El científic James Lovelock, creador de la teoria de Gaia, recorda a Barcelona que l’amenaça del canvi climàtic està a prop d’arribar a un punt sense retorn.
Si els humans no aturem les agressions contra el medi ambient, serà Gaia –és a dir, el planeta Terra i els éssers vius que l’habiten– qui s’encarregarà de restablir l’equilibri. El problema és que, possiblement, per recuperar l’equilibri Gaia haurà de prescindir d’alguns dels seus habitants indisciplinats. Ara fa 50 anys, el científic britànic James Lovelock (Letchworth, 1919) –en col·laboració amb Lynn Margulis– va fer servir la metàfora de la deessa grega Gaia per plantejar una hipòtesi científica revolucionària: la Terra funciona com un organisme viu que regula les seves condicions per mantenir les condicions apropiades per a la vida. Gaia és ara una teoria científica tan reconeguda que fins i tot es considera la part central d’algunes de les assignatures que s’imparteixen a les facultats de ciències.
Mig segle més tard, la teoria de Lovelock és manté tan jove i viva com el seu creador, un científic independent i autodefinit com a ecologista que avui mateix –als seus 91 anys– impartirà a Barcelona la conferència Planeta vida: coevolució de la Terra i els seus organismes.
Lovelock recorda que els humans ens comportem des de fa temps com un virus que ataca la supervivència del conjunt de l’organisme (Gaia). El símptoma d’aquesta malaltia és una febrada que s’anomena canvi climàtic, resultat inequívoc de l’increment de les concentracions de gasos d’efecte hivernacle (diòxid de carboni i d’altres) en l’atmosfera provocat per activitats com la combustió de derivats del petroli.
La Terra està malalta per culpa nostra…jo sóc petita i no puc fer-hi res, l’altre dia un home va tirar una cigarreta al terra li vaig dir que la tirés a la paperera i em va cridar i vaig haver de marxar.
Siusplau ajudeu al planeta, us servirà.