S’origina al Pacífic, però els seus efectes es deixen sentir a Catalunya. Es tracta del fenomen meteorològic d'”El Niño”, una anomalia que canvia els patrons de moviment de les masses d’aire, retarda el moviment dels corrents marins i escalfa l’aigua. Segons un estudi codirigit per l’Institut Català de la Recerca de l’Aigua (ICRA) i el grup d’investigació de dinàmica fluvial Flumen, “El Niño”, l’augment de les temperatures pel canvi climàtic i els nous usos de la terra estan incidint en la quantitat i la qualitat de l’aigua del pantà de Sau i de tots els cabals de la conca del Ter.
(…)
Les dades analitzades han permès constatar que en la dècada dels 60 el pantà de Sau s’omplia fins a quatre vegades a l’any, però que en l’actualitat aquesta xifra ha baixat fins a 2,2 cops a l’any. L’augment de les temperatures han influït de forma decisiva en aquest descens de cabals.
Continua llegint l’article sencer…
Quant a mamoros8
Sóc Llicenciada en Ciències Geològiques (UB) i, actualment, professora de Biologia i Geologia a l'INS Julio Antonio de Móra d'Ebre des del setembre del 2014. Abans, he estat cinc cursos a l'INS Terra Alta. També he treballat al Berguedà, Barcelonès, Anoia, Osona i Baix Camp. He estat sis cursos exercint de professora de Tecnologia en diversos instituts del Baix Llobregat. En total són uns 30 anys d'experiència en diversos llocs i disciplines.
El 2010 vam crear el Blog Rosalind Franklin des del Departament de Ciències de l'INS Terra Alta i, actualment, està "en custòdia compartida" entre Ins Terra Alta i Ins Julio Antonio. Allí s'hi exposen tot de materials de Física, Química, Biologia i Geologia que treballem amb els alumnes o altres notícies d'interès relacionades amb les ciències.
A més, per continuar la divulgació i l'apropament amb els alumnes, el 2013 es va crear la pàgina de Facebook Geologia 4t d'ESO, i més tard la pàgina Rosalind Franklin Blog per la divulgació de la Biologia. També ens trobareu a Instagram RFranklinBloc i X/Twitter (RFranklinblog i Geologia 4t ESO), i també a Bluesky (@rfranklinbloc.bsky.social i @geologia4teso.bsky.social).
"Qui s'atreveix a ensenyar mai pot deixar d'aprendre" [J. Cotton]
Aquest article s'ha publicat dins de
Ciències de la Terra i del Medi Ambient,
Geologia i etiquetat amb
Medi natural,
Metereologia. Afegiu a les adreces d'interès l'
enllaç permanent.