Mitologia i referents clàssics en Els Simpson!

Els Simpson (en anglès, The Simpsons) és una sèrie de televisió d’animació creada per Matt Groening. Inicialment produïda als Estats Units per Fox Broadcasting Company, en format de comèdia, s’ha emès en diversos països del món. La sèrie és una sàtira de la societat estatunidenca que narra la vida i el dia a dia d’una família de classe mitjana d’aquest país (els membres són Homer, Marge, Bart, Lisa i Maggie Simpson) que viuen en un poble fictici anomenat Springfield. El primer episodi que es va emetre va ser el 17 de desembre de 1989.

Trobem moltes referències de la mitologia grega i romana en aquesta sèrie, aquí us en deixem un tastet:

El primer referent el trobem en el nom del pare de família, en Homer, que es diu igual que el poeta èpic, autor de dues famoses obres èpiques: l’Odissea i la Ilíada.

Bust d'Homer

Bust d’Homer, còpia romana del segle II dC.

En l’episodi 90 de la temporada 5 anomenat “La última temptació de Homer”. Després que Homer i els seus companys de treball escapessin miraculosament d’un gas verinós que Homer havia deixat escapar. Charlie, un obrer, és acomiadat en haver-li demanat una sortida d’emergència al Sr Burns Burns que remplaça aquest per Una bonica enginyera nova, anomenada Mindy Simmons, de la qual Homer sent una gran atracció. Mentrestant, Bart és enviat a un oculista, després que es descobreixi que no tenia bona vista. Li fan posar ulleres i també, després d’anar al dermatòleg, un gel al cabell que li fan un aspecte de ximple. A l’escola els nens es riuen d’ell i només li fa costat en Martin, qui li mostra el seu amagatall. Finalment, Bart, després de les dues setmanes, es treu les seves ulleres però quan torna a l’escola el peguen igual.

La primera vegada que Homer veu a Mindy, en la seva imaginació la veu com la Venus de “El naixement de Venus” de Botticelli.

La Mindy com Venus

El naixement de Venus” de Botticelli

Un altre referent important que hi trobem és el cicle troià. L’Odisea i la Ilíada d’Homer, apareixen en l’episodi 283 de la tretzena temporada. En aquesta història, Homer és Odisseu, que li porta al Rei de Troia, Príam (representat per Ned Flanders), un cavall de fusta. Ell i els seus companys soldats (Apu, Lenny, Moe, el Professor Frink i Carl ) , maten a tots els troians i guanyen la guerra. No obstant això, Odisseu es nega a sacrificar una ovella com a regal cap als déus Zeus (l’Alcalde Quimby), Dionís (Barney) i Posidó (el Capità McAllister), el que fa que aquests s’enfadin amb ell. En la sèrie, Barney fa un comentari a Zeus, sobre el rapte de Europa “Abans eres divertit, on està el Zeus que es convertia en vaca y perseguia a les noies?”. Com podem observar els tres personatges tenen característiques similars als déus grecs: Barney igual que Dionís està obsessionat per la beguda; l’Alcalde Quimby, és qui controla tot el poble, igual que Zeus que és el déu de tots els déus de l’Olimp; i el Capità, és mariner i està relacionat amb Posidó, déu del mar.

Posidó als Simpson

Centrant-nos en la sèrie, Dionís intenta destruir Odisseu amb un llamp, però falla i el llamp destrueix l’Atlàntida. Posidó, qui tenia poder sobre el mar, arrossega el vaixell d’Odisseu cap a la terra de les Sirenes (Patty i Selma), a més visiten a Circe (Lindsey Naegle), qui converteix la tripulació en porcs, els quals Homer es menja. Després, ordena a Odisseu travessar el Regne dels Morts, creuant el Riu Estix per així arribar a casa i retrobar-se amb la seva dona, Penèlope (Marge) i el seu fill Telèmac (Bart). Quan arriba a Ítaca, la seva illa, mata tots els homes que havien pretès Penélope quan ell no era a casa. Després d’estar vint anys fora, sense veure la seva dona, Homer se’n va a la taberna.

Patty i Selma representant les Sirenes d’Homer

“Odisseu i les sirenes” de Karl Von Blaas

Mare del professor Skinner fent d’Hèlena de Troia

Hèlena de Troia” d’Evelyn Morgan

Lindsey Naegle fent de Circe

circe_lindsey_naegle

“Circe oferint una copa a Odisseu” de John William Waterhouse

Marge Simpson fent de Penèlope

“Penèlope” de Domenico Beccafumi

Bart Simpson fent de Telèmac

“Telèmac” de Jacques-Louis David

Ned Flanders fent del rei Príam

“Príam i Hèctor” escultura de Juan Adán

“El sacrifici d’Ifigènia” de Franz Anton Maulbertsch

Barney interpretant el déu Dionís

“Bacus, Venus i Ariadna” de Tintoretto

Capità Mc Allister representant el déu Posidó

“Posidó i Atena” de Tisi de Garofalo

   Alcalde Quimby representant Zeus

 

Bust de Zeus en el Vaticà

Troia a la sèrie dels Simpson

A més, en aquest episodi apareix un altre referent, aquest cop sobre las Metamorfosis d’Ovidi.

La Lisa està enamorada d’un noi de la seva classe i acudeix al seu avi perquè li doni consells. L’avi Simpson li comenta que la seva història li recorda al mite de Píram i Tisbe i li explica que eren dos joves enamorats que vivien en cases contigües però el seu amor era impossible a causa de l’enemistat dels seus pares.

L’avi explica la història de manera molt abreujada i canvia lleugerament el final, els dos joves arriben al mateix temps al lloc que han quedat, es besen i es transformen en un mateix arbre, igual que Filemó i Baucis.

Lisa i el seu novio fent de Píram i Tisbe

En l’episodi 458 de la temporada 21 anomenat “American History X-cellent”. Mentre la policia intenta dissoldre una sorollosa concentració de persones en els terrenys del Sr Burns, un dels agents reconeix a les parets quadres robats d’incalculable valor i el maníac bilionari és detingut per ser interrogat. Un cop a la presó, el company de cel ·la de Burns, John Coffey li demostra que pot tenir fe en Déu i intenta treure el mal del seu cos. Mentrestant, Smithers pren el comandament de la central nuclear i creu que pot tenir una bona relació amb els empleats, fins que descobreix que aquests només s’aprofiten d’ell i els força a treballar dia i nit. Aquestes injustes condicions laborals fan que Homer i els seus companys tramin un pla per treure al Sr Burns de la presó.

Un dels quadres que té el senyor Burns robats apareix la figura de Cronos, menjant-se al seus fills representat amb la figura del senyor Burns. Aquest quadre és molt similar al de Goya.

Quadre del senyor Burns

Saturn devorant els seus fills, de Goya

En el còmic dels Simpsons número 70 anomenat “Un còmic de mítiques proporcions” apareix molta mitologia. En el còmic Homer, que representa a Homer, ecriptor grec, explica històries als nens grecs. Quan Hera (Marge) va s’assabenta de Zeus (Homer) té un fill il·legítim anomenat Hèrcules (Bart), s’encarrega que aquest hagi de completar 12 treballs. El primer és matar l’Hidra (Snake), la qual li creixen dos caps per a cada un tallat. Hèrcules la venç fent-la discutir sobre quin li robarà. Llavors ell ha de netejar el estables d’Augies, on convenç un ric grec que l’or no val res i que els fems són més valuosos. Després s’ocupa de les diverses criatures que té la tasca de capturar fent que Hermes (Milhouse) envii un agent grec perquè les atrapi, ja que no tenen una llicència i poden estar rabiosos. Hèrcules torna a Hera amb només 10 de les tasques completes. Hèrcules decideix que aquest Hera estaria molt millor a la posició de Zeus i per això ella pren aquest rol, només per causar estralls per fer caure la Terra.

En una altra història, quan el senyor Burns va saber que algú havia deixat la planta nuclear un pot de Dimoxinil, un producte per fer crèixer els cabells, va dir “que exploti la seva pell a l’Hades (Homer)”.

Quan en Herb Powel, germà gran de Homer va aprendre que els seus nous cotxes es deien Persèfone (Marge) va preguntar quina classe de nom era aquest. Els constructors li van dir després que ella era la deessa grega de la primavera i el renaixement i que va ser portada a l’Hades, on ella va menjar 6 magranes. Herb dels interrompre llavors i va dir que la gent no volen que els seus cotxes, tinguin noms antics grecs.

En altres històries també ens parla de Sísif (Flanders), Epimeteu (Homer) la deessa Atena (Lisa), Cupido, Perseu (Bart) i Medusa (Selma Bouvier).

Fins i tot, hi ha un capítol del còmic dedicat a dues faules d’Isop: la cigala i la formiga, i la guineu i el raïm. La formiga (Flanders) treballa dur per l’hivern mentre que la cigala (Homer) està tot el dia cantant en el seu violí. Quan arriba l’hivern la formiga li ofereix a la cigala una part del seu menjar, però aquesta ho devora tot.

Una guineu (Moe) demana a un corb (Bart) que cridi repetidament llop perquè així els grans de raïm que té a la boca li caiguin i se’ls pugui menjar.

simpson

Portada del còmic 70  

 Homer representant a Zeus 

Estàtua de Zeus del museu Hermitage

Marge representant a Hera

Hera i Júpiter, de Giovanni Ambrogio

Bart representant a Hèrcules 

Hèrcules matant l’Hidra, de Antonio del Pollaiolo

Milhouse representant a Hermes

Hermes ingenui, del museu del Vaticà

Homer representant a Hades

Estàtua d’Hades amb Cèrber, del Museu Nacional de Creta

L’Snake representant a l’Hidra

L’Hidra de Lerna, de Gustave Moureau

Lisa representant a la deessa Atena

Estàtua d’Atena, de Fidias

Bart representant a Perseu

Fresc de Pompeya on apareix Perseu amb el cap de Medusa

Selma representant a Medusa

Medusa, de Caravaggio

Cupido en els Simpson

Cupido amb una papallona, de William Adolphe Bouguereau

Homer representant Epimeteu

Dibuix d’Epimeteu i Pandora

Flanders representant a Sísif

Sísif de Von Stuck

En l’episodi 516 de la temporada 24 titulat “Al meu gos amb amor” durant un esdeveniment en el centre de la ciutat de Springfield el professor Frink fa una demostració d’un nou invent, però perd el control, el que resulta en la destrucció de la casa de retir de Springfield. Aquesta situació obliga a Abraham Simpson (l’avi) a mudar-se amb els Simpson. Homer es lesiona l’esquena el dia de la mudança. Mentre està descansant a casa, es torna addicte a un joc de tauleta titulat Villageville i per estar distret, perd el gos de la família, Petit ajudant del pare Noel. Tots estan enfadats amb Homer perquè sembla no importar-li que s’hagi perdut el gos, però l’avi els explica la història del gosset que tenia Homer quan era nen, en Bongo.

El referent que trobem en aquest episodi és una estàtua en la que es veu a l’Smithers agafant el cap del senyor Burns, fent referència a l’estàtua de Perseu agafant el cap de Medusa.

 Archivo:Perseo Smithers.png

Smithers representant Perseu

Què us ha semblat? Vosaltres també veieu els Simpson? Ens ajudeu a trobar més referents? Quines semblances i diferències hi trobeu respecte els mites originals? Creieu que és possible estudiar mitologia amb aquesta sèrie?

Andrea i Irina Balart

2n Batx. C

28 comentaris a “Mitologia i referents clàssics en Els Simpson!

 1. Retroenllaç: Mitologia i referents clàssics en Els Si...

 2. Xaipete!

  Molt interessant l’apunt. La veritat és que havia sentit alguna cosa de què al Simpson hi havia referents clàssics i de mitologia, però mai havia vist cap exemple.
  Jo no veig els Simpson, ja que mai m’ha agradat aquesta sèrie, tot i que té molt èxit.
  La diferència que trobo respecte a els mites originals és que estan adaptats en l’actualitat, és a dir agafen el concepte però fan com una mena de “reconstrucció”.
  Penso que estudiar mitologia no es pot del tot perquè és un tema molt ampli, però sí que ens pot ajudar a entendre moltes coses i a ampliar els coneixements sobre aquests temes.

 3. Xaipe!

  M’ha agradat molt aquest apunt, ja que m’ha semblat molt interessant. Tothom coneix aquesta sèrie i casi tots la mirem, però mai ens parem a pensar en aquestes coses, com els referents de la mitologia en els Simpsons. Crec que està molt bé tenir referents clàssics en aquestes coses, ja que ens ho passem bé mentres mirem els Simpsons i també aprenen moltes coses, com la mitologia grega en aquest cas.

  Valete!

 4. Bonum diem!
  Aquest apunt m’agradat molt, ja que és diferen dels altres i sobretot perquè podem aprendre a través dels Simpsons una sèrie de televisió que molta gent veu. Mai havia pensat en la relació que tenen els referents clàssics amb els Simpsons i gràcies aquest apunt ho he pogut veure.

  Vale!

 5. Està molt ben treballat i ben argumentat. Jo no veig els Simpsons mai, ja que no m’agrada gaire aquesta sèrie, tot hi així havia escoltat parlar de que parlava algún cop de mitologia.

  Vale!

 6. Enhorabona pel treball, molt visual i complet. He de dir que jo, encara que sembli una ximpleria perquè és una sèrie de dibuixos animats, he après molt de “Els Simpsons”, ja que prenen de referent moltíssimes coses, geografia, llegendes, història, fets contemporanis i fins i tot mitologia i referents clàssics. A més, utilitza un humor crític i sarcàstic. He de dir, però, que segurament conté molts anacronismes per fer-lo més atractiu, més breu -ja que cada capítol dura 20 minuts- i no avorrit a l’espectador. Tot i això, en molts moments he après coses indirectament que al cap d’un temps m’he adonat en què realment es basava.

 7. Els Simpson és una de les sèries que adopta un llenguatge adult i imatges que reflexen l’actualitat. Però mai ens parem a pensar, que passa i per què surten referents clàssics en aquesta sèrie. Principalment, trobem el nom del pare de la família, Homer, provinent d’un gran poeta grec.

  No obstant, durant la sèrie hi apareixen diferents referents clàssics com: El naixement de Venus, les Sirenes d’Homer, caball de Troia, Píram i Tisbe. I també nombrosos déus i personatges i mitologics.

 8. A la Lisa Simpson!

  Jo volia fer un apunt, però veig que he arribat tard.

  Us deixo aquí el que havia fet:
  Els Simpson és una sèrie de dibuixos animats nord-americà, creada per Matt Groening per a la Fox emesa en diversos països del món. La sèrie és una sàtira de la societat americana que narra la vida i el dia a dia d’una família de classe mitjana d’aquest país que viu en un poble anomenat Springfield. També existeixen els còmics dels Simpsons.
  A Los Simpson fan referència diversos personatges de les antigues i actuals Mitologies, presentant alguns déus com a personatges menors penes mostrats o esmentats, entre ells es troben els següents:

  – Deus Grecs:
  – Cronos : apareix en una pintura representat per Charles Montgomery Burns en l’Episodi “American History X-cellent”.
  – Zeus : és interpretat per Homer J. Simpson al Simpsons Comics # 70 i per Joe Quimby en l’Episodi “Tales from the Public Domain”
  – Hera : interpretada per Marge Simpson al Simpsons Comics # 70.
  – Dionisio : interpretat per Barney Gumble en l’Episodi “Tales from the Public Domain”.
  – Poseidón : interpretat per Captain Horatio McCallister en l’Episodi “Tales from the Public Domain”.
  – Hades : es interpretat per Homer J. Simpson en el Simpsons Comics #70.
  – Atenea : interpretada per Lisa Simpson en el Simpsons Comics #70.
  – Hermes : es interpretat per Milhouse Van Houten en el Simpsons Comics #70.
  – Perséfone : interpretada per Marge Simpson en el Simpsons Comics #70.
  – Epimeteo : es interpretat per Homer J. Simpson en el Simpsons Comics #70.

  – Deus Romans:
  – Cupido : es el deu de l’amor en la mitología romana apareix en el Simpsons Comics i es mencionat en How I Wet Your Mother.
  – Venus: Cuan Homer ve a Mindy Simmons, la imagina com la Venus de “El nacimiento de Venus”. en l’Episodi “The Last Temptation of Homer”.

  També podem trobar semidéus:
  – Hèrcules : interpretat per Bart Simpson en el Simpsons Comics #70.
  – Perseu : interpretat per Bart Simpson en el Simpsons Comics #70.
  – Helena de Troya : interpretada per Agnes Skinner en l’episodi “Tales from the Public Domain”.

  Besties de la mitologia:
  – Medusa : interpretada per Selma Bouvier en el Simpsons Comics #70.
  – Hidra : interpretat per Snake en el Simpsons Comics #70.
  – Fenrir : interpretat per Santa’s Little Helper en el Simpsons Comics #168.
  – Sirenes : són interpretades per Patty Bouvier i Selma Bouvier en el capítol Històries de “Tales from the Public Domain”.

  Mortals:
  – Sísif: es interpretat per Ned Flanders en el Simpsons Comics #70.
  – Circe: la hechizera és interpretada per Lindsey Naegle en l’Episodi “Tales from the Public Domain”.
  – Ulisses: és interpretat per Homer Simpson en l’Episodi “Tales from the Public Domain”.
  – Telèmac: és interpretat per Bart Simpson en l’Episodi “Tales from the Public Domain”.
  – Penélope: és interpretada per Marge Simpson en l’Episodi “Tales from the Public Domain”.
  – Rei Príam: és interpretada per Ned Flanders en l’Episodi “Tales from the Public Domain”, el seu nom mai és dit però la mitologia dóna el seu nom com el rei de Troia durant la guerra.
  – Rei Herodes: és interpretat per Burns en l’Episodi “Simpsons Christmas Stories”.
  Ponç Pilat: és interpretat per Clancy Wiggum en l’Episodi “Ned ‘N Edna s Blend”.

  Altres:
  – Caballo de Troya : apareix en l’Episodio “Tales from the Public Domain”.
  – Los Cuatros Jinestes del Apocalipsis : apareix en l’Episodio “Simpsons Bible Stories”.
  1° Mort.
  2° Victòria.
  3° Guerra.
  4° Fam.

  Alguns d’aquests personatges es poden veure en el capítols següents:
  – ‘’ 6 x 24: el limón de troya. ‘’
  – ‘’ 6×9: la venus de milo de jalea.’’
  – ‘’ 12×19 veneració a la homero.’’ Quan Ned Flanders construeix el parc de diversions somiat per la seva esposa ja morta. Hi ha una fuita de gas i ho confonen primer amb un miracle. Es podria comparar amb les pitonisses del oracle de Delfo doncs es diu que en aquest lloc emanaven gasos.
  – ‘’ 13X13 Contes del domini públic. ’’ fan referència al mite que va inspirar Romeu i Julieta de Shakespeare: Píram i Tisbe.

  Bibliografia:
  http://es.simpsons.wikia.com/wiki/Referencias_a_Espa%C3%B1a_en_Los_Simpson
  http://mitoslogos.blogspot.com/2014/01/mitologia-en-los-simpson-piramo-y-tisbe.html
  http://es.simpsons.wikia.com/wiki/Mitolog%C3%ADa_en_Los_Simpson
  http://es.wikipedia.org/wiki/Los_simpsons
  http://vaixelldodisseu.blogspot.com.es/2010/10/referents-classics-els-simpson.html

 9. Molt interessant aquest apunt! Jo veig els Simpson sovint i m’agrada molt, ja m’havia adonat de que surtien referents clàssics però no sabia què significaven fins ara. La veritat es que s’aprèn molt amb els Simpson perque en els episodis sempre hi ha una part d’història.

 10. Bonum diem,
  Primer de tot, felicitats per l’apunt! Està super currat, és veu que hi ha molt de esforçs i temps al darrere!
  Els Simpsons són uns dibuixos animats que porten molt de temps a la televisió i que agrada a molta gent, era obvi que tindria que haver-hi algun referent! La veritat és que m’ha agradat trobar-me això ja que jo miro aquesta serie amb freqüència i m’agrada molt!
  Salve!

 11. I like the website because it compares the real images with the Simpson’s images.

 12. Good page!
  These blog posts are very interesting. I don’t watch The Simpsons because I think it’s boring, but this page is great. I ‘ll visit this page with more frequency. Now I’m more interested about The Simpsons and mythology.

 13. I like the Simpsons, the history is very interesting, the are more images in the website This way we can understand it and , it is funnier because many people watch the Simpsons.

 14. I liked the episode of The Odyssey because it has a lot of references about the story

 15. I and my friends like these cartoons because Homer kills his friends because they are transformed into pigs and later he goes back to his wife. We love the images’ comparisons because the cartoons’ images are almost identical to the original images.

 16. Retroenllaç: Elurofília: Autèntica passió pels gats | L'univers clàssic dels nostres mots

 17. Retroenllaç: Un clàssic amb referents clàssics: els Simpsons | La cinta de Νίκη

 18. Retroenllaç: L’Odissea en altres pel·lícules infantils i juvenils | La cinta de Νίκη

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *