Fotometria

La fotometria és una tècnica utilitzada en astronomia per a mesurar el flux o la intensitat de la radiació electromagnètica de diferents astres com les estrelles, els planetes,etc. L’escala de lluentors (intensitat lluminosa) de les estrelles va ser establerta per l’astrònom grec Hiparc de Nicea, que va dividir aquestes lluentors en cinc graus o magnituds; més tard, amb la invenció del telescopi per Galileu en 1609, es va ampliar l’escala. El mot ve del grec φωτος que vol dir llum i μετρία que vol dir mesurar.

Els astres més brillants (com el Sol) tenen magnitud negativa mentre que els més febles la tenen positiva, la magnitud és major com més febles són: el Sol té magnitud -26,8 i les estrelles més febles que un telescopi professional pot capturar és superior a la 25.

La lluentor aparent dels estels se sol mesurar en astronomia mitjançant l’esquema especial conegut com a sistema de magnituds. Les magnituds es poden mesurar en llum visible, en l’infraroig o al blau i ultraviolada propers, utilitzant uns filtres que només deixen passar unes determinades freqüències de la radiació emesa per l’objecte celeste.

Antigament, la fotometria es realitzava a simple vista, sense l’ajuda d’instruments, i les mesures de lluminositat d’un cos celeste s’efectuaven per comparació amb estrelles de magnitud ben coneguda. Avui es recorre, en canvi, a sofisticats instruments anomenats Fotòmetres, que asseguren una major precisió i fiabilitat.

Què es necessita?

És necessari uilitzar certs instruments si es vol practicar la fotometria. El que s’ha d’utilitzar són telescopis de focals curtes, ja que són els més lluminosos i els que donen un camp més ampli; una càmera CCD; tot i que gairebé totes les càmeres del mercat serveixen per fer fotometria, és important saber quina capacitat en electrons té el xip de la nostra càmera per píxel. Com més alta sigui aquesta capacitat, més en condicions estarem d’efectuar fotometria d’alta precisió;i finalment filtres fotomètrics ja que cal seleccionar la llum que ens arriba de l’estrella i per obtenir dades més precises. Tot i que actualment el que més s’utilitzen són les cameres CCD, també es pot utilitzar un Fotòmetre CCD, que també mesura la intensitat de la llum.

Fotòmetre CCD

 

 

Aquest article s'ha publicat dins de General, Lèxic i etiquetat amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *