Pegàs

Pegàs és una constel·lació de l’hemisferi nord, és una de les 88 constel·lacions modernes i una de les 48 descrites per Ptolemeu. L’estrella més brillant de Pegàs és ε Pegasi. És anomenada així degut al mític Pegàs, el cavall alat de la mitologia grega. La constel·lació de Pegàs té forma de quadrilàter, que representa el cos del cavall. La constel·lació de Pegàs està situada al costat de la constel·lació d’Andròmeda. El seu nom en llatí és Pegasus (Πήγασος , en grec).

Constel·lació de Pegàs

Mite de Pegàs:

Pegàs era un cavall alat que va néixer de Posidó i de la Gorgona Medusa. Del coll de la Medusa, va sortir Pegàs quan l’heroi Perseu la va vèncer i la va matar. Al poc temps de néixer, Pegàs va donar una guitza a la muntanya Helicó i a l’acte va començar a fluir una font que va ser la font d’inspiració divina i que va consagrar a les muses, que el van cuidar i el van alimentar a l’hivern quan no tenia herba per menjar. En un vol que va fer cap al Olimp, Pegàs va arribar al palau de Zeus qui li va confiar la missió de portar els raigs i els llampecs i de conduir el carro de l’Aurora. Atena va domar  Pegàs i el va donar a Perseu per anar a alliberar Andròmeda. Molts van ser els que van intentar atrapar Pegàs, sempre sense èxit. No obstant això, per Bel·lerofont, que era príncep de Corint, atrapar Pegàs va ser una obsessió.

Bel·lerofont va passar la nit en un temple d’Atena seguint el consell d’un endeví i aquesta se li va presentar de matinada amb unes corretges d’or indicant-li que amb ella podria atrapar Pegàs. Bel·lerofont va ser amb les corretges al prat preferit de Pegàs on el va trobar pasturant tranquil·lament i,quan se li va acostar, es va deixar muntar sense resistir-se. Un cop aconseguit el seu objectiu, el manso Pegàs, es va convertir en una gran ajuda per Bel·lerofont que el va emprar en les seves moltes aventures contra les Amazones i la Quimera. No obstant això, Bel·lerofont es va tornar molt orgullós i es passejava muntant Pegàs dient que podia volar com els déus, i així, ple d’orgull, Bel·lerofont va clavar els esperons al meravellós animal, per obligar-lo a pujar fins a l’Olimp. Pegàs no volia acostar-se als déus perquè Zeus podria castigar-lo per culpa de Bel·lerofont, així que el va deixar caure, i a partir de llavors, Bel·lerofont va vagar sense rumb pel món, sense poder parlar amb ningú, rebutjat pels déus.

Des de llavors, Pegàs es va quedar en els estables de l’Olimp i es va convertir en el mitjà de transport del tro i el raig de Zeus. Va passar a ser cavall de les muses i habitava amb elles a l’Helicó i es diu que va descobrir la font Pirene, a Corint. També es deia que era pare dels Centaures, que van néixer d’una esclava, amb la qual Pegàs va tenir relacions. Després es va convertir en la constel·lació que porta el seu nom.

File:Everdingen, Caesar van - Four Muses and Pegasus on Parnassus - c. 1650.jpg

Quadre “Quatre Muses i Pegàs en el Parnàs” de Caesar Van Everdingen en el “Palau Huis ten Bosch

Aquest article s'ha publicat dins de Constel·lacions, General, Mitologia i etiquetat amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

6 respostes a Pegàs

  1. Retroenllaç: Dofí | El cel dels mites

  2. Retroenllaç: Cavall Menor | El cel dels mites

  3. Retroenllaç: Andròmeda | El cel dels mites

  4. Retroenllaç: Furia de titans de Desmond Davis | El cel dels mites

  5. Retroenllaç: I am pegasus de Ross Ryan | El cel dels mites

  6. Retroenllaç: Pegàs: del mite a l’actualitat | El fil del mite grec

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *