Localitzat a Coll de Nargó el niu de dinosaures més gran d’Europa

ousS’ha localitzat a Coll de Nargó, a l’Alt Urgell, el niu de dinosaures més gran d’Europa. La descoberta ha permès veure que els dinosaures enterraven els seus ous com les tortugues actuals i que l’eclosió es produïa sota terra. Aquesta és una de les principals conclusions de l’estudi del niu de dinosaures descobert al jaciment de Pinyes. La informació que s’ha obtingut sobre el procés reproductiu d’aquests animals s’ha comparat amb el dels dinosaures que van viure a l’Índia i l’Amèrica Llatina. D’aquesta manera els científics han deduït que hi vivia el mateix tipus d’animal.
El niu localitzat a Coll de Nargó ha permès recuperar fins a 140 ous que, segons els paleontòlegs, podrien haver estat postos fa uns 70 milions d’anys, cinc abans de la desaparició dels dinosaures.

Bernat Vila, membre del grup que ha fet la descoberta, ha avançat que algunes de les conclusions a què han arribat és que els dinosaures enterraven els ous com ho fan les tortugues, cobrint-los de terra perquè l’escalfor ajudés que es produïssin les condicions favorables per a la incubació.

Els ous descoberts a Coll de Nargó són en un niu en forma de bol que probablement el dinosaure va excavar amb les potes de darrere. La disposició dels ous és la mateixa que la dels altres nius localitzats a l’Índia i a l’Argentina, i això permet deduir que hi vivia el mateix tipus d’animal. Així ho han donat a conèixer els investigadors del grup de recerca del mesozoic de l’Institut Català de Paleontologia que han treballat al jaciment des del 2005.

Llavors van fer la descoberta del niu de dinosaures més important d’Europa, només superat pels trobats a Mongòlia o a l’Argentina. Han trigat cinc anys per extreure un total de cinc postes, que contenen entre 20 i 28 ous cadascuna.

(Continua llegint l’article…)

mamoros8

Quant a mamoros8

Sóc Llicenciada en Ciències Geològiques (UB) i, actualment, professora de Biologia i Geologia a l'INS Julio Antonio de Móra d'Ebre des del setembre del 2014. Abans, he estat cinc cursos a l'INS Terra Alta. També he treballat al Berguedà, Barcelonès, Anoia, Osona i Baix Camp. He estat sis cursos exercint de professora de Tecnologia en diversos instituts del Baix Llobregat. En total són uns 30 anys d'experiència en diversos llocs i disciplines. El 2010 vam crear el Blog Rosalind Franklin des del Departament de Ciències de l'INS Terra Alta i, actualment, està "en custòdia compartida" entre Ins Terra Alta i Ins Julio Antonio. Allí s'hi exposen tot de materials de Física, Química, Biologia i Geologia que treballem amb els alumnes o altres notícies d'interès relacionades amb les ciències. A més, per continuar la divulgació i l'apropament amb els alumnes, el 2013 es va crear la pàgina de Facebook Geologia 4t d'ESO, i més tard la pàgina Rosalind Franklin Blog per la divulgació de la Biologia. També ens trobareu a Instagram RFranklinBloc i Twitter (RFranklinblog i Geologia 4t ESO). "Qui s'atreveix a ensenyar mai pot deixar d'aprendre" [J. Cotton]
Aquest article s'ha publicat dins de Ciències de la Terra i del Medi Ambient, Geologia i etiquetat amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *