Apunts sobre els canvis educatius

Tinc assumit que el canvi educatiu no disminuirà, sinó que serà permanent. Però no tinc tan clar que estigui enfocat cap a la millora real de l’educació. Crec que la preocupació central hauria de ser aconseguir coherència en els canvis. I Michael Fullan afirma que tots som responsables d’aconseguir-ho. Les administracions, però també cada centre i cada professor. Així que és possible que hàgim de renunciar a certes iniciatives personals per treballar conjuntament darrere una major eficàcia.

També crec que se subestimen els contexts. Hi ha molta literatura sobre això i assegurament que Marià Cano en sap molt més que jo de tot això. Crec que una fase crítica dels canvis proposats és la concreció que prenen en cada context i el que és més essencial, la mutació que han de sofrir les propostes de canvi per incorporar-se de forma efectiva i permanent a les pràctiques educatives per convertir-se en millores reals i irreversibles. És a dir, el canvi mai no serà com es planifica sinó que es conformarà segons s’implementi, en interacció amb els agents, de manera que tots ens movem permanentment en la incertesa. I això hem de tenir-ho assumit.

En l’educació secundària, degut precisament al context, els canvis són molt més difícils encara. S’ha tractat de canviar les estructures sense canviar la cultura escolar. I això impedeix una millora substancial. Cal canviar les dues coses alhora! I això no s’està planificant… La formació inicial per a la reforma es va fer tan malament i tan improvisadament que no va modificar en res la cultura escolar i, a sobre, va posar gran part del professorat en contra de les reformes educatives. Tant és així que, curiosament, les administracions educatives no han planificat grans campanyes formatives perquè el professorat assumeixi els canvis curriculars recents -el treball per competències, per exemple. Crec que simplement no s’atreveixen. Però s’equivoquen perquè sense aquest canvi els nous currículums seran paper mullat…

Més a La mirada pedagógica.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *