El satèl·lit Dafnis surcant les ones en els anells de Saturn

Dafnis (en angles Daphnis) o Saturn XXXV (designació provisional S/2005 S 1) és un satèl·lit interior de Saturn, el segon planeta més gran del Sistema Solar i l’únic amb anells visibles des de la Terra. En castellà Dafnis rep el nom de Dafne i es pot confondre amb la nimfa Dafne perseguida per Apol·lo i convertida en llorer que dóna nom a l’asteroide Dafne.

El satèl·lit va ser descobert per la Cassini Imaging Science Team el 6 de maig del 2005 i va rebre el nom de Dafnis el 2006 en honor del pastor i poeta homònim de la mitologia grega al qui s’atribueix la invenció de la poesia bucòlica i que protagonitza amb Cloe la novel·la Dafnis i Cloe de Longus de Lesbos. Diodor de Sicília diu que fou fill d’Hermes i d’una nimfa o en altres versions l’amant d’aquest déu. El poeta Ovidi el considera un pastor del mont Ida, però no aclareix si es refereix a l’Ida frigi o al cretenc; era descendent dels titans, a partir dels quals s’han anomenat les llunes més grans de Saturn: Tità, Atles, Encèlad… Tant Dafnis com Pan, l’altre únic satèl·lit pastor conegut que orbita els anells principals de Saturn, han rebut el nom en honor a figures associades amb pastors.

Pan i Dafnis, còpia d’Heliodor de Rodes (Palazzo Altemps, Museo Nazionale Romano, Roma, Itàlia).

Dafnis té prop de 8 quilòmetres de diàmetre i orbita el planeta en la divisió de Keeler, dins l’Anell A.

Dafnis surcant les ones en els anells de Saturn

Aquest article s'ha publicat dins de Actualitat, General, Mitologia, Pervivència, Planetes, Satèl·lits i etiquetat amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *