Més referències mitològiques en l’art: Apol·lo i Dafne de Bernini

Cada cop estem més sorpreses de la pervivència que té la mitologia dia a dia. Una altra referència als mites clàssics que hem trobat és la d’Apol·lo i Dafne de BerniniApol·lo i Dafne és una estàtua realitzada per Gian Lorenzo Bernini entre els anys 1621 i 1623. Es tracta d’una escultura a grandària real, de marbre, exposada a la Galeria Borghese a Roma.

Apol·lo i Dafne, de Bernini (Roma)

Representa el mite de Dafne, nom que en grec significa llorer. Era una nimfa, filla del déu – riu Peneu que transcorre per la regió de Tessàlia. El déu Apol·lo, afectat per una de les fletxes d’Eros, l’estimava, però ella no li corresponia i l’esquivava. En una ocasió, Apol·lo la va perseguir, i ella va fugir cap a les muntanyes per evitar-lo; llavors ella es va encomanar al déu del riu Peneu, que la va transformar en un llorer. Dels seus peus anaven sortint arrels i les seves extremitats es convertien en frondoses branques de l’arbre que des d’aquest moment va ser consagrat al déu Apol·lo i va passar a representar-lo.

La transformació la relata Ovidi en les seves Metamorfosis (vid. Narracions de mites clàssics). Aquest mite il·lustra l’origen d’un dels símbols típics del déu, la corona de llorer.

Detall de l’escultura de Bernini, Apol·lo i Dafne

Coneixíeu aquesta obra? La comenteu?

[youtube width=”550″ height=”450″]https://youtu.be/ZJz0bA2B9VM[/youtube]

Sabeu de l’existència de més obres que facin referència a aquest mite? Heu endevinat Ecce pictura II Ecce pictura XIII? Coneixeu més escultures amb referències mitològiques clàssiques de Bernini?

¿Per què Dafne té encara pervivència?

Rebeca Barroso García i Ana Falcón Durán
2n de Batxillerat C.

Aquest article s'ha publicat dins de Amor no correspost, Amor obsessiu, Déus, General, Pervivència, Pervivència en l'art, Rapte d'amor i etiquetat amb , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una resposta a Més referències mitològiques en l’art: Apol·lo i Dafne de Bernini

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *