Un clàssic amb referents clàssics: els Simpsons

Després d’una llarga i densa tarda formulant oxoàcids on, per cert, és un lloc ple de referents clàssics que fan que no m’oblidi mai d’aquests blogs: els prefixos (-tri/-tetra...), el noms dels elements (recodo a Auricoma et tres ursi quan intento recordar les valències de l’or)…

El fet és que, un cop acabat tot aquell trencaclosques de lletres i números, vaig utilitzar el temps sobrant en explicar-vos aquest referent que probablement coneixereu si sou seguidors dels Simpsons. Sí, dels Simpsons! Un clàssic del món cinematogràfic, creat per Matt Groening per el canal Fox des de fa ja 26 anys, portant ja més de 500 episodis.

Al capítol 13 de la vintena temporada, un eclipsi arriba a Sprigfield i fa que la pobra Marge, en un acte de generositat al prestar al Homer l’aparell per poder veure l’eclipsi sense cremar-te les còrnies, es queda cega davant de la meravella d’aquell fenomen. Tranquils, no per sempre, resulta que l’embenen els ulls i en una setmana estarà d’allò més bé. I clar, aprofitat que la mare de la família no mira, la resta d’integrants comencen a fer coses bastant ‘especials’. Us deixo aquí el vídeo per tal que  el visualitzeu i compreneu de què parlo.

Sin título

Cap al minut 08:21, comença l’enigma que Lisa ha de descobrir, amb llatí pel mig. Primer la frase «Querite Deum in corde et anima», “Busca a Déu amb el cor i l’ànima”. D’aquí ella esbrina que es refereix a l’orgue, i després d’esperar i esperar a que tot el mecanisme es realitzés, troba un missatge eclèctic que la porta a un altre enigma, i així successivament fins que l’endevina. Això sí, fins que no el veieu no sabreu com acaba…

Per últim, un altre cop a l’església on tot va començar, les germanes canten Carmina Burananom llatí que podria significar Poemes de Beuern o Benediktbeuern.

Què hi penseu? Voleu traduir la cançó? Molt bon curs i sort a tothom!

Noelia Nistal García. (1r de Batxillerat Científic)

4 comentaris a “Un clàssic amb referents clàssics: els Simpsons

 1. Quina alegria, Noelia! M’agrada que continuïs col·laborant amb la blogosfera clàssica i que, des de les matèries de ciències, vegis la utilitat del llatí.
  Molt bon curs! Esperoamb candeletes la teva propera col·laboració!

 2. Salve!

  M’encanten Els Simpson! Sempre que puc els veig i em faig un tip de riure. Certament, mai havia parat la suficient atenció com per localitzar algun que altre referent clàssic, però crec recordar haver vist un episodi que tracte sobre les aventures d’Ulisses.

  Vale!

 3. Xaipe!
  Un article molt bo i molt interessant! Jo crec que tots els que estudien clàssiques s’alegraran quan el vegin, ja que els Simpsons és una de les sèries més exitoses de tots els temps, per no dir la que més.
  No recordava el que passava en aquest capítol i tampoc recordava el referent clàssic, crec que no m’havia adonat compte.
  Els capítols dels Simpsons som molt originals i sempre fa paròdies de sèries, històries, etc. Recordo haver vist un o dos capítols amb referents grecs. Jo crec que això que fan està molt bé, ja que així moltes persones poden saber una mica de cultura clàssica a través de coses actuals, però moltes d’aquestes persones no se’n adonen dels referents.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *