Atlas

Sabeu per quin personatge mitològic una col·lecció sistemàtica de mapes s’anomena atles? Qui era Atlas? M’ajudeu a completar aquest Drive amb més pervivència?…

Què tenen en comú totes aquestes imatges del thingling del company de 4t de l’ESO de Llatí opt. 3 Hanza Zaanouni?

Alina Roman
Batxillerat Humanístic

Aquest article s'ha publicat dins de Arts, Déus, General i etiquetat amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

8 respostes a Atlas

 1. Alina, m’alegro de veure’l finalment publicat! De mica en mica, ja l’aniràs polint i afegint més pervivència amb l’ajut dels companys.

 2. Xènia Serra diu:

  Χαιρε!
  Molt bon apunt Alina! No sabia que hi haguès tanta pervivència d’ Atlas. Atlas va ser un tità qui segons Hesíode, tenia que portar el cel i la terra damunt les espatlles. En la confrontació dels titans amb Zeus, Atlas va ser descrit com el líder dels titans i doncs es diu que Zeus el va condemnar a portar la Terra sobre les seves espatlles.
  Com a pervivència, he trobat una escultura moderna d’un Atlas que es troba en el Rockefeller Center de Nova York i està construit per l’escultor Lee Lawrie. Aquest Atlas podem veure com porta la Terra damunt les seves espatlles, a més de que en la bola de la Terra podem trobar els símbols dels signes del zodíac.

 3. Retroenllaç: Referents d’Atlas | Aracne fila i fila

 4. clara.serra diu:

  Salve!
  Enhorabona per l’apunt! Atles tambè és una paraula derivada també del gegant del mateix nom, que designa una col·lecció de mapes. I no tenia ni idea de que hi hagués tanta pervivència d’aquest mot.

 5. Hamza diu:

   Atles fou un tità que, segons Hesíode, era fill de Jàpet i de Clímene. També, segons altres versions era germà de Meneci, Prometeu i Epimeteu, i la seva mare era Àsia. Hesíode diu que havia de portar el cel i la terra damunt les espatlles.

  Atles és descrit com el líder dels titans en la seva confrontació amb Zeus. Més endavant, la idea d’Atles es va modificar i se’l va considerar un home convertit en muntanya.El seu nom el porten algunes serralades del Marroc, Itàlia, l’Arcàdia, el Caucas i segurament d’altres.

  Per els que no sàpiga què es un tità, un tità és una divinitat primordial gegantina que va precedir els déus de l’Olimp.

  L’etimologia del nom Atles és incerta i es segueix discutint : alguns ho deriven de l’arrel protoindoeuropea * tel , ‘ sostenir ‘, ‘ suportar ‘ , mentre uns altres suggereixen que és un nom preindoeuropeu . Atès que les muntanyes Atles estan en una regió habitada per berbers , podria ser que el nom llatí tal com el coneixem fos pres del berber . De fet , el sol és anomenat sovint ‘ l’ull del cel ‘ ( Tit ) , i atès que es posa per l’oest , l’oceà Atlàntic pot ser anomenat ‘el lloc d’ocultació del sol. Els grecs podrien haver pres prestat aquest nom per l’oceà , i usat més tard la seva arrel atl- per formar el nom « Atlas » .

  Atles va lliderar els titans a la guerra contra els olímpics. Quan els Titans van ser derrotats, Zeus va condemnar a Atlas a carregar amb els pilars que separen la terra del cel, molt a prop del jardí de les Hespèrides.

  Mite

  Al principi sol les nimfes Hespèrides eren les encarregades de cuidar les pomes d’or, però Hera no confiava en elles així que va enviar a, Ladó, junts eren els encarregats de vigilar les preuades pomes d’or; Atles va recordar la profecia de Temis, va amenaçar Perseu i li va aconsellar que se n’anés. Llavors Perseu va sostenir el cap de Medusa davant els ulls del Tità, i així ho va convertir en una enorme pedra a la qual es cridaria serralada de l’Atles. Es deia d’aquestes muntanyes que eren tan altes que tocaven el cel, encara que els seus arbres eren tan densos que impedien pujar.

  No obstant això, altres versions expliquen que Heracles, descendent de Perseu, va enganyar a Atlas perquè recuperés algunes pomes d’or del jardí de les Hespèrides com a part dels seus dotze treballs. Prometeu li havia aconsellat que no fos ell mateix a buscar-les, sinó que enviés a Atlas. Per aconseguir-ho, Hèracles es va oferir a subjectar el cel mentre Atlas anava a buscar-les. Però en tornar, Atlas no va voler acceptar la devolució dels cels, i va dir que ell mateix portaria les pomes a Euristeu, l’home que les havia demanat. Hèracles el va enganyar de nou, demanant-li que li aguantés el cel un moment per acomodar la seva capa.

   Atles en la geologia

  La serralada de l’atles, és una serralada del nord d’Àfrica que fa 2.500 km de llargada. El pic més alt és el Toubkal, de 4.167 m d’altitud, el qual es troba al sud-oest del Marroc. És l’únic exemple africà d’una formació muntanyenca alpina.

  La serralada de l’Atles separa els litorals del Mediterrani i l’oceà Atlàntic del desert del Sàhara. La població de l’Atles és principalment d’ètnia berber. El terme per designar muntanya i muntanyes en alguns idiomes berbers és adrar i adras, que es creu que està relacionat amb el topònim.

  S’estén des del sud-oest al nord-est, i s’inclina progressivament sobre els tres països del Magrib : el Marroc, Algèria i Tunísia.

  En aquest sistema muntanyós hi han compresses moltes espècies tant vegetals com animals, i algunes estàn extingides. Aquestes en són algunes; el mico de Gibraltar (en perill), L’ós de l’Atles (extint), el lleopard, l’ovella, el lleó de l’Atles, l’elefant del nord d’Àfrica (extint), el cedre de l’Atles i el roure africà.

  Moltes d’aquestes espècies son úniques i exclusives d’aquesta zona com el cedre de l’Atles.

  Curiositats

  Una de les curiositats que mes em crida l’atenció es la figura del tità Atles a la pantalla final d’un videojoc que es diu “God of War”, en el que es mostra a aquest encadenat i suportant a les seves espatlles el món. Es pot apreciar a la seguent imatge.

 6. valentina4 diu:

  Salve!

  Aquest mite està relacionat amb un de molt conegut, el de Medusa.

  Tots el coneixem, el seu nom, i com Perseu, fill de Dànae i Júpiter, va acabar amb ella tallant-li el cap. Ha sigut representat en moltes formes i maneres. Precisament en la portada de Narracions de mites Clàssics podem trobar un retrat de Medusa.

  Molts coneixereu la saga de llibres i pel·lícules Percy Jackson, on Medusa torna entre els vius i Percy, ajudat del reflex del seu mòbil, la decapita amb la seva espasa contracorrent.

  Amb les sandàlies alades que li regalaren les nimfes, Perseu volà tot el dia, i al caure la tarda demanà hospitalitat al amo de les terres on aterrà, Atles. Aquest, al haver sigut advertit que un fill de Júpiter el desposseiria de l’arbre d’or, l’intentà fer fora a la força. Ja que ni la força de mil homes es podia comparar a la de Atles, Perseu tragué el cap de Medusa, que segueix petrificant amb la mirada després de morta, i, donant-li les espatlles, li ensenyà a Atles. Aquest es convertí en muntanya; la barba i els cabells esdevenien boscos; les espatlles i els braços, serralades; el cap, el cim més elevat; els ossos, pedres. I va créixer per ordre divina. Ara tots els astres descansen damunt d’ell.

 7. Mercè Otero diu:

  Atles

  Atlas, un hueso pequeñito pero matón.

  “Mientras que todas las vértebras de tu columna vertebral son importantes, el hueso de especial importancia es el hueso superior conocido como C1 o Atlas”, según el Dr. Kinnison.

  Atlas era el gigante mítico cuyo castigo fue llevar el peso de la tierra sobre sus hombros por toda la eternidad. Atlas soporta el peso de nuestra cabeza, influyendo profundamente en nuestra postura, equilibrio y capacidad para girar y doblarnos.
  La vértebra Atlas tiene una forma diferente de las otras vértebras cervicales y carece de las articulaciones entrelazadas que se encuentran en otras partes de la columna vertebral. Esto lo hace especialmente vulnerable.

  “No cabe duda de que Atlas puede afectar a todo nuestro sistema esquelético con desajustes que a menudo producen reacciones compensatorias en la columna vertebral”, continúa el Dr. Kinnison. “Pero de mayor importancia es el potencial del impacto neurológico en esta zona”.

  Esto es porque parte del cerebro desciende hacia la columna vertebral. El tronco cerebral es especialmente sensible y actúa como un operador para todo tu cuerpo, controlando y regulando tu respiración, ritmo cardíaco, presión arterial e incluso tu conciencia.

  “Mientras que las subluxaciones vertebrales pueden ocurrir en cualquier parte de la columna vertebral, son especialmente potentes aquí, con muchos pacientes sintiendo hormigueo en sus brazos o piernas, cambios en la función de los órganos e incluso problemas emocionales e inmunológicos”.

  ¿Puede girar libremente la cabeza hacia la izquierda y hacia la derecha? ¿Escucha chasquidos cuando mira por encima del hombro? ¿Usted o alguien que conoce sufre de dolores de cabeza? Llámenos para concertar una cita sin compromiso y averigüe si eres es un buen candidato para el cuidado quiropráctico.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *