Un equip d’astrònoms de l’Observatori Europeu Austral ha descobert un grup d’estrelles amb la massa més gran trobada fins ara, entre les quals n’hi ha una amb un pes de naixement 320 vegades superior a la massa del Sol. Aquesta estrella, batejada com a R136a, es troba a 165.000 anys llum de distància i té una massa actual 265 vegades la del Sol. S’ha localitzat gràcies al telescopi VLT (Very Large Telescope) que l’observatori té a Xile, juntament amb informació de l’arxiu del telescopi espacial Hubble de la NASA i l’Agència Espacial Europea.
R136a és l’estrella amb més massa descoberta fins ara, i també la més lluminosa, ja que brilla uns 10 milions de vegades més que el Sol. El professor de la Universitat de Sheffield Paul Crowther, que ha dirigit l’equip d’astrònoms, creu que és “improbable” que es trobi un astre més gran durant els propers anys.
L’estrella R136a s’ha trobat en dos cúmuls estel·lars joves, NGC 3603 i RMC 136a. El primer està considerat per l’Observatori Europeu Astral “una fàbrica estel·lar” on les estrelles “es formen intensament en els extensos núvols de gas i pols de la nebulosa”, ubicada a 22.000 anys llum de distància del Sol. Per la seva banda, RMC 136a és un cúmul d’estrelles calentes amb molta massa situat a dins de la nebulosa de la Taràntula, en una galàxia veïna de la Via Làctia, el gran núvol de Magallanes.
Si l’estrella R136a substituís el Sol, la diferència de massa faria que la durada de l’any a la Terra passés a ser de només tres setmanes. A més, emetria una radiació ultravioleta tan intensa que faria impossible viure al planeta.