Planisferi

Un planisferi celeste és una carta estel·lar en forma de 2 discs ajustables que giren sobre un mateix punt. Pot ajustar-se per mostrar les estrelles visibles en un moment donat i et permet identificar les estrelles i constel·lacions al llarg del any. La paraula planisferi  ve del llatí planisferium i significa “plà celeste”. L’instrument va ser descrit per primera vegada a començament del segle XI per un astrònom persa. Però abans del planisferi s’utilitzava un altres instrument que s’anomena astrolabi.

Planisferi celeste

Un astrolabi és un instrument de navegació, que mesurava l’altura del sol o de l’estrella polar, depenent si era de dia o de nit, i mitjançant una sèrie de càlculs els mariners podien saber la latitud a la qual es trobaven. La paraula ve del llatí  astrolabium i aquest  al seu torn és format a partir del grec antic ὁ ἀστρολáβος (ἀστρο ‘d’estels’ + λαμβάνειν ‘agafar’).


Astrolabi persa del segle XVIII

Com els grecs s’orienten per mar?

“Per orientar-se en la mar no disposen de brúixoles ni sexants. El rumb es marca a l’estima i en funció de records, relats escoltats o rutes conegudes prèviament. Es coneixen els quatre punts cardinals, el zenit i l’eclíptica i, per tant, se sap a grans trets l’hora i el temps amb què es compta abans del capvespre. En cas de boira o de tempesta, desapareixen totes les referències i hom recorre a l’endeví, que mai no falta en una expedició. L’endeví interpreta la trajectòria del llamp, els sorolls, les paraules i els somnis i, en la majoria dels casos, el vol dels ocells marins. La cornella de mar és la manifestació palpable de la voluntat d’Atena: passa sobre els vaixells per indicar als navegants extraviats el camí de la salvació.”

Paul Fauré, La vie quotidiane des colons grecs de la mer Noire à l’Atlantique au siècle de Pyhagore, IVè siècle avant J.C. (1978)


Com s’utilitza un planisferi? Muntar el nostre propi planisferi.

Primer de tot imprimeix-te aquest document, que és un planisferi de la web EurocosmosDesprés, només cal ajuntar les dues parts del planisferi (superior i inferior) segunt les instruccions que hi ha al darrere del planisferi.

El planisferi consta d’un disc en el qual estan els mesos de l’any i en una altra part de cartolina es mostren les hores. En l’altre disc estan les constel·lacions i estrelles que són visibles des de la Terra. S’ha de fer girar el disc fins que coincideixi l’hora i la data a la qual volem representar el cel. L’hora que hem de fer servir no és la que marca el rellotge, sinó em de seguir l’hora solar. Aproximadament per a la península ibèrica l’hora del planisferi s’obté restant a l’horari oficial d’Espanya  dues hores en horari d’estiu i una hora en horari d’hivern. Fent aquesta aproximació es comet un error de com màxim mitja hora. A més els alumnes de primer d’Eso de l’institut han  muntat i après a utilitzar uns planisferis celestes per conèixer el cel nocturn.

kk

Imatge d’un planisferi que hem muntat

Aquest article s'ha publicat dins de General, Lèxic i etiquetat amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *