Amb l’alumnat de 1r de Biologia de Batxillerat vam assistit a l’auditori del Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona (@the_prbb) a una xerrada sobre evolució, malalties i futur.
Després d’anys i alumnats variats, acomiadem com cal, gaudint, la xerrada sobre genòmica Seqüenciant el paller a càrrec de Ferran Casals, director del servei de Genòmica del CEXS-UPF.
La xerrada ha començat explicant què és el genoma i com es va arribar a seqüenciar en el cas dels humans després de més de deu anys d’esforços coordinats d’equips d’investigació de diferents països, i amb un cost de tres mil milions de dòlars. Avui, un genoma humà es pot seqüenciar per 1000 dòlars en només una setmana. Tot això està fent que es generin dades sobre genomes complerts a una velocitat increïble. A partir de aquest allau d’informació, es van plantejar els objectius actuals de treball aquesta informació, què estan permetent aprofundir en el coneixement de la nostra espècie, des de comprendre millor la nostra història evolutiva fins a conèixer quins són els mecanismes moleculars de la malaltia humana.
També va plantejar com les poblacions humanes han estat sotmeses a la selecció natural, i s’han adaptat a diferents condicions ambientals i que aquestes adaptacions expliquen també l’aparició de malalties complexes. Finalment va fer una aproximació sobre la utilització d’aquesta informació en la genòmica mèdica, i particularment del gran avenç que ha representat pel camp d’investigació sobre les malalties rares.
Podeu veure més imatges en aquest àlbum.