Un macroprojecte espanyol, en el qual participen diversos grups d’investigació, universitats i empreses, generarà noves varietats de tomàquets amb més gust i olor. El projecte vol produir tomàquets dotats de propietats més saludables, és a dir, més rics en sucres, àcids orgànics i vitamina C. El pressupost de la iniciativa, anomenada Calitom 2010-2015, és de gairebé 2,5 milions d’euros, dels quals una mica més del 20% procedeixen del programa InnoCash, impulsat per la Fundació Genoma Espanya, institució que depèn del Ministeri de Ciència i Innovació.
En el projecte hi participen, entre altres institucions, l’Institut de Biologia Mol·lecular i Cel·lular de les Plantes (IBMP-CSIC), l’estació experimental La Mayora (EELM-SCIS), la Universitat d’Almeria (UAL), i l’empresa de llavors Zeta seeds, així com diverses empreses productores.
L’objectiu d’aquest projecte científic és produir varietats millorades dels tipus de tomàquets més demanats, els tomàquets pera o cherry. Fins aquest moment, la investigació en el sector del tomàquet s’havia centrat especialment en la millora des del punt de vista de la producció, però no tant des del consumidor. Fins ara, s’havien generat tomàquets més grossos, vistosos, duradors en el temps i resistents als patògens, però bàsicament insípids.
Segons els experts, reforçar el gust dels tomàquets és complicat d’aconseguir, ja que el procés involucra molts gens i tècniques complexes. Antonio Granell, de l’Institut de Biologia Mol·lecular i Cel·lular de les Plantes, ha recordat que el sabor del tomàquet es vincula sobretot als continguts de sucre i àcids, i a la relació entre ells, així que una part important de la investigació se centrarà en els aspectes del genoma associats que hi estan associats.