Els símptomes respiratoris dels voluntaris del “Prestige” remeten cinc anys després

prestigeLa Societat Espanyola de Pneumologia i Cirurgia Toràcica (SEPAR) ha fet un estudi on s’indica que amb els anys s’han suavitzat les repercussions que pot tenir sobre la salut l’exposició al vessament de fuel del “Prestige”. Els científics reconeixen que encara no poden donar resultats definitius, però envien un missatge tranquil·litzador: després de cinc anys els símptomes respiratoris com la tos o els bufs dels voluntaris que van recollir el cru del “Prestige” tenen nivells similars als de persones que no hi han estat mai exposades.

Aquests resultats arriben poques setmanes després que els mateixos investigadors van publicar que els voluntaris del “Prestige” presentaven alteracions cromosòmiques que podien ser la base del desenvolupament de tumors.

Les alteracions es van identificar dos anys després del vessament, quan també va recollir-se que els voluntaris presentaven nivells de tos, expectoració i sibilació amb més freqüència que les persones no exposades al cru. Cinc anys després, aquests símptomes s’han suavitzat i podria passar el mateix amb les alteracions cromosòmiques.

Segons el codirector de l’estudi, Joan Albert Barberà, “pot ser que la cèl·lula quedés danyada en el moment de l’exposició i que després de dos anys encara aparegués l’alteració, però l’organisme té mecanismes de rentat i d’eliminació“, de manera que aquests resultats no volen dir que es desenvolupin malalties en el futur. Encara s’ha d’analitzar si cinc anys després del vessament aquestes alteracions continuen sent-hi.

Barberà també ha explicat que els resultats d’aquest estudi s’han de prendre amb precaució, ja que encara s’ha d’analitzar si realment es tracta d’una “evolució positiva” i, per tant, descartar un “error metodològic”.

Publicat dins de Biologia, Ciències de la Terra i del Medi Ambient, Ciències per al món contemporani | Etiquetat com a , | Deixa un comentari

Hallan un ave prehistórica de más de 5 metros de envergadura

1284630668_0Este ave sí que hace honor a su herencia de dinosaurio.Durante décadas, los fragmentos de fósiles encontrados sugerían que las aves prehistóricas extintas podían habían tenido una envergadura de alas de hasta 6 metros, más del doble que los albatros errantes de hoy en día, el ave voladora más grande en la actualidad.Las especulaciones se han confirmado ahora, al descubrirse un esqueleto casi completo de ‘Pelagornis chilensis’, un ave marina que vivió en Chile hace entre 5 y 10 millones de años.Los huesos indican que las alas de este gigante del cielo alcanzaban los 5,2 metros de envergadura al menos, según indica el coordinador del análisis del Museo nacional de Historia natural de Santiago de Chile, David Rubilar. El trabajo aparecerá en la revista Journal of Vertebrate Paleontology. (continua llegint l’article…)

Publicat dins de Biologia | Etiquetat com a | Deixa un comentari

El número de plantas conocidas pasa de un millón a sólo 400.000

1284981311_0El Diccionario de la Vida ha sufrido un inesperado y profundo recorte. Más de 600.000 plantas han sido eliminadas del catálogo tras una exhaustiva revisión científica. Es decir, el diccionario ha perdido más de la mitad de sus registros, según informa el diario británico The Guardian.A finales de año, el equipo de investigadores británicos y estadounidenses que ha llevado a cabo esta revisión anunciará que el número real de especies conocidas en el mundo asciende a aproximadamente 400.000. (continua llegint l’article…)

Publicat dins de Biologia | Etiquetat com a | Deixa un comentari

Las primeras horas de un embrión de pez cebra, en 3D

Es un referente en la lucha contra el cáncer y en la investigación sobre células madres. El desarrollo embrionario del pez cebra ha sido filmado en un vídeo de alta resolución sin perturbar tan frágil proceso.Investigadores de la Universidad Politécnica de Madrid han desarrollado una nueva técnica para visualizar y cuantificar el desarrollo embrionario del pez cebra. La investigación, publicada en la revista Science, describe con una precisión sin precedentes el desarrollo desde la primera célula fertilizada hasta su conversión en un embrión de 1000 células en tres horas.(continua llegint l’article…)

Publicat dins de Biologia | Etiquetat com a | Deixa un comentari

Traslladen fins a Buenos Aires un tros de 20.000 quilos del Perito Moreno

peritomorenoJa no cal anar a la Patagònia per poder veure en directe el Perito Moreno o, més ben dit, una part d’aquesta glacera. Un “trosset” de 20.000 quilos de glaç s’ha transportat fins a la capital argentina, Buenos Aires, perquè qui vulgui hi pugui caminar per sobre. És a dir, que per fer trekking en aquesta meravella de la natura ja no cal desplaçar-se fins a l’extrem sud del país, sinó que se’n pot gaudir -en una proporció molt reduïda- a la mateixa capital. Coincidint amb una fira turística, han recollit els trossos de gel que el Perito deixa escapar de manera natural, els han ficat en un camió refrigerat i els han portat 3.000 quilòmetres al nord, fins a Buenos Aires.

(Article sencer)

Publicat dins de Ciències de la Terra i del Medi Ambient, Ciències per al món contemporani, Geologia | Etiquetat com a , | Deixa un comentari

Identifiquen una mutació genètica que predisposa a tenir càncer de còlon

Un equip internacional de científics ha identificat una mutació genètica que predisposa a tenir càncer de còlon. L’estudi, publicat a la revista “PLoS Genetics” i en el qual han participat els organismes oficials CSIC i CNIC, estableix per què el gen conegut amb el nom d’EIF3H contribueix a desenvolupar la malaltia. En condicions normals, aquest gen està “adormit”, però en els pacients amb risc de tenir càncer de còlon hi ha una mutació que fa que es manifesti. Estudis anteriors ja havien vinculat aquest part de l’ADN amb el càncer de còlon, però no havien identificat la mutació ni el mecanisme molecular que hi actua. Entre els científics que han participat a l’informe n’hi ha de la Universitat Pablo de Olavide, de Sevilla.

Publicat dins de Biologia | Etiquetat com a , | Deixa un comentari

Medio segundo nos basta para elegir

¿Café o ? ¿Carne o pescado? ¿Patatas o ensalada? Según revela un estudio realizado por investigadores del Instituto de Tecnología de California en Pasadena (Estados Unidos), a la hora de escoger entre dos opciones nos basta con medio segundo.

Según sugieren los resultados de la investigación, publicada en la edición digital de la revista Nature Neuroscience, al elegir entre dos posibilidades atractivas, las personas a menudo examinan las opciones pasando de una a otra de forma repetida, probablemente como una vía para comparar las dos alternativas. Y normalmente escogen aquella en la que fijan la vista durante más tiempo.

 

continua llegint

Publicat dins de Biologia, Ciències per al món contemporani | Etiquetat com a | Deixa un comentari

En Grecia antigua avistaron al cometa Halley

Nueva evidencia sugiere que un acontecimiento celestial visto por los antiguos griegos podría ser el primer avistamiento del cometa Halley.

Según escritores antiguos, un gran meteorito se estrelló en el norte de Grecia en el siglo V antes de Cristo.

Los autores también describieron haber visto un cometa en el cielo en el momento en que el meteorito cayó a la Tierra, pero este detalle ha recibido poca atención, afirman expertos.

si vols saber més…

Publicat dins de Ciències de la Terra i del Medi Ambient, Ciències per al món contemporani | Etiquetat com a | Deixa un comentari

La secuenciación del genoma del cacao ayudará a producir más y mejor chocolate

Un equipo multidisciplinar de investigadores estadounidenses acaba de secuenciar el genoma del árbol de cacao (Theobroma cacao), del que se obtiene el chocolate. “Como resultado del talento y la dedicación en esta asociación única, los investigadores y criadores de plantas podrán acelerar el mejoramiento genético del cultivo de cacao”, ha explicado Edward B. Knipling, administrador del Servicio de Investigación Agrícola (ARS).

“Este adelanto no sólo asegurará la calidad del chocolate, sino que también beneficiará a millones de pequeños granjeros que podrán continuar ganándose la vida con la producción del cacao”.

Publicat dins de Biologia, Ciències per al món contemporani | Deixa un comentari

El último grito de la moda… en aerosol

Científicos británicos crearon un nuevo tipo de material textil que no requiere de costuras para crear ropa: una tela que puede aplicarse directamente sobre el cuerpo desde la lata de aerosol.

Además del diseño de modas, las aplicaciones de este nuevo textil incluyen también vendajes médicos y cubiertas para muebles.

La tela en aerosol se seca de forma instantánea y puede lavarse y volverse a utilizar.

El material fue creado por el diseñador de modas español Manuel Torres y el profesor Paul Luckham del Departamento de Ingeniería Química del Imperial College de Londres. […]

La nueva tela consiste de fibras cortas que se combinan con polímeros para aglomerarlas, y un solvente que libera el material en forma líquida y se evapora cuando el aerosol alcanza la superficie.

llegeix més

Publicat dins de Ciències per al món contemporani, Química | Etiquetat com a | Deixa un comentari