dir que en alguns aspectes s’ha endarrerit, com és en el cas de les malalties sexuals, on avui actualment en comptes de desapàreixer han aparegut de noves.

– SIDA(Síndrome d’immunodeficiència adquirida) és una malaltia infecciosa causada pel virus VIH, que cursa amb una profunda alteració de la immunitat cel·lular, la qual afavoreix la instauració d’altres infeccion i malalties de pronòstic clínic greu.  Existeixen tractaments mèdics que frenen la mort del portado, però encara no s’ha trobat la cura per tant molts afectats moren per culpa de l’enfermetat.

– Herpes genital és una malaltia de transmissió sexual causada per l’herpes de tipus 1 y 2. D’aquesta enfermetat no hi ha cura, però no causa la mort, hi ha un tractament perquè l’infectat/ada, no contagi a la seva parella.

-Tricomonosi és una malaltia infecciosa que produeix vaginitis en les dones i uretritis tant en homes com dones, per sort té fàcil tractament i es pot curar amb antibiòtics orals.

Existeixen altres malalties com ara la malaltia inflamàtoria pelviana, la vaginosi bacteriana…

La medicina al voltant de l’embaràss, de l’àsistencia a la dona, també ha millorat de manera molt significant, quan abans la dona no comptava amb cap suport mèdic i donava a llum a casa, ara tenim matrones i molts especialistes als hospitals per atendre qualsevol complicació i que això no desencadeni la mort de la dona o el fetus.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *