Un any de premis per als alumnes de Llatí de l’ESO!

Fa menys d’un dia que m’he assabentat d’una altra bona notícia per a la mitologia i, sobretot, per a tots nosaltres, alumnes de clàssiques de l’IPM que treballem a Internet: hem guanyat també el Centaure d’or de Chiron! Com ho veieu? No us ho esperàveu, veritat! Doncs, ja el tenim cavalcant en el lateral dret d’aquest bloc. Quin honor, eh! Si no us ho creieu llegiu el comentari que el secretari de Chiron, el magister Lluís Inclán, ens ho va fer saber al nostre bloc!

“Centaure”, de David Bernad (pare de la Sara i de la Raquel)

Abans de saltar d’alegria i de cridar com bojos, què és Chiron? Doncs bé, es tracta d’una associació de professors de clàssiques d’Espanya (que va néixer el 2006) pioners en incorporar l’enorme xarxa a les seves classes per fer-les més interactives i més plenes! La seva web principal és Χείρων·Chiron i, com diuen «per professors de clàssiques per a professors de clàssiques».

Aquesta associació rep el nom del centaure Quiró, mestre de l’heroi grec Aquil·les, protagonista de la Ilíada d’Homer. Recordeu què és un centaure: parlem d’un ésser amb cos de cavall i tors, cap i braços d’home.

Els centaures tenen una gran habilitat amb els arc i les armes a llargues distàncies.

Els centaures habiten en l’equilibri de la bellesa de la naturalesa i, per tant, només maten els animals per sobreviure i mai no tallen un arbre sense plantar un altre tot seguit. Si els recordeu una mica, veureu també que són una mica agressius i toscs, perquè és diu que després de beure vi, així es transformen.

S’explica que el primer centaure va ser Quiró. Fill de Cronos (d’aquí ve Χείρων Kheírôn, l’inferior dels fills de Cronos) i Fílira. Per portar-lo a la vida, Cronos es va unir amb Fílira mentre aquesta estava transformada en cavall, per això aquesta doble forma.

Es diu, també, que era el més cèlebre, assenyat i savi de tots els centaures. Tant, que va educar Aquil·les, Asclepi… i fins i tot al mateix Apol·lo. Ell ensenyava de tot, fins i tot la medicina, perquè ell va ser un cèlebre metge i també va practicar la cirurgia. Fixeu-vos com devia ser, que quan a Aquil·les de nen se li va cremar el turmell (a conseqüència d’operacions màgiques que la seva mare havia dut a terme amb ell), Quiró li va reemplaçar per un ós d’un gegant.

S’ha de dir que, en ocasió de la matança de centaures per Hèracles, Quiró (tot i que estava al bàndol de l’heroi) va ser ferit accidentalment per ell, i li va provocar una gran nafra. Aquest va intentar aplicar-se una pomada curativa, però les nafres causades per l’heroi eren incurables. I car, Quiró era immortal. Així que Prometeu, que va néixer mortal, va cedir-li el seu dret a la mort, i Quiró va poder descansar per fi.

En tot hi ha referents i en honor del centaure Quiró i en agraïment de Quiró, el portal de clàssiques, podríem continuar arreplegant-los!

Moltes gràcies a tots els professors que s’han fixat en aquest gran bloc i que ens han dipositat una mica del seu temps i del seu afecte en llegir-nos i finalment en concedir-nos el centaure. L’enhorabona a tots els alumnes que han contribuït en aquesta gran causa i ara no us endormisqueu amb tant de premi i continueu així! L’esforç dipositat es recompensa sempre i el que apreneu avui és per sempre!

Noelia Nistal García, 4t. C. Llatí Optativa 3.

Aquest article s'ha publicat dins de Actualitat, General i etiquetat amb , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

3 respostes a Un any de premis per als alumnes de Llatí de l’ESO!

 1. Moltes gràcies, Noelia! Has entès a la perfecció la immediatesa de la feina digital. Des de dijous no tenim classe fins avui a les 10 i mira quants articles d’agraïment als premis ens has fet a El fil del mite grec! Jo també sóc chironiana! Per tant, doble agraïment, doble il·lusió!
  Maximas gratias tibi ago, discipula!

 2. Retroenllaç: Amb els centaures d’or a la ràdio | El Fil de les Clàssiques

 3. Hamza Zaanouni diu:

  Salve!
  Molt bon article Noelia! Em sembla fantàstic que aquest bloc hagi guanyat el premi centaure d’or, un premi que atribueix el mèrit als alumnes de quart que hem col·laborat i aquest reconeixement es meravellós per l’imatge de l’institut. Crec que tant a 4t, com a batxillerat hi ha molt de talent i que hi ha gent capaç de fer grans coses i grans treballs i articles.

  Vale!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *