Andròmeda

És una constel·lació boreal situada al sud de Cassiopea i prop de Pegàs. L’estrella més important de la constel·lació Andròmeda és Alpheratz o Sirrah que en àrab vol dir “el melic del cavall”, que es troba al cap d’Andròmeda i en una de les cantonades del cos de Pegàs. El millor periòde de visibilitat d’aquesta constel·lació és del mes d’octubre al mes de gener. El seu nom prové del llatí Andromeda (en grec Ἀνδρομέδα).

File:Andromeda.gif

Constel·lació d’Andròmeda

File:And bode.jpg

Representació de la constel·lació d’Andròmeda

Mite d’Andròmeda

Andròmeda era filla de Cefeu, rei d’Etiòpia i de Cassiopea. La reina havia gossat dir que tant ella com la seva filla eren més belles que qualsev0l de les nimfes Nereides, que vivien al fons el mar i tenien fama de ser les criatures més belles. En venjança, Posidó, el déu del mar, envià un monstre marí que tenia aterrida a la població. Si Cefeu volia salvar el seu poble, no tenia més remei que sacrificar a la seva filla. Andròmeda estava encadenada a una roca esperant que el monstre la devorès quan va aparèixer Perseu, fill de Dànae i de Zeus que venia de les costes de Sèrifos d’haver matat a la Gorgona Medusa. En veure a Andròmeda en aquell estat va decidir lliberar-la i  tant bon punt sorgí el monstre de l’aigua, aconseguí partir en dos l’animal. Cefeu, agraït per la gesta de Perseu, li lliurà a la seva filla per esposa.

Andròmeda encadenada a una roca, de Gustave Doré


 

Aquest article s'ha publicat dins de General i etiquetat amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

6 respostes a Andròmeda

 1. Retroenllaç: Pegas | El cel dels mites

 2. Retroenllaç: Llangardaix | El cel dels mites

 3. Retroenllaç: Llangardaix | El cel dels mites

 4. Retroenllaç: Peixos | El cel dels mites

 5. Retroenllaç: Anònim

 6. Alexia Álvarez Pàmies diu:

  Bonum diem!
  El mite l’he trobat molt romantic, i l’imatge em transmet bellesa…Cada cop que llegeix-ho un mite, em quedo pretrificada per la imaginació, ojala totes aquestes histories fossin certes. També m’agrada moltissim com es relaciona a Zeus en tots els mites, era un trapella!
  Vale!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *