Introducció

Som l’Alba, l’Ashley i la Zaira, estudiants de segon de batxillerat de l’INS Can Planas.
Des d’un principi volíem fer un treball de clàssiques, ja que fem les assignatures de grec i llatí i ens interessa molt aquest món.

A partir d’un treball que la nostre professora ens va proposar per a l’assignatura de llatí sobre l’estètica de les dones a l’antiga Roma, vam anar a una exposició al Museu Arqueològic de Catalunya anomenada “Històries de tocador”. El tema ens va cridar l’atenció i com ja havíem de decidir quin era el tema del nostre treball de recerca, li vam comentar a la nostra tutora, la Isabel Fernández.

En un principi estàvem les quatre d’acord amb fer aquest tema, però uns dies després els professors ens van passar una llista amb temes que serien els més adequats per desenvolupar un bon treball de recerca, i entre ells estava el de sexualitat a l’antiga Roma. Quan el vam veure ens va semblar un tema curiós i original. A més, ens proporcionaria informació sobre com estava vist el sexe en aquella societat i veure les diferències amb  la nostra visió actual d’aquest mateix tema.

La Isabel ens va donar l’opció de fer-ho en format bloc, com ja ho havien fet l’any anterior. Davant aquesta idea vam pensar que tot i que seria un esforç afegit, ja que hauríem d’aprendre a utilitzar recursos digitals, i hauríem d’invertir més temps en aquesta manera de treballar a la que nosaltres no estàvem acostumades, seria una eina útil i que serviria per a la propagació d’informació per a futurs companys, i també ens servirà per a futurs projectes que haguem de realitzar, ja que tindrem l’experiència d’haver fet aquest bloc.

A finals de primer de batxilerrat, en la primera trobada que vam fer amb la nostra tutora vam acotar el tema, i vam fer una mena d’índex, per saber els temes que havíem de començar a treballar i vam obrir el bloc per tal que a l’estiu poguéssim començar a investigar-lo i treballar-lo.

Els temes que hem treballat han sigut diversos, hem intentat tocar diferents aspectes de la sexualitat que són: la concepció del sexe des de Grècia al cristianisme, passant per Roma, és a dir, com veien el sexe a l’època clàssica. Els tipus de relacions que tenien, això engloba les que feien dins del matrimoni i fora del matrimoni. Molt important també era l’aspecte de la medicina relacionada amb la sexualitat, la cuina eròtica i els símbols sexuals.

Al mes de maig, vam anar al Museu de Badalona, ja que Alfons Cuatrecases feia una conferència sobre la sexualitat a l’antiga Roma i ens anava molt bé per al nostre treball.
Aquesta conferència es feia perquè hi havia una exposició sobre el sexe a l’antiga Roma a aquest mateix museu, que també vam visitar setmanes més tard. D’aquesta conferència vam adquirir coneixements previs al treball que havíem de fer. En aquesta conferència, l’Alfons va parlar de la sexualitat femenina, de la sexualitat masculina, del matrimoni i de l’homosexualitat i bisexualitat. A més, va fer diverses referències a diversos textos que ens han sigut de gran utilitat per al nostre treball.

DSC_1319

A partir d’assabentar-nos de qui eren els especialitzats en aquest tema, vam decidir que un aspecte de la nostra part pràctica seria fer-los una entrevista. Per tant, vam intentar contactar tant amb la comissària de l’exposició, l’Esther Gurri, i el professor Alfons Cuatrecases, especialistes en el tema i que de ben segur ens podrien resoldre alguns dubtes que se’ns plantegessin al llarg de la nostra recerca. Malauradament no vam obtenir resposta i aquesta part pràctica ha quedat sense poder ser realitzada.

Durant l’estiu cadascuna de nosaltres anava desenvolupant diferents temes ja que sabíem que tot el que treballéssim a les vacances seria treball avançat pel començament de les classes al setembre, sabent que durant el curs estaríem més limitades de temps.

Al mes de juliol vam anar a veure l’exposició del Museu de Badalona sobre el Sexe a l’Antiga Roma. Durant aquest període vam començar a familiaritzar-nos amb el bloc i van sorgir els primers problemes sobretot amb l’edició dels documents que penjàvem, ja que l’edició d’un bloc requereix conèixer certs aspectes que només la pràctica i l’error ensenyen.

Finalment, com que el nostre treball és en format bloc, i al nostre institut cal presentar tots els treballs de recerca de manera formal a secretaria, i en no presentar més que una adreça web i no un treball en format paper, vam pensar diverses formes de presentar-lo, i al final ens vam decidir a fer un pergamí, on fem una introducció especial al nostre tema i l’adreça del bloc per tal de que els membres del tribunal puguin accedir-hi.

IMG-20131210-WA0004

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *