Ben Hur, de Steve Shill

FITXA TÈCNICA:

Nom original: Ben Hur

Directors: Steve Shill

Guionista: Alan Sharp

Director artístic: Benjamín Fernández

Any d’estrena: 2010

Durada: 90 min.

Repartiment: Joseph Morgan, Stephen Campbell Moore, Emily Van Camp, Kristin Kreuk, Ray Winstone, Ben Cross, Simón Andreu, Hugh Bonneville, Alex Kingston, Lucía Jiménez, Miguel Ángel Muñoz, Kris Holden-Ried.

País d’origen: Estats Units, Regne Unit, Espanya, Canadà, Alemanya, Marroc

Idioma original: Anglès

Gènere: Aventura, Històric, Acció i Drama

ARGUMENT:

Judah Ben Hur i Messala són dos grans amics que creixen com germans en el Jerusalem ocupat per l’Imperi Romà. Messala és apartat de la família Hur, quan el seu pare, un senador romà al qual mai no va conèixer, el reclama a Roma. Anys més tard, Messala torna a Jerusalem al comandament d’una guarnició. Ben Hur s’ha convertit en un pròsper comerciant i està promès amb Esther, la filla del seu fidel esclau, Simònides. Durant la visita de Ponç Pilat, prefecte de la Província de Judea, a Jerusalem es produeix una revolta en la qual els romans culpen la família Hur. Messala, per donar exemple, condemna Ben Hur a galeres i la mare i germana a la presó, on troben una mort segura.

Durant els tres anys que Ben Hur passa com a esclau a galeres, la seva set de venjança creix diàriament. Després d’una dramàtica batalla naval en què la seva nau s’acaba enfonsant, Ben Hur salva la vida al comandant romà, Arrius. Com a mostra d’agraïment, Arrius es porta a Ben Hur a Roma i l’adopta formalment com a fill. En morir el seu pare adoptiu, Ben Hur hereta tant la seva fortuna com el seu nom. Com un home nou torna a Jerusalem, on sap que Messala s’està entrenant per als jocs.

Ben Hur es retroba amb Esther, però l’obsessió de venjança cap a Messala els manté separats. L’oportunitat perfecta pel combat a vida o mort entre Ben Hur i Messala sorgeix en la forma d’una carrera de quàdrigues. Esther no vol que Ben Hur participi en la competició; està desesperada perquè ha descobert que la mare i la germana de Ben Hur segueixen vives i potser ell no sobrevisqui per saber-ho.

En un final tens i emocionant, Ben Hur i Messala s’enfronten en la carrera. Els altres cauen abatuts per la duresa de la competició mentre la violència s’apodera dels dos homes que van ser amics. Els trucs bruts de Messala es tornen contra ell i al final resulta ferit de mort. Ben Hur aconsegueix la victòria, però no està en pau amb si mateix. Necessitarà reunir-se de nou amb la seva mare i la seva germana i tenir una trobada reveladora amb Jesús de Natzaret per adonar-se que ha de treure els sentiments d’odi i de venjança del seu cor. Finalment, on Messala descansa, els dos amics finalment fan les paus i Ben Hur s’obre així camí cap a la felicitat amb Esther.

TRÀILER:
[youtube width=”500″ height=”400″]https://www.youtube.com/watch?v=k402ieA2GlI[/youtube]

CRÍTICA:

Aquesta adaptació de Ben-Hur a la televisió compte amb 2 capítols de 90 minuts cadascun, és a dir, la mini-sèrie sencera té una durada d’unes 3 hores.

El projecte es finança i distribueix per Alchemy Television Group i és una coproducció de Drimtim Entertainment d’Espanya. La pel·lícula per a televisió es produeix amb la participació d’Antena 3 a Espanya, Pro Seiben a Alemanya, ABC Network als EUA i CBC al Canadà. Els productors executius són Manuel Corbi, Michael Prupas, Frank Konigsberg, Dirk Beinhold i David Wyler, el fill de William Wyler, persona que va dirigir la pel·lícula de Ben-Hur que es va estrenar el 1959, sent una de les pel·lícules amb més Oscars de la història, concretament 11.

El cost d’aquesta producció ha estat bastant elevat, ja que s’han deixat uns 20 milions d’euros en fer que aquesta nova adaptació arribés a les pantalles del televisor de casa.

A la pel·lícula es reprodueix una vila romana, un mercat, la casa de Ben-Hur o les famoses galeres. La pel·lícula compta amb 8.500 extres, escenaris naturals i espectaculars decorats. Ben-Hur ha estat filmada al Marroc, més concretament a Ouarzazate. Per exemple, es va filmar el rodatge de la famosa carrera de carros en un oasi del desert marroquí, on milers de persones es van concentrar en el vessant per admirar com els cavalls i els carros competien en una frenètica i perillosa batalla.

La cadena espanyola va emetre els dos capítols seguits, en el mateix dia. El resultat que va obtenir la cadena va ser decebedor, amb un 9,3% de share i 1.011.000 d’espectadors.

Personalment penso que la història i l’actuació dels actors és molt bona, però que possiblement s’ha obtingut un mal resultat a Espanya per culpa d’una dolenta planificació i estratègia, ja que en altres països on s’ha visualitzat ha obtingut millors resultats que aquí.

Víctor Huete

Batxillerat Humanístic

17 comentaris a “Ben Hur, de Steve Shill

 1. En quan a l’argument la primera pel•lícula explica la relació entre Ben Hur i Messala i com empitjora la seva relació fins arribar a ser enemics. I com, per culpa d’aixó, Ben Hur i la seva família acaben a les galeres i a la presó respectivament.
  En canvi, a la segona pel•lícula, explica com Ben Hur prepara la seva venjança contra Messala. Acaben fent una carrera de quadrigues on Messala acaba ferit de mort i Ben Hur guanya. Pero encara ha de fer algunes coses per estar en pau amb si mateix.
  Per tant, podriem dir que la segona pel•lícula és la continuació de la segona. Cal dir que sembla ser que la primera va tenir més éxit ja que va ser premiada amb 11 Oscars.

 2. Guillem, la primera frase del darrer paràgraf, el conclusiu, no s’acaba d’entendre.

  Gràcies Víctor per tenir-nos al corrent d’aquesta segona versió del gran clàssic oscaritzat.

 3. A diferencia de la primera pelicula, aquesta, tot hi que no la he vist,per el que he pogut llegir, crec que es basa més en com Messala decideix castigar a Ben Hur com a demostració del seu poder i com Ben Hur després que que la seva mare i la seva germana fosic comdenandes a presó onvan morir i ell fos comdenat a galeres va pensant i forman la seva venjança i com lluita en la carrera contra Massala, i encara que aquest es ferit de mort Ben Hur no acaba sentint-se bé, però com e dit no la e vista aixì que no puc dir que no m’agrada.

 4. Llegint l’article i sobretot veient el tràiler m’he adonat compte que sí que vaig poder veure la pel·lícula en el seu moment i sabia que estava ambientada en els romans però no m’ho mirava des de la perspectiva dels referents clàssic i la història que comporta al darrere. Comparteixo l’última part de l’article que comenta que poder la realització que es va fer aquí a Espanya poder no va ser la més adient, ja que una pel·lícula tan recomanada i amb tants reconeixements arribés a un públic tan petit.

 5. Compareu l’escena que vam veure amb aquest remake:

  A diferencia de la primera pel·lícula aquesta, es basa més en com Messala decideix castigar a Ben Hur com a demostració del seu poder, per culpa d’aixó, Ben Hur i la seva família acaben a les galeres i a la presó.

  Continuara…

 6. Salve!
  aquest article la veritat es que esta molt ben redactat.
  Pel que tinc escoltat hi ha una primera pel·lícula i una segona, en les quals a la primera explica la relació que hi havia entre Ben-Hur i Messala i com acaben convertint-se en enemics. I gràcies això Ben-Hur i tota la seva família acaba a la presó.
  A la segona pel·lícula, en canvi, tracta o explica de com Ben-Hur va planejant la seva venjança contra Messala. I on surten tots dos fent una carrera de quadrigues.
  En resum, que una es la continuació de la primera part

 7. Salve!
  El què es pot entendre es que el remake es com la continuació de la primera pel·lícula, on en la primera pel·lícula es pot veure que Ben-Hur i Messala són dos grans amics que creixen junts com a germans, però després succeeixen uns fets que els acaben separant-se i es converteixen en enemics.
  Al remake surt com Ben-Hur aconsegueix tornar a una vida “normal” i planeja la seva venjança contra Messala, on acaben enfrontant-se a una carrera de quadrigues.
  També es noten diferencies en el tema edició de la pel·lícula, al remake es pot veure clarament que tot es més bestia ja que avui dia ja disposem d’uns bons efectes d’animació a les pel·lícules, no com la del 1959 que tot es fa sense efectes especials.

 8. Salve!
  Com jo he entès la primera pelicula explica com és la vida de Ben- Hur de Esclau, i la seva etapa amb el seu pare adoptiu, al que va salvar-li la vida. En la sego a un cop mort el seu pare adoptiu, es queda amb els diners i els “cognoms” dels seu pare adoptiu i s’assabenta, de que el responsable de la seva esclavitud, Messala (encara que abans eres bons amics), està entrant per als jocs. La batalla final es dona amb una carrera de quadrigues.

  Tambe es nota la qualitat de la imatge de abans a ara ja que no hi havia tanta tecnologia, tot i axì l’escena de les quadrigues e smolt relaista ja que la van recrear de veritat.

 9. Aquest remake en comparació amb la primera pel·lícula, es basa més en com Messala decideix castigar a Ben-Hur com a mostra del seu poder, per culpa d’això, Ben-Hur junt amb tota la seva família acaben a la presó i a les galeres. La primera pel·lícula es centra mes en la vida de Ben-Hur com a esclau. Com es pot veure, al remake es poden veure les escenes molt mes besties, ja que a dia d’ avui disposem de millors efectes especials on podem crear animacions. La qualitat d’imatge també es algo que ha millorat respecte la primera pel·lícula ja que la tecnologia ha avançat.

 10. Se puede comparar de la primera pelicula original que no hay efectos especiales,todo es grabado en directo,en cambio en el remake,hay bastantes efectos especiales y ninguno corre peligro de hacerse daño,pero lo bueno del remake es que hay una calidad de video mucho mejor.

 11. A diferencia de la primera película aixo es un remake.Es una pelicula vasada en la primera pero a diferencia aquesta no es gravada com a real sino que esta feta amb més efectes especials que la primera. La batalla final es dona amb una carrera de quadrigues.

 12. A la primera pel·lícula, els efectes especials eren fets mentre gravaven i havia molta més adrenalina. El protagonista va rodar quasi tota la pel·lícula menys una escena súper perillosa que havia de saltar del cavall i tornar a pujar.
  I a la segona pel·lícula els efectes especials milloren molt i es fan després de la gravació. També parla més de la mort del seu pare adoptiu i de com el seu vell amic és el culpable de la seva esclavitud.

 13. A la pelicul·la més antiga, encara no existien els efectes especials, per això, els actors van haver de gravar totes les escenes de carreres de cavalls i lluites ells mateixos. L’actor protagonista va gravar totes les escenes de risc ell mateix, menys una massa perillosa que consistia en tirar-se de la quadriga i després tornar a pujar. No va contar amb ningun tipus de post-producció.

  En canvi en el remake, es veu clarament que hi han efectes especials

 14. Aquesta es un remake de l’original, per aixo aquesta esta feta amb efectes especials i a la mes antiga les carreres de cavalls i les escenes perilloses les fan els propis actors. Per aquesta rao al remake hi ha escenes tan besties i a la antiga no.

 15. No he vist aquesta pel·licula mai pero veient els trailers, la comparació que jo faig de les dues pel·licules es que la primera com es més antiga es nota que no hi han efectes especials, i en la segona ja si que hi han efectes especials i la qualitat de video es millor que l’antiga.

 16. Esta claro que a la pel·lícula original tots aquest efectos que hi han en aquesta no els podem veure, pero en aquesta pel·lícula l’argument es basa més en la relació entre Ben-Hur i Messala, poder vuele clarament l’evolució dels sentiments d’odi que te Ben-Hur i com els utilitza.

 17. Salve!
  A la primera pelicula es va fer tot amb el protagonista, menys la escena on el protagoonista surt volant per els aires.
  En la segona es un remake que està casi tot fet amb efectes especial i edició tecologica.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *