Astrònoms europeus descobreixen una estrella amb una massa 320 vegades superior al Sol

nebulosaUn equip d’astrònoms de l’Observatori Europeu Austral ha descobert un grup d’estrelles amb la massa més gran trobada fins ara, entre les quals n’hi ha una amb un pes de naixement 320 vegades superior a la massa del Sol. Aquesta estrella, batejada com a R136a, es troba a 165.000 anys llum de distància i té una massa actual 265 vegades la del Sol. S’ha localitzat gràcies al telescopi VLT (Very Large Telescope) que l’observatori té a Xile, juntament amb informació de l’arxiu del telescopi espacial Hubble de la NASA i l’Agència Espacial Europea.

R136a és l’estrella amb més massa descoberta fins ara, i també la més lluminosa, ja que brilla uns 10 milions de vegades més que el Sol. El professor de la Universitat de Sheffield Paul Crowther, que ha dirigit l’equip d’astrònoms, creu que és “improbable” que es trobi un astre més gran durant els propers anys.

L’estrella R136a s’ha trobat en dos cúmuls estel·lars joves, NGC 3603 i RMC 136a. El primer està considerat per l’Observatori Europeu Astral “una fàbrica estel·lar” on les estrelles “es formen intensament en els extensos núvols de gas i pols de la nebulosa”, ubicada a 22.000 anys llum de distància del Sol. Per la seva banda, RMC 136a és un cúmul d’estrelles calentes amb molta massa situat a dins de la nebulosa de la Taràntula, en una galàxia veïna de la Via Làctia, el gran núvol de Magallanes.

Si l’estrella R136a substituís el Sol, la diferència de massa faria que la durada de l’any a la Terra passés a ser de només tres setmanes. A més, emetria una radiació ultravioleta tan intensa que faria impossible viure al planeta.

(Article sencer)

mamoros8

Quant a mamoros8

Sóc Llicenciada en Ciències Geològiques (UB) i, actualment, professora de Biologia i Geologia a l'INS Julio Antonio de Móra d'Ebre des del setembre del 2014. Abans, he estat cinc cursos a l'INS Terra Alta. També he treballat al Berguedà, Barcelonès, Anoia, Osona i Baix Camp. He estat sis cursos exercint de professora de Tecnologia en diversos instituts del Baix Llobregat. En total són uns 30 anys d'experiència en diversos llocs i disciplines. El 2010 vam crear el Blog Rosalind Franklin des del Departament de Ciències de l'INS Terra Alta i, actualment, està "en custòdia compartida" entre Ins Terra Alta i Ins Julio Antonio. Allí s'hi exposen tot de materials de Física, Química, Biologia i Geologia que treballem amb els alumnes o altres notícies d'interès relacionades amb les ciències. A més, per continuar la divulgació i l'apropament amb els alumnes, el 2013 es va crear la pàgina de Facebook Geologia 4t d'ESO, i més tard la pàgina Rosalind Franklin Blog per la divulgació de la Biologia. També ens trobareu a Instagram RFranklinBloc i Twitter (RFranklinblog i Geologia 4t ESO). "Qui s'atreveix a ensenyar mai pot deixar d'aprendre" [J. Cotton]
Aquest article s'ha publicat dins de Ciències de la Terra i del Medi Ambient, Ciències per al món contemporani i etiquetat amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *