Les balenes geperudes creen llaços d’amistat perdurables, amics de l’ànima per a tota la vida, segons es desprèn d’un estudi publicat a Ecología y sociobiología de la conducta, en què s’explica que cada estiu aquests exemplars, que formen part del grup de les balenes barbudes, es reuneixen per alimentar-se i nedar l’una al costat de l’altra a la costa canadenca.
Concretament, els científics coneixen que les balenes dentades o odontocets, com els catxalots, s’associen entre si. La BBC explica en aquest sentit que es pensava que aquests exemplars eren poc sociables, encara que aquest treball treu a la llum la teoria que la caça comercial d’aquests mamífers marins hauria pogut destruir els grups socials de cetacis.
Els investigadors d’Alemanya i Suècia estudien aquests exemplars des dels anys 70 i per fer-ho graven els seus moviments(entre ells els de la balena nana, la blava i la geperuda). “Entre les balenes dentades, les assassines estableixen forts vincles entre famílies senceres. Els catxalots ho fan entre femelles i individus més joves. Bàsicament, estan junts tota la vida. Però fins on sabíem, les balenes barbudes eren menys sociables que les dentades”, diu l’expert del Mingan Island Cetacean Study Christian Ramp.
(Continua llegint l’article…)
Quant a mamoros8
Sóc Llicenciada en Ciències Geològiques (UB) i, actualment, professora de Biologia i Geologia a l'INS Julio Antonio de Móra d'Ebre des del setembre del 2014. Abans, he estat cinc cursos a l'INS Terra Alta. També he treballat al Berguedà, Barcelonès, Anoia, Osona i Baix Camp. He estat sis cursos exercint de professora de Tecnologia en diversos instituts del Baix Llobregat. En total són uns 30 anys d'experiència en diversos llocs i disciplines.
El 2010 vam crear el Blog Rosalind Franklin des del Departament de Ciències de l'INS Terra Alta i, actualment, està "en custòdia compartida" entre Ins Terra Alta i Ins Julio Antonio. Allí s'hi exposen tot de materials de Física, Química, Biologia i Geologia que treballem amb els alumnes o altres notícies d'interès relacionades amb les ciències.
A més, per continuar la divulgació i l'apropament amb els alumnes, el 2013 es va crear la pàgina de Facebook Geologia 4t d'ESO, i més tard la pàgina Rosalind Franklin Blog per la divulgació de la Biologia. També ens trobareu a Instagram RFranklinBloc i Twitter (RFranklinblog i Geologia 4t ESO).
"Qui s'atreveix a ensenyar mai pot deixar d'aprendre" [J. Cotton]
Aquest article s'ha publicat dins de
Biologia,
Ciències per al món contemporani i etiquetat amb
curiositats científiques. Afegiu a les adreces d'interès l'
enllaç permanent.