Els símptomes respiratoris dels voluntaris del “Prestige” remeten cinc anys després

prestigeLa Societat Espanyola de Pneumologia i Cirurgia Toràcica (SEPAR) ha fet un estudi on s’indica que amb els anys s’han suavitzat les repercussions que pot tenir sobre la salut l’exposició al vessament de fuel del “Prestige”. Els científics reconeixen que encara no poden donar resultats definitius, però envien un missatge tranquil·litzador: després de cinc anys els símptomes respiratoris com la tos o els bufs dels voluntaris que van recollir el cru del “Prestige” tenen nivells similars als de persones que no hi han estat mai exposades.

Aquests resultats arriben poques setmanes després que els mateixos investigadors van publicar que els voluntaris del “Prestige” presentaven alteracions cromosòmiques que podien ser la base del desenvolupament de tumors.

Les alteracions es van identificar dos anys després del vessament, quan també va recollir-se que els voluntaris presentaven nivells de tos, expectoració i sibilació amb més freqüència que les persones no exposades al cru. Cinc anys després, aquests símptomes s’han suavitzat i podria passar el mateix amb les alteracions cromosòmiques.

Segons el codirector de l’estudi, Joan Albert Barberà, “pot ser que la cèl·lula quedés danyada en el moment de l’exposició i que després de dos anys encara aparegués l’alteració, però l’organisme té mecanismes de rentat i d’eliminació“, de manera que aquests resultats no volen dir que es desenvolupin malalties en el futur. Encara s’ha d’analitzar si cinc anys després del vessament aquestes alteracions continuen sent-hi.

Barberà també ha explicat que els resultats d’aquest estudi s’han de prendre amb precaució, ja que encara s’ha d’analitzar si realment es tracta d’una “evolució positiva” i, per tant, descartar un “error metodològic”.

mamoros8

Quant a mamoros8

Llicenciada en Ciències Geològiques (UB), sóc professora d'Ensenyament Secundari a l'INS Julio Antonio de Móra d'Ebre explicant Biologia i Geologia. Abans he estat cinc anys a l'INS Terra Alta a Gandesa i a molts altres instituts de la geografia catalana. M'agrada aprendre i ensenyar el que he après i aquí hi ha tot un món a descobrir. a explorar i a explicar.
Aquest article s'ha publicat dins de Biologia, Ciències de la Terra i del Medi Ambient, Ciències per al món contemporani i etiquetat amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *