El Dia d’Ulisses a Premià de Dalt per descobrir l’Odissea amb gastronomia, cultura, esport…

Ceràmica amb Circe. Premià de Dalt

Gràcies a l’amistat de la Margalida amb el Ramon Coll, sabíem en El Fil de les Clàssiques de l’existència d’aquesta ceràmica a Premià de Dalt: el plat de Circe, un objecte trobat durant les excavacions arqueològiques que es van fer el 2006 a la zona de Can Verboom. Aquest plat conté gravades dues escenes de l’Odissea, d’Homer.  La peça, del segle IV dC, és de ceràmica sigil·lada i consta d’un relleu amb dos passatges de les aventures de l’heroi mitològic (Quines aventures? Reconeixeu el personatge masculí cofat amb pilos i assegut tot desembeinant l’espasa? i el femení? Per què l’heu reconegut? Quins instruments musicals hi reconeixeu? què creieu qui és la serp marina de la popa?…ens preguntava la nostra magistra). Aquest objecte és gairebé únic al món, ja que només n’hi ha un de similar al British Museum de Londres.

Per tal de donar-lo a conèixer i realçar-lo, l’Ajuntament de Premià de Dalt ha decidit enguany dedicar-li tota una diada: el Dia d’Ulisses, que se celebrarà el 17 de setembre.  La jornada arrencarà al matí amb l’entronització del plat de Circe a la sala de plens de l’ajuntament. L’acte també inclourà la xerrada de la doctora Isabel Rodà, que versarà sobre les escenes de l’Odissea d’Homer a Premià de Dalt, i les lectures de poesies gregues d’autors com ara Kavafis i Homer. L’activitat es completarà amb la interpretació, a través de la veu i d’una escultura, de cants de sirenes a càrrec de Mercedes Delclós. A la tarda hi haurà un dels plats forts: la cursa Ulisses Atac, una cronoescalada fins a l’ermita de Sant Mateu, on hi haurà premis per als guanyadors de l’ascens i el descens. En cas que algú guanyi les dues proves, se li atorgarà el premi especial Ulisses. “Aquesta activitat lliga molt amb tot el que és l’Odissea, ja que combina esforç, perseverança i constància. Els menuts també es podran amarar de l’esperit d’Ulisses amb diverses activitats, amb segell propi, dedicades a ells. La jornada es completarà amb un tast gastronòmic i amb una vetllada de teatre, música, ciència i humor.

S’està valorant el naixement d’un gegant d’Ulisses, o la creació d’un certamen literari amb l’heroi com a fil conductor amb la intenció de continuar fent any rere any aquesta celebració.

CrlryjlWgAAWwPv

No us perdeu aquesta jornada èpica a l’entorn d’Ulisses a Premià de Dalt! Gaudiu-ne!

Verònica Vega

Ex-alumna de Llatí i de Grec 2009

Ulisses marca el dia. El Punt Avui 29 agost 2016 2.00 h

Quant a Margalida Capellà Soler

Professora de clàssiques de l'institut Premià de Mar.
Aquest article s'ha publicat dins de Actualitat, General, Herois, Pervivència, Pervivència en l'art, Premsa i etiquetat amb , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

3 respostes a El Dia d’Ulisses a Premià de Dalt per descobrir l’Odissea amb gastronomia, cultura, esport…

  1. Quina alegria, Vero! Saber de tu i del teu interès per fer-nos conèixer aquesta jornada sobre Ulisses a Premià de Dalt. No ens la perdrem per res del món! Fins ben aviat i forta abraçada!

  2. Un dia de festa amb l’Odissea!
    Isabel Rodà explica el plat de Circe a Premià de Dalt

  3. Oussama diu:

    El “Plat d’Ulisses” o Plat de Circe és una peça recuperada l’any 1999 en una intervenció realitzada a la finca de Ca Verboom de Premià de Dalt. És un plat de terra sigillata africana C de la forma Salomonson A/Hayes 53a, datable entre la 2a meitat del segle IV i la 1ª del segle V dC, que presenta una singular decoració sobre escenes de l’Odissea, una dels quals fa referència específicament a la bruixa Circe.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *