Context històric del Barroc

EL BARROC

Context històric:

L’Art Barroc cal situar-lo dins el context històric de la crisi del segle XVII a Europa. Una crisi econòmico-social degut a males collites successives que provocaren fam i grans mortalitats produïdes per epidèmies o pestes. Una crisi política i religiosa encapçalada per les lluites entre catòlics i protestants i els monarques absoluts que volen imposar-se al poder del Papa. En general, la burgesia pren partit a favor dels reis i en contra dels nobles i eclesiàstics que defensen el Papa.

Per tant en aquest context de crisi , la societat ha perdut l’optimisme, la confiança en l’home, en la raó, la ciència i en el progrés de la humanitat que caracteritzava el Renaixement, que és substituït per un pessimisme, una pèrdua de confiança en l’home que no es veu capaç de resoldre els seus problemes sense l’ajut de Déu.

L’Art Barroc neix d’una espiritualitat, és un art religiós, vinculat a Roma, els Papes i que defensa les noves normes de la Contrarreforma Catòlica contra el protestantisme sorgida al Concili de Trento.

L’Església , amb el nou estil, busca impressionar, emocionar, acollir al poble, fer propaganda de la fe catòlica que ha triomfat sobre els protestants. Vol despertar entre el poble una devoció, un fervor religiós que el reconforti de les seves angoixes, els seus dubtes i l’ajudi a superar la por a la mort, tan freqüent entre ells. És per tant un art teatral. Aparatós, exagerat, dramàtic, fastuós, recarregat que busca la fascinació i l’admiració del poble.

Característiques generals:

– Neix a Roma i es desenvolupa entre els països catòlics: Itàlia, Espanya, França.

– És un art dinàmic, busca el moviment , la tensió a traves de les línies corbes, ondulades, diagonals.

No és un art harmònic, equilibrat o proporcionat com el del Renaixement, sinó desproporcionat, monumental, gegantí i exagerat.

– És un art Passional, que busca despertar sentiments, devoció, patetisme, per tant no és un art racional com el del Renaixement.

Destaca per la teatralitat, l’il·lusionisme, els jocs de llum i penombres que creen clarobscur.

– Decoració recarregada, fastuosa on es barreja arquitectura, escultura i pintura (Horror vaqui)

En Arquitectura : destaca la monumentalitat dels edificis, l’ús de columnes gegantines, frisos ondulats, façanes corbes i amb decoració recarregada.

En Escultura destaquen les figures naturalistes, exagerades, dinàmiques, la captació de moments fugaços, la teatralitat, els rostres patètics, dramàtics, desencaixats, gestos aparatosos, molt expressius, jocs de llum (clarobscur), contrastos entre volums i buits.

En pintura: predomina el color sobre el dibuix, les perspectives aèries, llums simbòliques, clarobscur, composicions obertes, Horror vaqui, teatralitat, patetisme.

Els gèneres més importants són els religiosos i mitològics

La darrera fase del Barroc s’anomena Rococó, es desenvolupà sobretot a França a principis del s. XVIII i es caracteritzà pel recarregament decoratiu dels interiors i la pintura aristocràtica i simbolista.Context històric de la pintura barroca holandesa i flamenca

Context històric del Barroc holandés i Flamenc

Vàlid per l’obra de Vermer (Vista de Delf), l’obra de Rembrandt (la lliçó d’anatomia del doctor Tulp) i de Rubens (Les tres Gràcies).

La pintura holandesa i flamenca cal situar-les dins la situació política europea del nord d’Europa. Les guerres de religió entre catòlics, protestants, calvinistes van concloure al segle XVII amb la partició dels Països Baixos que fins ara incloïen la zona d’Holanda i Flandes (l’actual Bèlgica).

Holanda , calvinista, va aconseguir la independència, mentre que Flandes, catòlica, va restar sota la submissió de la Corona Hispànica de Felip II. Per aquest motiu les característiques de l’estil de la pintura flamenca seran les pròpies dels països catòlics: teatral, exuberant, de colors intensos i formes contundents i dinàmiques. En canvi Holanda, convertida majoritàriament al Calvinisme, la versió més puritana del protestantisme, prohibia el culte públic a les imatges religioses, d’aquí l’absència de temes mitològics. Aquesta prohibició va portar als artistes a buscar altres temes: paisatges, retrats, natures mortes, escenes costumistes, que van tenir mol d’èxit entre la nova classe ascendent burgesa.

La riquesa d’Holanda va ser deguda a la seva tradició mercantil, les seves manufactures de luxe que eren venudes arreu d’Europa. Gràcies a la seva independència política va poder continuar el seu creixement econòmic que va enriquir la seva burgesia. En canvi Flandes va continua amb una economia agrarista, en mans d’una noblesa catòlica, lligada a la Corona Hispànica.

Context històric del Barroc espanyol

(Vàlid per les obres de Velàzquez i Murillo)

El segle XVII se situa en un context de crisi generalitzada. Una crisi econòmica i social (males collites, fam, epidèmies, morts) i crisi política i religiosa (oposició entre catòlics i protestants). Holanda se separa de la Corona espanyola i s’apropa a l’Anglaterra anglicana, mentre que les monarquies catòliques, com l’espanyola i la francesa, han d’obeir les directrius del Papa a Roma.

L’ Espanya dels Aústries va començar una etapa de decadència, tot i que continua la colonització americana i manté els seus dominis a Flandes, LLombardia i Nàpols.

Aquesta decadència no es veu reflectida en les lletres i les arts. És el gran segle d’Or espanyol de la literatura i l’art.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *